Kevés a tébécés, fizetős a tüdőszűrés

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Debrecenben megszűnt a kötelező tüdőszűrés, mivel tbc már évek óta a rögzített határérték alatti gyakorisággal fordul elő.
Így a továbbiakban nem küldenek szűrővizsgálatra szóló behívót a lakosságnak - jelentették be a Városi Egészségügyi Szolgáltató (VESZ) Kht. vezetői.
A kötelező egészségbiztosítási ellátásról szóló törvény ez év júliusától hatályos módosítása megváltoztatta a tüdőszűrés finanszírozását, így ennek értelmében a hajdú-bihari megyeszékhely korábbi gyakorlatát is módosítani kellett. A rendelkezések azonban nem voltak egyértelműek, így a VESZ több ízben konzultált a regionális és országos szak-főorvosokkal, az ÁNTSZ, a megyei egészségbiztosítási pénztár, az önkormányzat illetékes vezetőivel, és a megyei tüdőgyógyászati ellátásban érintett Kenézy kórház vezetőivel - hangzott el a pénteki sajtótájékoztatón.
Dr. Tóth Tibor , a VESZ Kht. igazgatója, dr. Bedő Zoltán orvos-igazgató és dr. Csontos Zoltán , a városi Tüdőgondozó Intézet vezetője a változásokról elmondta: ha százezer lakosra vetítve az új tbc-s betegek száma nem haladja meg a 25-öt, nem kötelező elrendelni a tüdőszűrést.
A tüdőszűrés nem szerepel a népegészségügyi szempontból támogatott vizsgálatok között. Megnövekszik viszont az alapellátás és a lakosság felelőssége - fejtették ki a szakemberek. A szakmai kollégium ajánlása szerint ugyanis vannak olyan rizikó csoportok, akiknél a tüdődaganat korai felfedezése, kizárása miatt érdemes elvégezni a vizsgálatot. Ebbe a körbe tartoznak a 40 év feletti erős dohányosok. Tény ugyanis, hogy a tumoros betegek egy részét éppen a tüdőszűrő vizsgálatok alkalmával fedezték fel. Amint dr. Csontos Zoltántól megtudtuk, tavaly 55 új tumoros beteget jelentettek be, és közülük 25-öt a tüdőszűrőn emeltek ki. Esetükben lokalizált volt a daganat, operálhatóak voltak, a korai stádium eleve növeli a túlélési esélyeket.
Debrecenben a városi Tüdőgondozó Intézetben végzik a tüdőszűrő vizsgálatokat is, a szűrést és a szakorvosi kezelést, gondozást azonban külön kell választani. A tüdőszűrő vizsgálat a tüdőgyógyászati szakvizsgálatot és az ellátást nem helyettesíti - hangsúlyozta dr. Bedő Zoltán.
Azt minden esetre tudni kell, hogy a törvényi módosítás a tüdőszűrés finanszírozását megváltoztatta és a vizsgálathoz jutás feltételeiben is vannak változások. Debrecenben immár egyértelművé tették, hogy a vizsgálat beutaló köteles és vizitdíjat kell fizetni, ha a háziorvos nagyobb rizikójú személy részére kéri a szűrés elvégzését.
Beutaló köteles, de vizitdíj mentes a vizsgálat akkor, ha azt a háziorvos kimondottan tbc kizárására kéri, például tbc-s beteg hozzátartozói esetében. Ekkor a beutalón ezt a tényt fel kell tüntetni.
A tüdőszűrést az ÁNTSZ akkor rendelheti el, ha a betegszám elér egy bizonyos szintet. Debrecenben - ahogyan már említettük - a kötelező szűrés megszűnt, a körültekintő szemlélet azonban fontos, mert vannak a közelben nagyobb fertőzésnek kitett területek (Nyírség, Románia).
Saját kezdeményezésre akkor lehet tüdőszűrést kérni, ha az érintett a vizsgálat árát kifizeti. Ez a rendelkezések szerint 2000-5000 forint között lehet. Debrecenben úgy döntöttek, hogy 2000 forintot számolnak el a vizsgálatért. Ez elsősorban azokat érinti, akik foglalkozás-egészségügyi célból kérik a tüdőszűrést. Ennek az ára tehát 2000 forint, ebben az esetben viszont nem kell vizitdíjat fizetni.
A munkáltató (illetve az általa megbízott foglalkozás egészségügyi szolgáltató) és a VESZ Kht. közötti szerződés értelmében az elszámolás központi is lehet, ekkor nem közvetlenül a munkavállalót terheli a költség. Szerződés hiányában a munkavállalónak a tüdőszűrés helyszínén kell kifizetni a díjat.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+18, +26 °C
Minimum:
+14, +20 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a Tiszántúlon a vékonyabb felhőzet mellett némi napsütésre is számíthatunk, másutt erősen felhős, borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag