Elcseppenő gondok, diszkrét segítség

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Igazi örökmozgó volt: kirándult, színházba, koncertre járt, baráti találkozókat szervezett, világot látott - mindig tele volt tervekkel.

A változás ezért volt még szembetűnőbb: az addig vidám, aktív ember visszahúzódóvá, társaságkerülővé vált. Sok ötven feletti története kezdődhetne így.
Szégyenérzet - ez a legfőbb oka annak, hogy még mindig sokan titkolják, bizonyos helyzetekben gondjaik vannak a vizelet megtartásával. Az inkontinencia kínos, tabuként kezelt téma: éppen ezért sokan nem is fordulnak orvoshoz, pedig a lakosság legalább 6-7 százaléka érintett. Bár a meglazult záróizmok miatti kontrollvesztés csak néha következik be, ám a "balesettől" valófélelemszinte valamennyi érintettnél állandósul.

Mindkét nem érintett

Az inkontinencia nőknél és férfiaknák egyaránt jelentkezhet: a változókorban lévő nők, a prosztatagondokkal küzdő, idősödő férfiak, a túlsúllyal küzdők - csak néhány az érintett csoportok közül, amelyeknél nem ritka az akaratlan vizeletvesztés. Tüsszentés, köhögés, kisebb erőfeszítés is elég, s néhány csepp vizelet önkéntelenül elcsurran. Az érintettek annyira restellik ezt a helyzetet, hogy még maguknak sem ismerik be, baj van, s fontos lenne orvoshoz fordulni. Az eltitkolt funkciózavar ráadásul olyan személyiségváltozáshoz is vezethet, amely előtt értetlenül áll a környezet.

Nem ismerek rá!

Feltűnő, ha egy alapvetően vidám, aktív ember fokozatosan elveszíti érdeklődését az addig kedvelt tevékenységek iránt. Nem szívesen mozdul ki, kerüli a társaságot, a családi programokról kimenti magát. A változás okát firtató kérdésre nem ad konkrét választ, a környezete aggódva figyeli: mi történhetett vele? Aztán sokszor véletlenül - például egy ágyneműcsere során felfedezett árulkodó, vizeletfoltos lepedő - magyarázatot ad, mi állhat a visszahúzódó magatartás mögött. S ilyenkor tapintatosan - esetleg előre felkészülve a betegséggel kapcsolatos tudnivalókból - már beszélni lehet a problémáról. Ha az érintett tudja, hogy nincs egyedül a gondjával, hogy az orvosnál szakszerű segítséget kap, hogy semmi oka a szégyenkezésre, könnyebbé válik számára a kínos helyzet. Különösen, ha egy olyan megoldásra is felhívjuk a figyelmét, ami diszkrét és biztonságos megoldást kínál, s amivel ismét élheti régi, aktív életét.

Láthatatlan biztonság

Nagy segítség lehet a betegnek, ha hozzátartozóként mi szerezzük be azt a pelenkanadrágot - patikában kapható, de interneten is vásárolható, illetve ingyenesen rendelhető - amit első alkalommal otthon, nyugodt körülmények között próbálhat ki, ráadásul a vásárlás miatt sem érzi magát kényelmetlenül. Biztonságban tesztelheti a terméket, ami olyan, mintha a megszokott fehérneműjét viselné, éppen ezért elfogadása is könnyebb. A kényelmes, diszkrét, a kellemetlen szagokat magában tartó nadrág biztonságos, s még nagyobb mennyiségű vizelet esetén is kiállja a próbát. Nem kell tovább azon aggódni, mi történik, ha némi vizelet akaratlanul kicsurran: az önállóan, könnyen felhúzható nadrág visszaadja a mozgás szabadságát.Megszűnik a kínos helyzetektől való félelem, ismét elkezdődhetnek a kirándulások, az utazások, a kerti munka, a színházba járás, a játszótéri séták az unokával. S mindez szorongás, aggodalom nélkül.

Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

32737

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az intim szőrtelenítés veszélyeiSzőrtelenítés

Az intim szőrtelenítés veszélyeiMilyen veszélyeket rejthet magában a csupaszság?

Miért lehet fájdalmas az együttlét? Szexualitás

Miért lehet fájdalmas az együttlét? A jelenség mögött gyakran nőgyógyászati problémák állnak

Frissítse fel a lábait!Lábápolás

Frissítse fel a lábait!Egy hosszú nap után fáradtnak, nehéznek érezte a lábait? Tippünk!

A beteg kutat, segítenünk kell nekiOkosgyógyszer

A beteg kutat, segítenünk kell nekiLimfómánál is életet menthet a józan ész

Életmódtippek aranyereseknekAranyér

Életmódtippek aranyereseknekA legfontosabb: rendszeresség és higiénia

Kiemelt téma cikkei

Inkontinencia teszt

Előfordul-e, hogy vizelete elcseppen, mielőtt WC-re érne?