Már nem kell nyomor a tbc-hez, ismét kötelező a szűrés

Kövessen minket!

Azokban a megyékben, ahol a gümőkór számának növekedése tetten érhető, a tisztiorvosi szolgálat négy év kihagyás után február közepétől ismét kötelezővé tette a tüdőszűrést. Ez az intézkedés Baranyára is vonatkozik - tájékoztatta portálunkat Dr. Meskó Sarolta főorvos, a megyei tüdőgondozó vezetője.
Amíg a 70-es évek végén a tbc elleni küzdelem olyannyira sikeresnek tűnt, hogy az orvosok már csak sporadikus esetek előfordulást jósolták az elkövetkező évekre, a betegség a 90-es évek elején ismét járványszerű formát öltött hazánkban is.
Az Egészségügyi Világszervezet legfrissebb jelentése szerint napjainkban 1,7 milliárd ember fertőződött meg a Koch-féle bacillussal. Közülük 20 millió az aktív beteg. Ez a szám évente 8 millióval nő, és csaknem 3 millió ember hal meg a tbc következtében.
A hazai gümőkór helyzetről készített országos felmérés szerint a betegség egyik fontos kockázati tényezőjét korábban csakis a szegénység, a hiányos táplálkozás, illetve az alkoholizmus jelentette. A legújabb statisztikából azonban kiderül: az új betegek 40 százalékánál semmilyen kockázati tényezőt nem lehetett kimutatni. Ezek az új betegek viszonylag megfelelő körülmények között élő egyének, akiknél a fertőző forrást sem lehetett felderíteni. Ezért nem ritka az sem, hogy csak a boncolás deríti ki a kezelőorvos által nem is vélelmezett tbc-t.
Számos megfigyelés azt valószínűsíti, hogy az akcidentális fertőzés zárt légtérben (repülőgép, rosszul szellőzött szállás) könnyen kiinduló pontja lehet a betegségnek. Az újabb hazai járványhelyzetben tehát a beteggel általában elsőként találkozó családorvosoknak is gondolni kell a gümőkór jelenlétére olyan páciens esetében is, akinél ez -a megfelelő szociális helyzet miatt - amúgy fel sem merülne.
A hazai tbc-helyzet másik szakmai vitát is kiváltó kérdése a recidívák (kiújulások) problémája, ami persze szorosan összefügg egyrészt a nehezen nyomon követhető esetekkel (hajléktalanok, alkoholbetegek) és a gyógyszer rezisztencia kérdésével.
A 2005-ben nyilvántartásba vett betegek közül 369 (18,2 százalék) került ismételt nyilvántartásba. Ez a szám feltűnően magas az unió 7 százalékos átlagához képest. Baranyában ez viszonylag alacsony (11,3 százalék), viszont Komárom megyében 17,2, Budapesten pedig eléri a 19,9 százalékos értéket. A recidívák magas számának hátterében minden bizonnyal az állhat, hogy az érintett betegek jelentős része nem szedi be a szükséges gyógyszereket.
A most újból kötelezővé tett átvilágítás nem csak a tbc időben történő kiszűrését teszi lehetővé, de a szintén növekvő számú tumorok felfedezését is. A pécsi tüdőgondozóban tavaly több mint hatvanezer páciens fordult meg, az új daganatos betegeknek a felét pedig éppen egy-egy tüdőszűrés alkalmával sikerült felderíteni.
Miután a tisztiorvosi szolgálat február közepétől kötelezővé tette a megjelenést, a felvételért nem kell vizitdíjat fizetni. Azoknak viszont, akik egy éven belül többször végeztetik el a vizsgálatot, illetve a felvétel elkészítése munkaalkalmasság megállapításához szükséges, már fizetniük kell. Ez utóbbinál 2100 forintot.

Gerinctorna

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Aktuális
A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaDaganatos betegségek

A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaJó néhány testi tünetnek nem tanúsítunk túl nagy jelentőséget

Az alvással így manipulálhatnak minketAlvás

Az alvással így manipulálhatnak minketMi történik velünk, ha nem alszunk?

A szemszárazság enyhítéseSzemszárazság

A szemszárazság enyhítéseMilyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre?

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreKegel-gyakorlat

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreLássuk, hogyan végezhetik el a férfiak a hasznos tréninget!

Ételek nátha és megfázás ellenNátha

Ételek nátha és megfázás ellenAz ősz és a tél hagyományosan a megfázás és nátha időszaka is

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólások

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Melegfront

Maximum:
+7, +15 °C
Minimum:
-1, +4 °C

Hazánkban hétfon délelőtt többnyire erősen felhős lesz az ég, főleg az ország északkeleti felén várható eső, zápor.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag