Késnek a vállalati katasztrófa tervek

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Amennyien belehalnak majd a betegségbe, annyian halnak éhen a világjárvány okozta gazdasági katasztrófa miatt.
A közeledő influenza világjárvánnyal úgy vagyunk, mint a szerencsepatkóval. Van, aki hisz benne, van, aki nem, de állítólag akkor is hatásos. Ha lesz világjárvány - márpedig a hozzáértők szerint (pl. WHO, IDSA (Infectious Disease Society of America, ECDC (European Center for Disease Prevention and Control) lesz, - a pandémia elleni állami és társadalmi védekezés remélhetőleg azokat is megóvhatja majd, aki szerint az egész csak pánikkeltés, felesleges felhajtás.
Tény, hogy az utóbbi időben kormányok sora fokozta a világjárványra való felkészülést, például a fertőzés terjedését lassító, a betegség lefolyását megrövidítő, a szövődmények egy részét kivédeni képes antivirális gyógyszerkészletek, vagy éppen a cseppfertőzés kivédését szolgáló egészségügyi maszkok felhalmozásával. Bár a hazai készletezési adatok titkosak, több uniós országé nem az, így tudható, hogy Franciaország, Svájc, Ausztria jelentős, a lakosság akár 50 százalékának is elegendő készletet szerzett be.
Legutóbb Alan Johnson brit egészségügyi miniszter jelentette be kormánya döntését, melynek értelmében az antivirális szerek készletszintjét megduplázzák annak érdekében, hogy lefedjék a brit lakosság 50 %-át, s ott az sem titok, hogy az Egyesült Királyság kormányának 3,3 millió pre-pandémiás vakcinája van készleten az egészségügyben dolgozók számára.
A várható influenza világjárvány nem csak egészségügyi, hanem gazdasági katasztrófahelyzet is lesz. Nem csak országonként milliós betegszámmal, emelkedett halálozással, az egészségügyi kapacitások elégtelenségével, hanem növekvő kiadással, csökkenő termeléssel is jár majd, becslések szerint lezajlása pár hónapja alatt 4,5 - 8 százalékos GDP csökkenéssel kell számolni - mondta el egy mai tanácskozáson dr. Bújdosó László megyei tisztifőorvos, a felkészülés koordinálásáért felelős Influenza Pandémia Prevenciós Bizottság vezetője.
Az állami felkészülés egyik fontos eleme, hogy az ország működtetésében vagy éppen a járvány kezelésében szerepet játszó, kulcsfontosságú foglalkozási csoportok tagjai, a közszolgáltatásban részt vevők, (az egészségügyi dolgozóktól a határvédelmen át az áramellátásért felelősökig) megfelelő védelmet kapjanak már abban az időszakban is, amikor tömeges mennyiségben még nem elérhető a betegség elleni új védőoltás.
A vállalatoknak maguknak is fel kell készülniük a várható katasztrófa-helyzetre, s bár sokkal kisebb kockázatú eseményekre (pl.földrengés, tűzvész) is készülnek üzlet-folytonossági tervek, a világjárványra való felkészülésben még jelentős a lemaradás - mondta el dr. Leitner György , a GlaoSmithKline magyarországi ügyvezető igazgatója. Ugyanis, mint idézte, az egészségügyi világszervezet kockázatbecslése szerint 8 százalékos annak az esélye, hogy az adott évben indul a világjárvány, annak , hogy a következő három évben ez bekövetkezik, már 21 százalék.
A dolgozók védelme és a cég működésének fenntartása sokféle megoldást kíván: a helyettesítések átgondolását, vagy a közlekedés összeomlása esetén a távmunka lehetőségének megteremtését és így tovább. Egy friss felmérés tanúsága szerint a vállalatok antivirális gyógyszerkészlettel alig rendelkeznek, valamivel jobb a helyzet az infektológusok szerint legalább ennyire hatásos egészségügyi maszkok felhalmozásában. Kifejezetten az influenzára vonatkozó pandémiás terve csak a cégek 11 százaléknak van, 34 százalékuknál már megkezdték a kidolgozását, igaz, üzletfolytonossági tervet már szinte minden cég készített.
Így legalább azt számba vették, ha jelentős számú dolgozójuk betegszik meg és esik ki a munkából, vagy éppen a gyártmányuk-szolgáltatásuk iráni kereslet csökken a krizis alatt, hogyan tudják megvédeni a vállalatot, enyhíteni az üzleti kárt. A GSK minden dolgozójára és azok családtagjára gondolva készletez kétféle antivirális gyógyszert, maszkot, s mivel a veszélyes vírusvariáns kialakulásának esélyét fokozza a szezonális járvány nagysága, ezért az ez elleni védekezés is hangsúlyt kap a vállalati stratégia szintjén - tudtuk meg.
Nemzeti Pandémiás Terv
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol

Kapcsolódó cikkek

Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+22, +27 °C
Minimum:
+10, +16 °C

Hazánkban hétfon délelőtt az ország nagy részén kevés felhő zavarja majd a sok napsütést, felhősebb tájak inkább csak keleten fordulhatnak elő.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag