Nemi úton terjedő betegségek: az öröm ára

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Századunk (és évezredünk) utolsó szakasza elődeinknek elképzelhetetlen változásokat, az élet egyes területein forradalmi nyitásokat hozott. Talán sehol sem annyira látványos ez a folyamat, mint a testiség területén.

Az erkölcsi normák lazulása, a nyitottság iránti igény felszínre hozott azonban olyan problémákat is, melyek megoldása egyre sürgetőbbé vált.

Robban, mint a bomba

A nemi betegségek ismerete lényegében egyidős az emberiséggel, ugyanakkor a századvég társadalmi, gazdasági változásai új és megoldásra váró kérdéseket vetettek fel ezen a területen is. A nemi betegségek látszólagos robbanásszerű terjedése nagyrészt a világ földrajzi értelemben is vett nyitottságának köszönhető. Az utazások, a korábban nem tapasztalható mértékű földrajzi keveredések, az eddig fel nem fedezett területek megismerése, különböző népcsoportok érintkezése a nemi betegségek gyors terjedését, valamint korábban csak egy-egy területen elszigetelten jelentkező betegségek általánossá válását tették lehetővé.

Ezen kívül az erkölcsi élet szigorú törvényeinek lazulása, a korábban megkezdett és gyakoribb partnercserével járó nemi élet a nemi úton terjedő betegségek gyakoribb előfordulását eredményezte. Jelentős javulás, hogy az orvostudomány fejlődése nagyjából lépést tartott ezekkel a társadalmi változásokkal, így a nemi úton terjedő betegségek döntő többségét napjainkban eredményesen tudjuk kezelni. Ugyanakkor megjelentek olyan betegségek, melyek kezelése még nem vagy nem teljes egészében megoldott, és amelyek nemi úton terjedve, a fertőzött egyén halálához vezethetnek.

A partner kezelése is fontos

A nemi úton terjedő betegségek felismerésében döntő szerepe van a nőgyógyászati vizsgálatnak. Hazánkban működnek diagnosztikailag és kezelés szempontjából is kitűnően felszerelt, felkészült szakembereket foglalkoztató nemibeteg-gondozók, de a fertőzött nők döntő többsége panaszai okán leggyakrabban nőgyógyászhoz fordul.

Lényeges szempont az észlelt kórállapot fertőző voltának megállapítása, szükség esetén a partner egyidejű kezelése, valamint a megfelelő ellenőrző vizsgálatok elvégzése a teljes gyógyulás megállapítására. Nőknél a nemi úton terjedő betegségek döntő többsége a nemi szervekre lokalizáltan gyulladás, fájdalom, folyás, kiütések, hólyagok vagy egyéb bőrelváltozások formájában jelentkezik. A felismerés és az elkülönítő diagnózis a nőgyógyász szakorvos feladata. Számos tévhit él azonban még szakmai körökben is az egyes hüvelygyulladások fertőző voltát illetően, így első lépésben tekintsük át a leggyakoribb hüvelygyulladásokat.

Fontos a savas vegyhatás

A hüvelygyulladások leggyakoribb közös jellemzője a megváltozott mennyiségű, többnyire a normálisnak tartottnál több, más jellegű, színű, szagú váladékozás, a folyás. A hüvelyben lévő savas vegyhatás fenntartásáért normális esetben számos baktérium felelős.

Ezek teremtik meg azt az élettani védekező rendszert, amely gátolja más, kóros (patogén) kórokozók elszaporodását. Normális esetben is van több-kevesebb hüvelyi váladékozás, mely a hüvelybemenet mirigyeinek váladékozásából, a hámsejtek leválásából, a méhnyak mirigyeinek váladékából áll. A váladékozást normálisnak tarjuk, ha mennyisége nem zavarja a beteget életvitelében, komfortérzetében, színtelen, szagtalan, nem okoz egyéb tüneteket (csípő, égető érzés, viszketés). Ettől eltérő folyás esetén a kóreredet megállapítására indokolt vizsgálatok végzése.

A visszatérés gyakori

Gyakoriságát tekintve első helyen az ún. bakteriális vaginosist kell említenünk. Legjellemzőbb tünete a fehér, kissé tapadós folyás. Oka a hüvely normális bakteriális egyensúlyának megváltozása, egyes kórokozók (pl. Gardnerella) arányának jelentős növekedése. Gyakorlatilag csak szexuálisan aktív nők esetében fordul elő, mégsem tekinthető nemi betegségnek. Nem fertőző állapot, a partner kezelése nem szükséges. A kezelés lényege a hüvely bakteriális egyensúlyának helyreállítása, miután ún. belső (endogén) fertőzés, a visszatérés aránya magasnak mondható.

Rossz gomba a Candida

Gombák a szervezetben

Acandidanem más, mint egy, a szervezetben normál esetben is jelenlévő gombafaj, amely megfelelő mennyiségben kifejezetten hasznos. Akkor van baj, ha valami miatt elszaporodik: Candida-fertőzés

A második leggyakoribb a gombás hüvelygyulladás. A kialakulásért felelős gombafajok (legtöbbször Candida) élettani körülmények közt is megtalálhatók viszonylag kis számban a hüvelyben, és lényegesen magasabb arányban a béltraktusban. Jellemző tünet a fehér, darabos, túrós váladékozás, erős viszketés, a szeméremtest ödémás, vörös duzzanata. Afertőzésszintén belső fertőzésnek tekinthető, bizonyos tényezők hatására az alacsony csíraszámban jelenlévő gombák elszaporodása okozza. Ilyen tényező lehet a hüvely védekező rend-szerének gyengülése, a tartós antibiotikus kezelés, a megváltozott hormonális egyensúly (fogamzásgátló tabletták, terhesség), a hüvelyváladék cukortartalmának növekedése (cukorbetegség), a fokozott izzadás, a nem kellő szellőzés (pl.elhízásesetén). A partner kezelésére tehát az esetek legjelentősebb részében nincs szükség, kivételt jelent, ha a partner egyidejűleg gombás fertőzésre utaló tüneteket (viszketés, bőrpír, finom hámlás) mutat.

A nemi betegségek formái ellen érdemes időben megkezdeni a védekezést

A nemi betegségek formái ellen érdemes időben megkezdeni a védekezést


Nem terhes állapotban a kezelés elfogadott módja szájon át alkalmazható gombaellenes készítmények bevetését jelenti. Igen gyakori az állapot kiújulása, ilyen esetben megfelelő protokoll szerint időszakonként használt gombaellenes készítmények alkalmazása jelenthet több-kevesebb sikerrel megoldást, de igen lényeges az életmódbeli változtatások egyidejű beépítése a terápiába.

A férfi gyakran tünetmentesen fertőz

A harmadik leggyakoribb hüvelyfertőzés az ún. Trichomonas fertőzés. Valódi nemi úton terjedő betegség, a férfipartnert is gyakorta megbetegíti, bár lényegesen gyakrabban tünetmentes fertőzés formájában. Nők esetében a leggyakoribb tünetek: kellemetlen szagú, bő, sárgás-zöldes színű habos folyás, szeméremtesti irritáció. A kórokozó egy egysejtű, mely a férfipartnerben többnyire a húgycsőben okoz gyulladást, és ily módon fájdalmas vizelést. A partner egyidejű kezelése tehát minden körülmények közt elengedhetetlen. A kezelést többnyire szájon át szedhető gyógyszerrel végezzük, eredményességét megfelelő időpontban kontrollvizsgálattal ellenőrizzük.

Ritkán találkozunk vele,
mégis említést érdemel a gonorrhoea. Kórokozója egy baktérium, mely leggyakrabban a szervezet hengerhámsejtekkel rendelkező területein fordul elő, így elsősorban a méhnyak csatornájában, illetve a kissé eltérő hámszerkezetű húgycső hámjában. Gyakorta tünetmentes vagy csak enyhe tünetekkel jár, ugyanakkor nemi úton terjedő betegségről lévén szó, vitathatatlan népegészségügyi jelentősége. Többnyire bő, a méhnyak csatornájából eredő gennyes jellegű váladékozással, fájdalmas vizeléssel, néha fájdalmas közösüléssel jár. Fel nem ismert esetekben szüléskor a magzat fertőzése újszülöttkorban kialakuló kötőhártya-gyulladást, következményes vakságot okozhat. Nem terhes állapotban a kórokozó a méh üregén és a petevezetőkön keresztül felszálló fertőzést, súlyos kismedencei gyulladást, meddőséget okozhat. Felismert esetben a nemibeteg-gondozókban történik a kezelés és az ellenőrzés.

Átmenetet jelent a baktériumok és a vírusok között az ún. Chlamydia kórokozó. Többnyire a méhnyak vagy a húgycső hámsejtjeiben élő kórokozó, mely szexuális úton terjedő fertőzést idéz elő. Bővebb, a méhnyakból eredő gennyes-nyákos folyás a vezető tünet, gyakorta azonban tünetmentes. Előfordulhat még gyakori, fájdalmas vizelés is, melynek hátterében rutinvizsgálatokkal kórokozót igazolni nem tudunk. Felszálló fertőzés formájában a petevezetők gyulladásához, következményes hegesedéséhez, meddőségi panaszokhoz, méhen kívüli terhességhez vezethet. A partner egyidejű kezelése minden esetben elengedhetetlen. A terápia lényege a megfelelő dózisban, megfelelő ideig alkalmazott antibiotikus kezelés, melyet kontrollvizsgálat követ.

Nemcsak szájon lehet

A nemi úton terjedő vírusos fertőzések közül kiemelendő fontosságú a herpeszvírusok által okozott genitális herpesz. Megjelenését tekintve az ajak-herpeszhez hasonlóan fájdalmas hólyagok megjelenése jellemző. A kórokozó teljes kiirtása a szervezetből gyakorlatilag nem megoldható, a szeméremtesthez vezető idegek idegtestjeiben megbúvó kórokozó a szervezet védekezőképességének csökkenésekor (az ajakherpeszhez hasonlóan) aktivizálódik. Fertőző betegség, bár a férfiak lényegesen gyakrabban tünetmentesen hordozzák a vírust. A vírusok egy másik csoportja az ún. Papilloma vírusok a szeméremtesten szemölcsös elváltozásokat okozhatnak. Lapos, illetve hegyes szemölcs-szerű elváltozásokat (condyloma) okozva fájdalmat, bővebb folyást, a szeméremtest enyhe viszketését okozhatják. Igen fertőző kórkép. Kezelése az elváltozások ecseteléséből, nagyobb condyloma esetén sebészi eltávolításából áll.

A Papilloma vírusok a méhnyak fertőzését is okozhatják. A kellemetlen, bővebb folyáson túl egyes vírustörzsek a hám súlyos elváltozását, hosszabb távon rosszindulatú elváltozását is okozhatják. A vírusok közt legsúlyosabb nemi úton terjedő kórképeket okozó kórokozók a Humán Immundeficientia Vírus (HIV), mely az AIDS rettegett betegségéért felelős, valamint a sokkal gyakoribb, de kevesebb figyelmet kapó Hepatitis-B vírus, mely májgyulladást, következményesen gyakorta májzsugort okozhat. Mindkét kórokozó szexuális úton átvihető, az okozott betegségeknek megfelelő kezelése még nem megoldott.
Nagy Egészségteszt
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

32861

Orvos válaszol
Aktuális
Élményfotel otthonra: helyettesítheti-e a kézi masszázst?Élményfotel

Élményfotel otthonra: helyettesítheti-e a kézi masszázst?Ellazít, megnyugtat, testünket és lelkünket is gyógyítja

Miért hasznos a masszázs?Masszázs

Miért hasznos a masszázs?Fellazítja a feszes, görcsös izmokat, kiegészíti a mozgást

Miért fontos az énidő?Énidő

Miért fontos az énidő?Sokan nem tudják, mit is jelent valójában

Fájdalomcsillapítás a masszázs erejévelFájdalom

Fájdalomcsillapítás a masszázs erejévelA klasszikus masszázs öt alapfogást különböztet meg

Különböző italok az étrendünkbenFolyadékpótlás ősszel

Különböző italok az étrendünkbenA folyadékfogyasztás egészségünk egyik alappillére

Mi az életmód orvoslás?Egészség

Mi az életmód orvoslás?Tízből nyolc betegségért az életmódunk a felelős

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+18, +24 °C
Minimum:
+4, +10 °C

Hazánkban kedden délelőtt a párásság, ködfoltok feloszlását követően sok lesz a napsütés.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag