Kérdések és válaszok

30 éves vagyok, nem voltam bárányhimlős, szeretném felvenni ellene a védőoltást. Az oltás után mennyi időt kell várni a teherbe eséssel?

Rubeola ellen védett? Ha nem vizsgálták, akkor ezt is meg kell nézni és az oltást a bárányhimlő elleni oltással egy időben kell kezdeni. A második bárányhimlő oltás után 4 héttel vállalható terhesség.

A szexuális kaland után hány nappal célszerű húgycsőből STD tenyésztésre menni? Ha a szexuális együttlét óvszerrel történik, de a petting nem, a kézről milyen fertőzések vihetők át? Orális szex esetén (óvszer nélkül, de az ejakulátum nem kerül a partner szájába) melyek a fő veszélyek?

Az együttlét után néhány nappal a húgycsőminták levehetőek. A vérvizsgálatoknál 3-6 héttel később várható értékelhető eredmény. Kézről (ha azon seb van) szifilisz, HIV, hepatitisz, valamint herpesz és HPV is átvihető. Az orális szex minden lehetséges STD kórokozót terjeszthet, kivéve a Trichomononaszt és a Mycoplasmákat.

Egy hónapja volt egy alkalmi kapcsolatom. Azóta nem nagyon tartjuk a kapcsolatot, de a lány most szólt, hogy chlamydiája van és, hogy érdemes lenne kivizsgáltatnom magam. A férfiaknál mik a tünetei ennek a betegségnek?

A chlamydia fertőzés férfiakban húgycső folyással, vizelési panaszokkal jellemezhető húgycső gyulladást okoz, de van, hogy semmilyen tünet, panasz nem alakul ki eleinte. Ezért, ha a partner figyelmeztette önt, mindenképpen menjen el STD-rendelésre vizsgálatra!

Trichomonas vaginalisom van. A párommal egy éve vagyok együtt, és csak most jelentkezett ez a betegség. Mással nem volt szexuális kapcsolatom, és a páromnak sem. De akkor hogy kaphattam el most? A páromnak kijött valami gomba a tenyerén, lehet köze ennek az én problémához?

A Trichomonas vaginalis nevű kórokozó terjedhet nemi úton és sok más módon is (fürdővíz, törölköző, meleg vizes strand). A párja gombájának ehhez semmi köze. A Trichomonas vaginalis szüzeknél és apácáknál is előfordul, nem tartozik a nemi betegségek közé. Ha már egyszer bekövetkezett, gyógyszeresen kell kezelni (metronidazol, tinidazol).

Beteg állatoktól kaphatok-e el valamilyen betegséget: pl. helminthiast vagy rühességet?

A helminthiasis, azaz a bélférgesség a kutyáknál gyakori, ezért rendszerint a veszettség elleni oltással egy időben az állatorvos felajánlja a bélféreg elleni tablettát is. Ez állatgyógyászati patikában beszerezhető. A betegség gyermekekre és felnőttekre egyaránt átterjedhet. Az embereknél a gyógyszeres kezelésre az állatok tablettája nem alkalmas. Az állati rüh is elkapható emberre is ráterjed, azonban nem szokott súlyos formát ölteni, és többnyire spontán gyógyul.

26 éves vagyok. Nemrég voltam egy nőgyógyászati szűrővizsgálaton, ahol herpeszvírus gyanúját vélték felfedezni. A herpeszt csak nem úton lehet elkapni? Vagy lehetséges egyéb más úton is?

A HSV-fertőzést általában nem nemi úton kapják meg a betegek. Az első fertőzés általában már gyermekkorban bekövetkezik, pl. lepedő, törölköző stb. közvetítésével. A vírusok bejutnak a méh mellett lévő idegdúcokba, és ott egy életen át elvannak. Amikor az immunrendszer gyengül, vagy más trauma éri a szervezetet (pl. napégés, gyomorrontás, társfertőzések bekövetkezte, láz stb.), a dúcokból a vírusok kiszabadulnak, és az érző ideg mentén kijutnak a bőrfelületre, és ott az adott érzőideg ellátási területén hólyagos bőrgyulladást okoznak. A gyulladás 1-2 hét után begyógyul, majd ismét nyugalmi időszak következik. A betegség kezelésének akkor van értelme, ha a betegség éppen aktív. A mély dúcokban éldegélő vírusokhoz semmilyen módon nem lehet eljutni. A gyógyítás a fellángolás stádiumától függ. Szájon át szedett vírusellenes szereknek (aciklovir, famciklovir stb.) csak a kiütés előtti, de máj fájdalmas időszakban van értelme. Amikor a bőrgyulladás megjelenik, hatékonyabb a helyi lézerkezelés és/vagy ezüstkolloid terápia. Patikákban kikeverhető pasztákkal is hatékonyan lehet gyógyítani a betegség fellángolását. Tartós megelőzésre a szájon át szedett ezüstkolloid tűnik a leghatékonyabbnak. További kivizsgálásra önnek nincs is igazán szüksége. Sokkal inkább a beteg bőrfelület kezelése szükséges a gyulladás stádiumának megfelelően, és alaposan felvilágosítani önt mindarról, amit tudnia kell a fertőzésről, annak gyógyításáról és a heveny fellángolás megelőzéséről.

35 éves, aktív szexuális éltet élő, gyermektelen nő vagyok. Korábban volt egy conisatio-s beavatkozásom folyamatos rossz (P3) citológiai leleteim miatt. Azóta a szűrések alkalmával nem volt rossz eredményem. A HPV elleni oltás javasolt-e még ebben a korban?

P3 lelet után ön már biztosan átesett a HPV-fertőzésen, az oltás tehát nem indokolt, felesleges és feleslegesen kidobott pénz lenne. Inkább javasolnám a lézerkezelést a fertőzés kiújulásának megelőzésére.

Mit jelent az időben, hogy "időben elkezdeni" a Chlamydia kezelését? Fél éve a 16. terhességi hetemben elvetéltem. Ez külföldön történt. Csak annyit mondtak, hogy fertőzésem volt, és a zárójelentésen sem szerepelt a típusa. Chlamydiára gyanakszom. Pontosan milyen jellegű ízületi panaszokat okozhat? Mennyi idő telhet el a fertőzéstől a szövődményekig?

Az időben elkezdett kezelés a tünetek megjelenésekor elkezdett kezelést jelenti. Tehát, amint hüvelyi folyás, hasi fájdalom alakul ki, gyanakodni kell erre a fertőzésre és kezelni kell. A Chlamydia-fertőzés azonban gyakran tünetmentes, és nincsen a tb által támogatott szűrés rá. A rutin nőgyógyászati vizsgálat sem tartalmazza a Chlamydia-szűrést, ezt a nőgyógyásztól kérni kell. A Chlamydia gyulladást okoz az ízületekben a fertőzést követő 2-4 héten belül. Az ízületi gyulladás leginkább az alsó végtagot érinti, és pár héttől akár hónapokig is eltarthat. Magától gyógyulhat, de sokszor kezelés szükséges. Chlamydiaellenes antitestek kimutatása vérből lehetséges, illetve nőgyógyász a méhnyakból vett váladékból is ki tudja mutatni.

Mitől lehet elkapni húgyúti fertőzést? Nehezen tudok pisilni, valamint elég sötét a vizeletem. Emellett olyan, mintha kicsi vérpöttyöket pisilnék ki. Mozgáskorlátozott vagyok, deréktól lefele nem tudok mozogni. Katétert nem használok.

Feltehetően a mozgáskorlátozott állapot hajlamosítja a vizelet befertőzésére, különösen, ha időnként pang a vizelet. A heveny hólyaghurut gyakran jár véres vizelettel. Rendszerint antibiotikumra van szükség, tetrán származékra, szulfonamidra, vagy nitrofuranbtoin, ill. nalidixinsav tartalmú készítményre. Forduljon háziorvosához és addig is igyon sok folyadékot!

A feleségem olvasta valahol, hogy orális szex közben a hüvelybe került nyál méhnyakrákot okozhat, és tart is ettől. Nekem senki mással nem volt szexuális kapcsolatom, csak a feleségemmel. Feleségemnek is csak két - három párkapcsolata volt mielőtt megismerkedtünk. Az orális szex azért kockázatos, mert a HPV-vírus könnyen átadható? Feleségem és én köztem ez mennyire lehet kockázatos? Én is lehetek HPV-vel fertőzött függetlenül attól, hogy előtte senkivel sem volt szexuális kapcsolatom?

Valóban vannak olyan humán papillómavírusok, melyek pl. gége papillomatózist vagy gégerákot okoznak, ezek viszont méhnyakrákot nem képesek okozni. Ezért az orális szex nem kockázatos, annak ellenére, hogy ön is lehet fertőzött, mint ahogy a teljes lakosság 80%-a átfertőződik a 100 HPV típus egyik-másik formájával a nemi aktivitás idején. A vírus ugyanis rajta van a bőrünkön, a nyálkahártyáinkon, akár fürdővízzel, akár egy kilinccsel stb. a vírust be lehet szerezni. A vírusfertőzések azonban többnyire spontán is gyógyulnak és csak nagyon kevés szerotípus van, amely nőkre veszélyes. Vannak csak nemi úton terjedő formák (16, 18, 31, 56), amelyek veszélyesek lehetnek, ezek viszont nőknél az évente elvégzendő rákszűrő vizsgálat segítségével könnyen kimutathatók.

Cikkek