Londonban a "magyar madárinfluenza-kapcsolatot" valószínűsítik, a gazdaszövetség az importszabál...

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

David Milibandet, a brit környezetvédelmi, élelmezési és vidékügyi minisztérium (DEFRA) vezetőjét a BBC tévé vasárnapi politikai magazinműsorában szembesítették azzal, hogy a hét elején még "valószínűleg vadmadaraktól eredőnek" nevezte a magyar érdekeltséggel is bíró brit baromficég, a Bernard Matthews angliai telepén kitört madárinfluenza-járványt, azóta azonban saját tárcája is a "magyar kapcsolatot" nevezte valószínű lehetőségnek.

Miliband azt mondta: hét eleji kijelentése, - amelyet az alsóházban tett - az akkori állatorvosi véleményeken alapult. A minisztérium szakértői azonban azóta megállapították, hogy az angliai baromfijárványt okozó vírus nemcsak hogy a magyarországival azonos családba tartozik, "de annak egypetéjű ikre ... teljesen azonos azzal".

Ezután "a valószínűség módosult", és a minisztérium ekkor (csütörtökön) új tájékoztatást adott ki, amely szerint most már valószínűbb, hogy a fertőzés baromfiforrásból eredt, és kevésbé valószínű, hogy vadmadarak hurcolták be - mondta a miniszter.

Miliband a hét elején, a témáról a londoni alsóházban rendezett vitában azt mondta: a madárinfluenzától érintett magyarországi telep nem a Bernard Matthews tulajdona, emellett a nagy-britanniai kórtól érintett növendék pulykák mindegyike brit neveltetésű volt, vagyis "ebben a vonatkozásban sincs magyar kapcsolat".

Miliband ezt a kijelentését a vasárnapi BBC-műsorban is megerősítette, és hozzátette: semmilyen bizonyíték nem utal arra, hogy a magyarországi madárinfluenza-előfordulás góca körüli zárt övezetből Nagy-Britanniába vagy bármely más országba exportáltak volna baromfihúst.

A The Sunday Times című vezető brit vasárnapi lap viszont azt írta: a Bernard Matthews nem csupán saját sárvári telepéről importált pulykahúst még a héten is, hanem egy kecskeméti vágóhídról is, amely mindössze 48 kilométerre van a délkelet-magyarországi madárinfluenza-előfordulások helyszínétől, ám az illetékes
(minisztériumi) állatorvosok ennek ellenére sem állították le a behozatalt.

A The Sunday Telegraph, a legnagyobb vasárnapi konzervatív lap magyarországi értesülései szerint ugyanakkor a Bernard Matthews magyar cége, a SáGa Foods még közelebbről, egy olyan baromfitelepről is kapott húst, amely 30 kilométerre van a madárinfluenza sújtotta magyar libateleptől. A lap idézte Péter Lászlót, a járványtól érintett Kolos Agro libatenyésztő cég igazgatóját, aki szerint a szóban forgó farm, - amelyet nem volt hajlandó megnevezni - küldött szárnyasokat a SáGa sárvári feldolgozójába. Péter László szerint a telep "félúton van Szeged és Kecskemét között".

A Bernard Matthews kereskedelmi igazgatója a minap azt mondta, hogy a cég teherautói a fertőzéstől sújtott magyar baromfitelep "közelében sem jártak".

A vállalat tulajdonában lévő SáGa Foods Rt. sárvári üzeme 250 kilométerre van attól a szentesi libateleptől, ahol januárban madárinfluenzát észleltek.

A brit cég Suffolk grófságbeli pulykatelepén a múlt hétvégén 159 ezer pulykát kellett leölni, miután elhullott állatokban kimutatták a H5N1 madárinfluenza-vírust.

Arra a kérdésre, hogy a minisztérium miért nem tiltotta meg a magyarországi baromfihús importját, Miliband a vasárnapi BBC-interjúban kijelentette: egyrészt azért, mert a tárca állatorvosai nem mondták azt, hogy közegészségügyi szempontból ez indokolt lenne, másrészt "nem lett volna értelmes dolog hasonló megtorló intézkedéseket kiprovokálni" az egész brit baromfiágazattal szemben.

Az EU-szabályok szerint Magyarország csak a szentesi góc köré vont zárlati körből nem exportálhat baromfit, az övezeten kívülről továbbra is legális a kivitel.

Charles Bourns, a brit Országos Gazdaszövetség (NFU) elnöke azonban vasárnap este a Sky News hírtévének azt mondta: a kialakult helyzetből a legegyszerűbb kiutat az kínálná, ha Nagy-Britannia - amíg ki nem derül, hogy a vírus hogy került be - leállítaná a nyers baromfihús importját minden olyan országból, ahol a H5N1 madárinfluenza-törzs felbukkant. Bourns kijelentette, hogy általában sem lelkesedik a húsimportért, de "ha már importálni kell, 110 százalékos biztonságra kell törekedni".

Az NFU vasárnap kiadott hivatalos közleménye szerint ha beigazolódik, hogy a vírus fertőzött magyar pulykahússal került Nagy-Britanniába, az a brit hús- és hústermékimport szabályozásának teljes felülvizsgálatát tenné szükségessé.

A brit gazdaszövetség előző napi közleményében az állt, hogy a legutóbbi hírek súlyos kérdéseket vetnek fel a járványügyi ellenőrzési intézkedésekkel kapcsolatban, "különösen a korlátozásoktól érintett magyarországi térségben".

Caroline Lucas, a brit zöldek európai parlamenti képviselője is azt mondta hétvégi nyilatkozatában, hogy "EU-szintű moratóriumot" kellene hirdetni a baromfikereskedelemre.

A brit ellenzéki parlamenti pártok szakpolitikusai a hét végén "tények elhallgatásával" vádolták a brit vállalatot, miután kiderült, hogy a Bernard Matthews a magyarországi madárinfluenza megjelenése után is hozott magyar telepéről félig feldolgozott pulykahúst angliai farmjára.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+28, +34 °C
Minimum:
+13, +21 °C

Hazánkban szerdán délelőtt a Dunántúlon növekedni, illetve vastagodni kezd a felhőzet, máshol még jellemzően derült lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag