Akut májgyulladás

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

Az akut májgyulladás súlyos, de kezelhető betegség. Általában néhány hét alatt szövődménymentesen gyógyul, és akár teljesen tünetmentes is lehet. A különböző hepatitis vírusok mellett okozhatják egyéb vírusok, baktériumok, mérgezések, sőt az alkohol is.

Maga a "hepatitis" szó májgyulladást jelent. Létezik akut és krónikus formája, előbbi hat hónapnál rövidebb, míg az utóbbi hat hónapnál hosszabb ideig tart. A hepatitist több kórokozó (baktériumok, többfajta vírus) is okozhatja, meghúzódhat a hátterében gyógyszer, vegyszerek okozta mérgezés, ún. autoimmun folyamatok, anyagcsere-betegségek vagy alkoholizmus, de leggyakrabban vírusfertőzés következtében alakul ki, ezért cikkünkben is ezzel foglalkozunk.

Gyakori okok

Az akut májgyulladás a májsejtek gyulladásával, majd pusztulásával jár. A leggyakrabban a hepatitis A, E és B vírustörzsei okozzák. A hepatitis A és E járványszerűen terjed, fertőzött széklettel, ételekkel vagy ivóvízzel, míg a B vírus főként vér útján, és kisebb-nagyobb hámsérüléseken keresztül jut be a szervezetbe (ezért nagy veszélyben vannak az intravénás kábítószert használók, de veszélyes lehet a nem kellően tisztán tartott akupunktúrás és tetováló eszközök, a közös manikűrkészlet, borotva, fogkefe használata is). Leggyakoribb fertőzési mód az óvszer nélküli szexuális kontaktus.

A hepatitis B lappangási ideje akár három-hat hónap is lehet. A fertőzöttek kétharmadánál a betegség tünetek nélkül zajlik, így minden további nélkül észrevétlen maradhat. A tünetes esetek nagy részében, mintegy 90 százalékában a betegség 2-6 hónap alatt gyógyul, a beteg védetté válik, míg a többi esetben krónikus hepatitis alakul ki. Minél fiatalabb a fertőzött, annál gyakoribb a krónikus átmenet, az újszülöttkori fertőzések (például B-vírushordozó anya szülése során) majdnem mindig krónikussá válnak a csecsemő fejletlen immunválasza miatt.

A világon mintegy 300-350 millió hepatitis B fertőzöttet tartanak nyilván. Ez a világon az egyik legelterjedtebb fertőző megbetegedés. A világ népességének csaknem harmadában kimutatható a lezajlott vírusfertőzés nyomán termelődött HBV elleni antitest. Főként Ázsiában és egyes afrikai területeken fordul elő nagy számban. A világon évente hatszázezer ember hal meg a hepatitis B vírus okozta kór szövődményében, májzsugorban vagy májkarcinómában.

A vírus képes beépíteni örökítőanyagát a gazdasejtekként használt májsejtek DNS-ébe. Ennél fogva, hogyha ez a beépülés megtörtént, és a spontán gyógyulás vagy a hatásos kezelés hatására nem pusztult el minden fertőzött májsejt, akkor a vírus már nem tüntethető el a szervezetből, a lezajlott akut májgyulladás után is ott marad rejtve a májsejtekben. E nyugalmi állapotból az immunrendszer működésének gyengülésekor újból aktiválódni tud.

"Klasszikus" tünetek

Az akut májgyulladás jellegzetes, klasszikusnak is nevezhető tünetei a hosszú lappangási idő után jelentkeznek: az úgynevezett prodromális tünetek: étvágytalanság, hányás, láz, kiütések, hasmenés más, kevésbé veszélyes betegség gyanúját kelthetik. Ezután jön a sárgaság, sötét vizelettel, világos széklettel. A sárgaságos szakasz néhány héttől akár több hónapig is eltarthat. A beteg közben végig fertőz. A gyerekek gyakran tünetmentesek, a felnőttek több tünetet mutatnak a betegség alatt.

A heveny májgyulladás esetén általában csak tüneti kezelésre van szükség. Fontos a vitamin- és kalóriadús, könnyen emészthető, zsírszegény táplálkozás és a teljes alkoholtilalom. A kezdeti hányás, étvágytalanság és az elhúzódó sárgaság alatt előfordul, hogy infúzióra van szükség. Fontos az ágynyugalom, a beteg a javulás megindulásáig kórházi, fertőző osztályos megfigyelést igényel. Az akut hepatitis néhány hét alatt, de legkésőbb hat hónapon belül szövődménymentesen gyógyul, a fertőzés után a lezajlott betegségre csak a vérszérumból kimutatatható antitestek utalnak. Ritkán az akut hepatitis szövődményeként véralvadási zavar jöhet létre, ami gyógyszeres kezelést igényelhet. A hosszú lábadozási szakaszban a szakorvos a beteget teljes gyógyulásáig követi, gondozza, míg további kezelésre és ellenőrzésre csak a hat hónap alatt sem gyógyuló, krónikusba átmenő esetek kerülnek.

Tudta-e

Tesztelje magát, hogy veszélyeztetett-e hepatitis-C-re?
További információk a Májbetegekért Alapítvány honlapján.

Ritkán a beteg állapota órák, napok alatt rohamosan rosszabbodni kezd. Májelégtelenség, illetve úgynevezett májkóma alakul ki, ami halált is okozhat. A májelégtelenség kialakulásakor az idejében elvégzett májátültetés mentheti meg a beteget.

Megelőzhető!

A betegséget csak a fertőzés megelőzésével lehet kivédeni. A láthatatlan bőrsérüléseken bejutó, parányi mennyiségű vér vagy testnedv is fertőzést okozhat, ezért ezen bőrsérüléseket kell megelőzni. Csak steril eszközzel szabad megengedni bármilyen tetoválást, akupunktúrás kezelést, testékszer-felhelyezést. Tilos a fertőzött egyénnel a közös borotva, fogkefe használata. A nemi úton való terjedés elleni védekezés legjobb módszere a monogám párkapcsolat, illetve az óvszer használata. A legbiztosabb védelmet a hepatitis A és B vírus ellen az aktív védőoltás biztosítja.
Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag