Lehet, hogy egyes orvosok a bulvársajtóból szerzik be "szakmai" információikat?

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Ezt a kérdést is felteszi dr. Ócsai Lajos, az ÁNTSZ járványügyi főosztályvezetője, amikor arról elmélkedik, hogy mi okozhatta a H1N1-oltással kapcsolatos tévhitek terjedését.

"Az új típusú (H1N1) influenza vírus okozta világjárványról (pandémiáról) és a hazánkban kialakult influenza elleni védőoltást körül vevő vitáról nekem mint epidemiológusnak sajnos nem a megszokott szakmai viták jutnak eszembe.
Sokkal inkább olyan közhelyek, melyek a nem kommunikációval foglalkozó szakemberek számára elég vadul hangzanak, de ettől függetlenül sajnos igazak.

Az egyik például az, hogy hogy az emberek hajlamosak az elsőként halott történetet elhinni. Fűzzük a gondolatot egy kicsit tovább, mi az első történet? Természetesen, amire az olvasó/hallgató elsőnek kapja fel a fejét. Erre alkalmas lehet egy olyan álhír is, aminek nincs semmilyen tudományos alapja, sőt ha ez a "hír" szembeszáll a tudományos kutatások eredményével, és ha netán valamilyen jogvédő civil szervezet köntösében hirdeti az "igazságot", akkor komoly sikerre számíthat azon olvasók körében, akik az ilyen információra fogékonyak.

A második, hogy az emberek inkább a külsőségek alapján, semmint a realitásokat figyelve ítélnek. Itt kell megemlíteni a televízió felelősségét. Egy-két mondatnyi, jól komponált televíziós hír (akár álhír) felülírhat több kötetnyi tudományos tevékenységet.

A harmadik a hírek Grasham-féle törvénye, amely nagyon egyszerű, a rossz kiszorítja a jót. Itt lép be a bulvár sajtó, amely a legolvasottabb, és ahol a rossz hír mindig kiszorítja a szakmai információt.

Az én szakmai problémáim és kérdéseim pedig éppen itt kezdődnek.
Kellően felkészültek-e az orvosok és biztosak lehetünk-e abban, hogy megfelelő tudással rendelkeznek ahhoz, hogy ebben a kommunikációs dzsungelben eligazodjanak?
Esetleg előfordulhat, hogy a szakemberek - köztük a háziorvosok is - a bulvársajtóból szerzik be "szakmai" információikat?
Ki felel az állampolgárok tájékoztatásáért? A központi kommunikáció vagy azaz orvos, aki bizalmasan tájékoztatja betegét a bulvársajtóból beszerzett információi alapján?

Nagyon kíváncsi vagyok arra, hogy felelősségre vonják-e azt az orvost aki lebeszélte a védőoltásról azt aki később az influenza fertőzésbe belehalt.
Megítélésem szerint ugyanis az egészségügyi dolgozónak (különösen az egyetemi végzettségűeknek, tehát az orvosnak) etikai felelőssége, hogy a bizalmat belé helyező egyénnek a tudományos alapokon nyugvó leghatékonyabb védelmet ajánlja fel.

Csakhogy nem vagyok meggyőződve arról, hogy a profilaktikus, tehát megelőzést előtérbe helyező szemlélet kellő hangsúlyt kap az oktatásban. Pedig azok az orvosok, akik csak egyéni gyógyításban gondolkodnak, nem fogják előbbre vinni a tudományt, ha nem gondolkodnak közegészségügyi, preventív szemlélet szerint.

Nem tudom, hogy kinek a személyes példamutatása a hiteles, de én szakmai meggyőződésből oltattam be magam" - zárta dr. Ócsai Lajos a HáziPatika.com-nak eljuttatott levelét.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol

Kapcsolódó cikkek

Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+22, +27 °C
Minimum:
+10, +16 °C

Hazánkban hétfon délelőtt az ország nagy részén kevés felhő zavarja majd a sok napsütést, felhősebb tájak inkább csak keleten fordulhatnak elő.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag