Okosgyógyszerekkel állítható be a helyes vérnyomás

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

A magasvérnyomás-betegséget néma gyilkosnak is nevezik, hiszen világszerte ez az egyik legfőbb halálok. Kombinált terápiával, okosgyógyszerekkel azonban jelentősen csökkenthető a kockázat, és növelhető a kezelés eredményessége.

A hipertónia világszerte a legelterjedtebb szív-érrendszeri megbetegedések közé tartozik: összesen körülbelül másfél milliárd embert érint és évente 9,4 millió ember halálát okozza. Magyarországon minden negyedik ember küzd a magas vérnyomással. Különösen veszélyes, mivel sokáig tünetmentes lehet, később aztán súlyos szövődményeket okoz.
Magasvérnyomás-betegségről akkor beszélünk, ha a vér ütőerekre, vagyis az artériák falára gyakorolt nyomása meghaladja a normális - azaz nyugalmi állapotban mért 140/90 Hgmm - értéket, a szívnek többet kell dolgoznia. Ez a folyamat hosszú távon megterheli a szívet és agyvérzéshez, szívrohamhoz, vagy érszűkülethez vezetve.

Megelőzés és kontroll

Az egészséges életmód fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni a hipertónia megelőzésében. A rendszeres sport, a megfelelő testsúly, a zsír- és koleszterinszegény étrend, az alkohol és dohányzás kerülése mind segít szívünknek, hogy ne alakuljon ki magas vérnyomás.

De ugyanilyen fontos a rendszeres kontroll is. A hipertónia egyik nagy veszélye ugyanis éppen az, hogy sokáig teljesen tünetmentes, pedig a kezelés annál eredményesebb, minél előbb kiderül a probléma.

Okosgyógyszerekkel állítható be a helyes vérnyomás (Fotó: Europress)

Okosgyógyszerekkel állítható be a helyes vérnyomás (Fotó: Europress)


Van megoldás!

A kialakult betegség esetén is van ma már szerencsére egyszerű, gyógyszeres megoldás. A gyógyszeripari innovációnak és a modern orvostudománynak köszönhetően ugyanis léteznek olyan vérnyomáscsökkentő gyógyszerek, amelyek akár 50 Hgmm-el is képesek csökkenteni a vérnyomást. Az fix kombinációt tartalmazó készítmények hatékonyan és biztonságosan érnek el jelentős vérnyomáscsökkentést, olyan hipertóniás felnőttek esetében, akiknek vérnyomását eddig nem tudták beállítani. A gyógyszerkombinációkért ráadásul nem is kell vagyonokat fizetni, mivel az OEP finanszírozza azokat.

Az úgynevezett okosgyógyszerek nagy előnye, hogy olyan betegeknél is biztonsággal alkalmazhatók, akiknél a magas vérnyomáshoz cukorbetegség is társul. A korszerű kezelés alapja az úgynevezett renin-angiotenzin rendszert gátló szerek, a kalcium-csatorna gátló szerek, valamint a vízhajtó terápia kombinációi lehet.

Az elmúlt években, amióta a szakorvosok a speciális kombinált vérnyomáscsökkentő szereket alkalmazzák, egyre sikeresebb a vérnyomáscsökkentés és a vérnyomás értékének közelítése az ideálishoz: az esetek 30-40 százalékában sikerült a célvérnyomást (140/80 Hgmm alatti értéket) elérni. Ennek egyik oka, hogy nagyobb figyelemmel kísérték a magas vérnyomás mellett fennálló anyagcserezavarokat, erőteljesebben törekedtek a testsúlycsökkentésre, és a helyes gyógyszerkombinációnak köszönhetően kedvező irányba sikerült egyéb fontos paramétereket (cukorháztartás, szív terhelése, érrendszer állapota) is befolyásolni.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

31974

Orvos válaszol
Aktuális
Miért kell nyáron erősíteni az immunrendszert?Probiotikumok

Miért kell nyáron erősíteni az immunrendszert?Probiotikus baktériumok nélkül nincs egészséges ember

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukobetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?