Elcseppenő gondok, diszkrét segítség

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Igazi örökmozgó volt: kirándult, színházba, koncertre járt, baráti találkozókat szervezett, világot látott - mindig tele volt tervekkel.

A változás ezért volt még szembetűnőbb: az addig vidám, aktív ember visszahúzódóvá, társaságkerülővé vált. Sok ötven feletti története kezdődhetne így.
Szégyenérzet - ez a legfőbb oka annak, hogy még mindig sokan titkolják, bizonyos helyzetekben gondjaik vannak a vizelet megtartásával. Az inkontinencia kínos, tabuként kezelt téma: éppen ezért sokan nem is fordulnak orvoshoz, pedig a lakosság legalább 6-7 százaléka érintett. Bár a meglazult záróizmok miatti kontrollvesztés csak néha következik be, ám a "balesettől" valófélelemszinte valamennyi érintettnél állandósul.

Mindkét nem érintett

Az inkontinencia nőknél és férfiaknák egyaránt jelentkezhet: a változókorban lévő nők, a prosztatagondokkal küzdő, idősödő férfiak, a túlsúllyal küzdők - csak néhány az érintett csoportok közül, amelyeknél nem ritka az akaratlan vizeletvesztés. Tüsszentés, köhögés, kisebb erőfeszítés is elég, s néhány csepp vizelet önkéntelenül elcsurran. Az érintettek annyira restellik ezt a helyzetet, hogy még maguknak sem ismerik be, baj van, s fontos lenne orvoshoz fordulni. Az eltitkolt funkciózavar ráadásul olyan személyiségváltozáshoz is vezethet, amely előtt értetlenül áll a környezet.

Nem ismerek rá!

Feltűnő, ha egy alapvetően vidám, aktív ember fokozatosan elveszíti érdeklődését az addig kedvelt tevékenységek iránt. Nem szívesen mozdul ki, kerüli a társaságot, a családi programokról kimenti magát. A változás okát firtató kérdésre nem ad konkrét választ, a környezete aggódva figyeli: mi történhetett vele? Aztán sokszor véletlenül - például egy ágyneműcsere során felfedezett árulkodó, vizeletfoltos lepedő - magyarázatot ad, mi állhat a visszahúzódó magatartás mögött. S ilyenkor tapintatosan - esetleg előre felkészülve a betegséggel kapcsolatos tudnivalókból - már beszélni lehet a problémáról. Ha az érintett tudja, hogy nincs egyedül a gondjával, hogy az orvosnál szakszerű segítséget kap, hogy semmi oka a szégyenkezésre, könnyebbé válik számára a kínos helyzet. Különösen, ha egy olyan megoldásra is felhívjuk a figyelmét, ami diszkrét és biztonságos megoldást kínál, s amivel ismét élheti régi, aktív életét.

Láthatatlan biztonság

Nagy segítség lehet a betegnek, ha hozzátartozóként mi szerezzük be azt a pelenkanadrágot - patikában kapható, de interneten is vásárolható, illetve ingyenesen rendelhető - amit első alkalommal otthon, nyugodt körülmények között próbálhat ki, ráadásul a vásárlás miatt sem érzi magát kényelmetlenül. Biztonságban tesztelheti a terméket, ami olyan, mintha a megszokott fehérneműjét viselné, éppen ezért elfogadása is könnyebb. A kényelmes, diszkrét, a kellemetlen szagokat magában tartó nadrág biztonságos, s még nagyobb mennyiségű vizelet esetén is kiállja a próbát. Nem kell tovább azon aggódni, mi történik, ha némi vizelet akaratlanul kicsurran: az önállóan, könnyen felhúzható nadrág visszaadja a mozgás szabadságát.Megszűnik a kínos helyzetektől való félelem, ismét elkezdődhetnek a kirándulások, az utazások, a kerti munka, a színházba járás, a játszótéri séták az unokával. S mindez szorongás, aggodalom nélkül.

Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

32181

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukobetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Kiemelt téma cikkei

Inkontinencia teszt

Akaratlan vizeletvesztés miatt használ-e betétet, és naponta hányszor cseréli azt?