Mégis a "magyar járványgóc" környékéről érkezett Angliába a madárinfluenza?

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Most már kevésbé valószínű, hogy vadmadarak hurcolták volna be Nagy-Britanniába a madárinfluenzát, és valószínűbb, hogy a kór baromfival érkezett - mondta vasárnap a brit szakminiszter, akinek tárcáját a The Sunday Times a "madárinfluenzától sújtott magyarországi térségből" származó pulykahús importjának engedélyezésével vádolta meg.
David Milibandet, a brit környezetvédelmi, élelmezési és vidékügyi minisztérium (DEFRA) vezetőjét a BBC tévé vasárnap délelőtti politikai magazinműsorában szembesítették azzal, hogy a hét elején még "valószínűleg vadmadaraktól eredőnek" nevezte a magyar érdekeltséggel is bíró brit baromficég, a Bernard Matthews angliai telepén kitört madárinfluenza-járványt, azóta azonban saját tárcája is a "magyar kapcsolatot" nevezte valószínű lehetőségnek.
Miliband azt mondta: hét eleji kijelentése - amelyet az alsóházban tett - az akkori állatorvosi véleményekre alapult, a minisztérium szakértői azonban azóta megállapították, hogy az angliai baromfijárványt okozó vírus nemcsak hogy a magyarországival azonos családba tartozik, "de annak egypetéjű ikre ... teljesen azonos azzal".
Ezután "a valószínűség módosult", és a minisztérium ekkor (csütörtökön) új tájékoztatást adott ki, amely szerint most már valószínűbb, hogy a fertőzés baromfiforrásból eredt, és kevésbé valószínű, hogy vadmadarak hurcolták be - mondta a miniszter. David Miliband a hét elején, a témáról a londoni alsóházban rendezett vitában azt mondta: a madárinfluenzától érintett magyarországi telep nem a Bernard Matthews tulajdona, emellett a nagy-britanniai kórtól érintett növendék pulykák mindegyike brit nevelésű volt, vagyis "ebben a vonatkozásban sincs magyar kapcsolat".
Miliband ezt a kijelentését a vasárnapi BBC-műsorban is megerősítette, és hozzátette: semmilyen bizonyíték nem utal arra, hogy a magyarországi madárinfluenza-előfordulás góca körüli zárt övezetből Nagy-Britanniába vagy bármely más országba exportáltak volna baromfihúst, a zónán kívülről lebonyolított export pedig továbbra is legális.
Arra a kérdésre, hogy a minisztérium miért nem tiltotta meg a magyarországi baromfihús importját, a miniszter azt mondta: egyrészt azért, mert a tárca állatorvosai nem mondták azt, hogy közegészségügyi szempontból ez indokolt lenne, másrészt "nem lett volna értelmes dolog hasonló megtorló intézkedéseket kiprovokálni" az egész brit baromfiágazattal szemben.
A The Sunday Times című vezető brit vasárnapi lap is azt írta: a szakminisztérium attól tartott, hogy ha leállítja a magyar pulykahús importját, más európai uniós országok a brit exportra rónak ki tilalmat. Az újság szerint mindazonáltal a Bernard Matthews nem csupán saját sárvári telepéről importált pulykahúst még a héten is, hanem egy kecskeméti vágóhídról is, amely kevesebb mint 50 kilométerre van a délkelet-magyarországi madárinfluenza-előfordulások helyszínétől.
A brit cég a hét elején összesen 40 tonna pulykahús behozataláról értesítette a brit állatorvosokat; a szállítmány fele a Bernard Matthews északnyugat-magyarországi telepéről érkezett, a másik fele azonban "a madárinfluenza sújtotta délkeleti országrészben lévő vágóhídról" - áll a cikkben. A magyar pulykahúst két teherautó szállította a brit cég kelet-angliai feldolgozó üzemébe. Ez alig néhány száz méterre van a Bernard Matthews pulykanevelő telepétől, ahol a múlt héten kimutatták a madárinfluenza jelenlétét - áll a The Sunday Times cikkében.
A lap szerint az illetékes (minisztériumi) állatorvosok annak ellenére nem állították le az importot, hogy a kecskeméti vágóhíd mindössze 48 kilométerre van a zárlat alá vett magyarországi térségtől. A Bernard Matthews a minap közölte, hogy "önkéntesen felfüggesztette" a húsbehozatalt Magyarországról.
A vasárnapi brit lapnak azonban egy forrás, aki "közel áll" a brit környezetvédelmi, élelmezési és vidékügyi minisztériumhoz (DEFRA), azt mondta: a brit cég csak azután állította le csütörtöktől az importot, hogy összes nagy-britanniai baromfitelepének kényszerbezárásával fenyegették meg. A Bernard Matthews szóvivője ezt az értesülést cáfolta. A brit társaság kereskedelmi igazgatója a minap azt mondta, hogy a cég teherautói a fertőzéstől sújtott magyar baromfitelep "közelében sem jártak".
A vállalat tulajdonában lévő SáGa Foods Rt. sárvári üzeme 250 kilométerre van attól a szentesi libateleptől, ahol januárban madárinfluenzát észleltek. A Bernard Matthews Suffolk grófságbeli pulykatelepén a múlt hétvégén 159 ezer pulykát kellett leölni, miután elhullott állatokban kimutatták a H5N1 madárinfluenza-vírust. (MTI Eco)

x
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+24, +36 °C
Minimum:
+18, +24 °C

Hazánkban szombaton délelőtt északnyugat felől elkezd növekedni, vastagodni a felhőzet, de a keleti országrészben még gyengén felhős, derült lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag