Influenza: a vakcinaverseny fokzódik

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Az oltóanyag a cég szándékai szerint az összes A-törzshöz tartozó influenzavírus ellen védelmet nyújtana.
Az Acambis szakemberei a piacvezető-esélyes ACAM-FLU-A vakcinát tesztelve az I. fázisú vizsgálatok és a madárinfluenzával kapcsolatos preklinikai teszt során egyaránt kedvező eredményekhez jutottak.
Az oltóanyag a cég szándékai szerint az összes A-törzshöz tartozó influenzavírus ellen védelmet nyújtana, és egyaránt alkalmaznának univerzális oltóanyagként járvány idején, valamint univerzális szezonális vakcinaként.
Az ACAM-FLU-A rekombináns termék, amely hepatitis B core proteint (központi fehérjeláncot) alkalmaz M2e szállítására. Utóbbi az M2 ioncsatorna-protein sejten kívüli része, amely az A-törzshöz tartozó influenzavírus felszínén található. A vakcina a korai fejlesztési szakaszban lévő univerzális szezonális oltóanyagok egyike.
A szezonális influenza-vakcinák egyaránt célba veszik az A- és a B-törzseket, ám a heaemagglutinin (HA) és a neuraminidáz (NA) fehérjéket tartalmazzák, a másik két olyan fehérjét, amely az A típusú influenzavírus felszínén találhatók. Mivel azonban e vírusok gyakran változnak, a gyártóknak minden mutáció után át kell tervezniük a vakcinát. Az ACAM-FLU-A alkalmas lehet e probléma áthidalására, az M2e ugyanis nagy mértékben megőrződött mindazokban az influenzatörzsekben, amelyek a 20. században járványokat okoztak. Az influenzajárványokat A-törzsek okozták, és ilyan a H5N1 is. Az Acambis célba venné a B-törzseket is.
A cég az ACAM-FLU-A liszenszét a belgiumi Gent egyetemétől vásárolta meg: a '90-es évek végén itt fedezték fel, hogy az M2 az influenza-vakcinák "céltáblája" lehet. Természetes körülmények közt az immunrendszer nem ismeri fel az M2-t, mert a HA és a NA nagyobbak és feltűnőbbek, de a hepatitis B core fokozza az M2e jelenlétét, kiváltva ezzel a rá adott immunválaszt.
A 79 páciens részvételével végzett I. fázisú vizsgálatok négy ágon folytak: placebóval, kizárólag ACAM-FLU-A-val, ACAM-FLU-A-val és alumínium-hidroxid adjuvánssal, amelyet széles körben alkalmaznak már engedélyezett vakcinákban, továbbá ACAM-FLU-A-val és Q21 Stimulon adjuvánssal. Ez utóbbi kísérleti segítő anyag, amelyet liszensz alapján és az Antigenics-szel kötött opciós szerződés értelmében alkalmaznak.
A legerősebb immunválaszt az ACAM-FLU-A-val és Q21 Stimulon adjuvánssal kezeltek adták, 90 százalékuk mutatott szerokonverziót. Mellékhatás nem észleltek, az Acambis a teljes eredményt későbbi időpontban szándékozik nyilvánosságra hozni.
A preklinikai kísérletek során azt igyekeztek megállapítani, vajon a vakcina az alap-vizsgálati modellben nyújt-e védelmet a H5N1 madárinfluenza 2004-es törzse ellen. Kiderült, hogy a H5N1 a placebóval "oltott" csoportban minden állatot elpusztít, azoknak az egyedeknek a 70 százaléka ellenben, amelyek ACAM-FLU-A-t és Q21 Stimulon adjuvánst kaptak, védettséget szerzett.
Dr. Chris Redhead , a Nomura Code Securities elemzője szerint az ACAM-FLU-A lehet az első vakcina, amely influenzajárványok ellen univerzális védelmet nyújt. Az oltóanyag iránt nagy gyártók érdeklődtek, például a GlaxoSmithKline és a Sanofi Pasteur - közölte Redhead a Scrippel -, és lehetséges, hogy a következő egy-másfél év során meg is vásárolják a liszenszet. Az Acambis vezérigazgatója, Ian Garland szerint a cég a vakcina fejlesztésével párhuzamosan további lehetséges partnereket is keres.
A klinikai vizsgálatok nyomán úgy tűnik, hogy az M2e-re kialakított vakcinák közül az ACAM-FLU-A a legfejlettebb - A VaxInnate és a Merck & Co ugyancsak végzik ilyen oltóanyagok I. fázisú vizsgálatát, az eredmények még az idén várhatók.
A Dynavaxnak is van egy új általános influenzavakcina-jelöltje - jelenleg a preklinikai tesztek fázisában -, amely második generációs TLR9-agonistát és konzervált influenza-nukleoproteint tartalmaz. Augusztusban az USA Országos Allergia és Fertőzőbetegség Intézete 3,25 millió USD támogatást ítélt oda a Dynavaxnak a fejlesztés folytatására.
Pre-pandémikus madárinfluenza-vakcinát fejleszt többek közt a GSK és a Sanofi Pasteur (Sanofi-Aventis): mindkét oltóanyag a H5N1 vírus vietnami törzsének inaktivált változatát tartalmazza, lehetséges azonban, más H5N1-törzsekkel szemben is biztosítanak hogy némi keresztimmunitást.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol

Kapcsolódó cikkek

Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+25, +32 °C
Minimum:
+10, +16 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában gyengén felhős lesz az ég, a napsütést inkább csak északkeleten, illetve északnyugaton zavarhatják felhők.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag