Kevés a tébécés, fizetős a tüdőszűrés

Kövessen minket!

Debrecenben megszűnt a kötelező tüdőszűrés, mivel tbc már évek óta a rögzített határérték alatti gyakorisággal fordul elő.
Így a továbbiakban nem küldenek szűrővizsgálatra szóló behívót a lakosságnak - jelentették be a Városi Egészségügyi Szolgáltató (VESZ) Kht. vezetői.
A kötelező egészségbiztosítási ellátásról szóló törvény ez év júliusától hatályos módosítása megváltoztatta a tüdőszűrés finanszírozását, így ennek értelmében a hajdú-bihari megyeszékhely korábbi gyakorlatát is módosítani kellett. A rendelkezések azonban nem voltak egyértelműek, így a VESZ több ízben konzultált a regionális és országos szak-főorvosokkal, az ÁNTSZ, a megyei egészségbiztosítási pénztár, az önkormányzat illetékes vezetőivel, és a megyei tüdőgyógyászati ellátásban érintett Kenézy kórház vezetőivel - hangzott el a pénteki sajtótájékoztatón.
Dr. Tóth Tibor , a VESZ Kht. igazgatója, dr. Bedő Zoltán orvos-igazgató és dr. Csontos Zoltán , a városi Tüdőgondozó Intézet vezetője a változásokról elmondta: ha százezer lakosra vetítve az új tbc-s betegek száma nem haladja meg a 25-öt, nem kötelező elrendelni a tüdőszűrést.
A tüdőszűrés nem szerepel a népegészségügyi szempontból támogatott vizsgálatok között. Megnövekszik viszont az alapellátás és a lakosság felelőssége - fejtették ki a szakemberek. A szakmai kollégium ajánlása szerint ugyanis vannak olyan rizikó csoportok, akiknél a tüdődaganat korai felfedezése, kizárása miatt érdemes elvégezni a vizsgálatot. Ebbe a körbe tartoznak a 40 év feletti erős dohányosok. Tény ugyanis, hogy a tumoros betegek egy részét éppen a tüdőszűrő vizsgálatok alkalmával fedezték fel. Amint dr. Csontos Zoltántól megtudtuk, tavaly 55 új tumoros beteget jelentettek be, és közülük 25-öt a tüdőszűrőn emeltek ki. Esetükben lokalizált volt a daganat, operálhatóak voltak, a korai stádium eleve növeli a túlélési esélyeket.
Debrecenben a városi Tüdőgondozó Intézetben végzik a tüdőszűrő vizsgálatokat is, a szűrést és a szakorvosi kezelést, gondozást azonban külön kell választani. A tüdőszűrő vizsgálat a tüdőgyógyászati szakvizsgálatot és az ellátást nem helyettesíti - hangsúlyozta dr. Bedő Zoltán.
Azt minden esetre tudni kell, hogy a törvényi módosítás a tüdőszűrés finanszírozását megváltoztatta és a vizsgálathoz jutás feltételeiben is vannak változások. Debrecenben immár egyértelművé tették, hogy a vizsgálat beutaló köteles és vizitdíjat kell fizetni, ha a háziorvos nagyobb rizikójú személy részére kéri a szűrés elvégzését.
Beutaló köteles, de vizitdíj mentes a vizsgálat akkor, ha azt a háziorvos kimondottan tbc kizárására kéri, például tbc-s beteg hozzátartozói esetében. Ekkor a beutalón ezt a tényt fel kell tüntetni.
A tüdőszűrést az ÁNTSZ akkor rendelheti el, ha a betegszám elér egy bizonyos szintet. Debrecenben - ahogyan már említettük - a kötelező szűrés megszűnt, a körültekintő szemlélet azonban fontos, mert vannak a közelben nagyobb fertőzésnek kitett területek (Nyírség, Románia).
Saját kezdeményezésre akkor lehet tüdőszűrést kérni, ha az érintett a vizsgálat árát kifizeti. Ez a rendelkezések szerint 2000-5000 forint között lehet. Debrecenben úgy döntöttek, hogy 2000 forintot számolnak el a vizsgálatért. Ez elsősorban azokat érinti, akik foglalkozás-egészségügyi célból kérik a tüdőszűrést. Ennek az ára tehát 2000 forint, ebben az esetben viszont nem kell vizitdíjat fizetni.
A munkáltató (illetve az általa megbízott foglalkozás egészségügyi szolgáltató) és a VESZ Kht. közötti szerződés értelmében az elszámolás központi is lehet, ekkor nem közvetlenül a munkavállalót terheli a költség. Szerződés hiányában a munkavállalónak a tüdőszűrés helyszínén kell kifizetni a díjat.
Életmódváltók

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaDaganatos betegségek

A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaJó néhány testi tünetnek nem tanúsítunk túl nagy jelentőséget

Az alvással így manipulálhatnak minketAlvás

Az alvással így manipulálhatnak minketMi történik velünk, ha nem alszunk?

A szemszárazság enyhítéseSzemszárazság

A szemszárazság enyhítéseMilyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre?

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreKegel-gyakorlat

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreLássuk, hogyan végezhetik el a férfiak a hasznos tréninget!

Ételek nátha és megfázás ellenNátha

Ételek nátha és megfázás ellenAz ősz és a tél hagyományosan a megfázás és nátha időszaka is

Olvassa el kapcsolódó cikkeinket

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+4, +13 °C
Minimum:
+1, +7 °C

Hazánkban pénteken délelőtt erősen felhős, borult időre van kilátás.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag