Miért halljuk hangosnak az ordítást?

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Miért halljuk hangosnak a busz dudáját, és miért halk számunkra a távolból a szobába szűrődő zeneszó? Miért idegesítő a fülünkbe zümmögő szúnyog, amelyet ha távolabb repül, észre se veszünk? A hang frekvenciája adja meg a választ.

A hang fizikai jellegét tekintve valamely rugalmas közeg mechanikai rezgése, e rezgés hullámként való tovaterjedése. Ha e rezgés frekvenciája kb. 20 Hz alatti, vagy kb. 20 kHz fölötti, akkor hallásunk nem érzékeli azt. (Az első esetben infrahangról, a másodikban ultrahangról van szó.)

Miért hangos és miért halk?

Az, hogy a kiabálást, vagy a szórakozóhelyen a zenét hangosnak érzékeljük, az a hanghullám intenzitásával és amplitúdójával magyarázható a fizika nyelvén. De a frekvenciának is fontos szerepe van ebben: azonos hangnyomás mellett például a magasabb hangokat hangosabbnak érzékeljük, ám egy bizonyos frekvencia (általában ez kb. 4000 Hz) fölött már egyre gyengébbnek.

Szintén a rezgés frekvenciájával van összefüggésben, hogy a távolabbi hangokat halkabbnak érezzük, vagy nem is érzékeljük. A hang ugyanis csak valamilyen anyagban, közegben terjedhet, (vákuumban nem), ezek azonban a terjedést elősegíthetik, de gátolják is. Egy vastag kőfalon keresztül például alig halljuk, ha a másik oldalon kiabál valaki, míg megfordítva: a hangokat könnyebben átengedő panelfalakban a szomszédban tartott házibuli valamennyi slágerét végigélvezhetjük, akár négy emelet különbségből is.

Miért halljuk hangosnak az ordítást? (Fotó: Europress)

Miért halljuk hangosnak az ordítást? (Fotó: Europress)


Csak a tenger zúgása végtelen?

A hangok azonban nem csak frekvencia-intervallumban behatároltak; időben is. A fülünk által érzékelt hangok, zajok mindig időben behatárolt események: van kezdetük, lefolyásuk és végük. A szó elszáll, az írás megmarad - tartja a mondás, és valóban: a kimondott szót pár másodpercig halljuk csupán, aztán eltűnik. A hangnak ez a tulajdonsága egyébként rendkívül fontos, hiszen ez segít bennünket, hogy megkülönböztessük a beszédet a különböző zajoktól, vagy akár a zenétől.

Érdekesség, hogy vannak olyan hangok is, amelyek ennek ellenére végtelenek: ilyen a tenger zúgása.

A csiripelő és a dörmögő

A hang egy másik tulajdonsága alapján is felállíthatunk határokat, ez pedig a hangmagasság. A hangnak ez a tulajdonsága elsősorban a zenei hangoknál kap szerepet, de a beszédhangban is megfigyelhető a változatosság. A nők hangja alapvetően magasabb, míg a férfiaké a pubertáskort követően mélyebbé válik.

A hang magassága annak alapfrekvenciájával függ össze: akkor érzékeljük az adott hangot magasabbnak vagy mélyebbnek, ha spektruma meghatározott maximumot képez egy adott frekvencia környékén.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+25, +32 °C
Minimum:
+10, +16 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában gyengén felhős lesz az ég, a napsütést inkább csak északkeleten, illetve északnyugaton zavarhatják felhők.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag