Járványok: nincs ok a hisztériára

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Fenyegetnek-e bennünket világméretű járványok? Kell-e tartani attól, hogy az antibiotikumok - mint egyre többen állítják - már nem védenek meg bennünket kellőképpen a kórokozóktól?
A halálesetek harmadát világszerte fertőzések okozzák. Sürgősen új terápiákra van szükség, mert egyre több kórokozó válik ellenállóvá az antibiotikumokkal szemben. Vannak-e új terápiák? Olyan kérdések ezek, amelyekre a laikus biztosan nem képes egyértelmű választ adni, de a szakértők között is viták folynak arról, hogy a járványok megfékezésében vagy kordában tartásában éppen hol tart a tudomány.
Ha például a sokat emlegetett madárinfluenzát nézzük, akkor igencsak meglepő adattal találkozhatunk: a nemzetközi nyilvántartások szerint 2003 óta világszerte évente átlagosan hatvan ember halt meg ebben a betegségben. Az 191 8-1 9-es spanyolnátha milliók halálát okozta, és különösen magas volt a halálozási arány a fiatal korosztályokban. A 65 évnél idősebbek között 166 haláleset jutott százezer lakosra, a fiatalok között pedig 546.
Nagy kérdés, hogy mi történne, ha ténylegesen kialakulna a madarak által hordozott H5N1 vírus mutációja miatti világjárvány. Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO illetékesei a közelmúltban úgy nyilatkoztak, hogy a madárinfluenza okozta pandémiában százötvenmillió ember is elpusztulhat. Új vírusmutáció bármikor kialakulhat, de számos más kórokozó is hasonló veszéllyel járhat.
Szakemberek emlékeztetnek az Ebola kiváltotta epidémiára, a HIV-vírus fokozott fertőző képességű változatának megjelenésére, valamint a belgiumi dioxinválságra. Az 1990-es évekbeli dioxinpánikban hétmillió tyúk és hatvanezer sertés kényszervágását rendelték el, miközben egyetlen embernél sem észlelték a dioxinmérgezés leghalványabb tünetét sem.
Kérdéses a madárinfluenza-vírus diagnosztikus eljárásának a pontossága. Amikor a vírust egy-egy elhullott hattyú teteméből kimutatják, nem hangzik el, mennyire érzékeny a módszer, és mekkora a szórás. Nem esik szó arról, hogy előfordul-e a vírus a teljesen panaszmentes, egészségesnek tűnő állatokban vagy az emberekben.
A közvélemény általában hajlamos arra, hogy túlbecsülje a ritka események kockázatát és alábecsülje a gyakori eseményekét. Így például sokkal nagyobb annak a valószínűsége, hogy a következő télen autóbaleset áldozatai leszünk, mint annak, hogy influenzajárványban haljunk meg. Ráadásul nagyobb kockázatot jelent a szokványos influenzavírus-fertőzés, mint valami vírus okozta járvány kitörése.
Az influenzát egyébként eleink kozmikus jelenségnek tartották, úgy vélték, hogy a bolygók mozgása váltja ki ezt a betegséget, elnevezésében (influence) meg is őrződött e régi tévhit.
A menetrendszerűen megjelenő téli influenza összességében sokkal több fertőzéshez vezetett és jóval több halálesetet okozott, mint az eddigi influenza-világjárványok. A szokványos influenzafertőzés csak a második világháború óta sokkalta több ember életét követelte, mint a gyakran emlegetett 1918-as világjárvány.
A katasztrófaelhárítás szakemberei azt is említik, hogy a madárinfluenzával riogatók a kérdést szinte kizárólag egészségi kérdésként fogják fel, pedig bármilyen pánikhelyzetben az igazi probléma először az élelmiszer- és az üzemanyag-ellátásban jelentkezik, mert az emberek szinte azonnal felvásárlásba kezdenek, ezért erre is fontos feladat volna fölkészülni.
Brit szakértők szerint nem szerencsés, ha a például a világszervezet olyan gyógyszerek vagy vakcinák raktárkészletének növelését támogatja, amelyek a hatékonyságát hitelt érdemlően még nem is bizonyították, és olyan szakértők, oltószergyártók és tanácsadók véleményét fogadja el kritika nélkül, akiknek anyagi érdekük fűződik a pánikkeltéshez.
Végezetül annyit, hogy az alapvető személyi higiéniai szabályok betartása és otthonunk, környezetünk valamint látásunk tisztán tartása minden bizonnyal az átlagosnál nagyobb védelmet adhat a járványokkal, és azok hírével szemben is.
(2007.06.11. 10:54)
László József - Magyar Hírlap
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol

Kapcsolódó cikkek

Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+22, +27 °C
Minimum:
+10, +16 °C

Hazánkban hétfon délelőtt az ország nagy részén kevés felhő zavarja majd a sok napsütést, felhősebb tájak inkább csak keleten fordulhatnak elő.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag