Magyar megoldás az antibiotikum-rezisztenciára

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Öldöklő a verseny az újabb és újabb antibiotikumok és az ezeknek ellenálló baktériumok között. Magyar kutatók most új módszert dolgoztak ki annak gyors kimutatására, hogy egy adott kórokozó ellenállóvá válik-e egy újonnan kifejlesztett készítménnyel szemben.

Mivel egy új gyógyszer kidolgozása rengeteg pénzt emészt fel, a hatékonyság pontos mérése jelentős megtakarítást hozhat a gyártóknak. A Lendület program keretében a kutatócsoportnak az alapkutatási eredmények bemutatásán túl gazdaságilag hasznosítható prototípust vagy terméket is be kell mutatniuk - mondta el a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Kutatóközpontjának biológusa, Pál Csaba, aki munkatársaival az antibiotikumrezisztencia jelenségét vizsgálja.

antibiotikum rezisztens
Antibiotikumrezisztens baktérium. Lesznek-e jó gyógyszerek ellene?

A biológus a kutatás részleteiről elmondta, hogy olyan molekuláris módszert fejlesztettek ki, amely gyorsan, pontosan és hatékonyan képes kimutatni a kórokozók antibiotikummal szemben kialakuló ellenállóképességét. A korábbi eljárások heteket, hónapokat is igénybe vesznek, és csak egy-két molekulát tudnak vizsgálni. A program során kifejlesztett módszer molekulák százait egy-két nap alatt megvizsgálja.


Az egyik legfontosabb kérdés a gyógyszergyártóknak, hogy megtérül-e a befektetett sok millió dolláros költségük. Nem történik-e meg, hogy a kórokozók nagy része pár hónap alatt ellenálló lesz. Erre adhat választ a magyar módszer, amely megmondja a cégnek, hogy a száz-kétszáz jelölt közül melyik molekulákra érdemes fókuszálnia, melyek a legígéretesebb molekulák.

Pál Csaba elmondta, hogy az antibiotikumok természetes molekulák, amelyeket a baktériumok egymás ellen is használnak, hogy kiirtsák egymást. A kutatócsoport különböző "kémiai szabás-varrással" ezeket módosítgatja. Az ellenállóképesség kialakulása mutációk révén zajlik. Az antibiotikumok ugyanis a baktériumsejtekben lévő alrendszerhez csatlakoznak, és meggátolják a működésüket, a lehetséges mutációk pedig ezt a kötődést akadályozzák meg.

Az antibiotikumok felfedezése óriási előrelépés volt az orvostudományban, számos életveszélyesfertőzésvált gyógyíthatóvá. Manapság azonban gyakran indokolatlanul használjuk e gyógyszereket. Ennek következtében nőtt az antibiotikumokra rezisztens, ellenálló kórokozók száma, amelyek nem reagálnak a kezelésre. Részletek!

"Egyes mechanizmusok lebontják az antibiotikumokat, nem engedik bejutni, vagy akár kipumpálják a sejtből ezeket. A kórokozók aljas trükkje az úgynevezett horizontális géntranszfer jelenség, amely egy baktériumok közötti genetikai cserebere. Azaz különböző fajoktól tudnak adni-venni géneket, így rezisztenciagéneket is. Ezért nem kell mindig a nulláról felfedezniük a rezisztenciamechanizmusokat, hanem ha egy baktériumfajban kialakult, akkor rendkívül gyorsan elterjedhet más kórokozóban is" - fejtette ki a kutató.

A kutatócsoport által kifejlesztett molekuláris módszer a mutációk gyakoriságának növelésével felgyorsítja a rezisztencia kialakulásának folyamatát - mondta Pál Csaba. De van egy antibiotikum-fejlesztő részlegük is, amely olyan újabb antibiotikumjelölteket dolgoz ki, amelyeknél a rezisztencia lassan vagy nem is alakul ki.

Forrás: InfoRádió 

Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+24, +36 °C
Minimum:
+18, +24 °C

Hazánkban szombaton délelőtt északnyugat felől elkezd növekedni, vastagodni a felhőzet, de a keleti országrészben még gyengén felhős, derült lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag