Idén is sokaknak segít az RSV elleni vakcina

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Míg az egy évnél idősebb babáknál csak náthát okoz, addig koraszülötteknél akár végzetes alsó légúti fertőzést is kiválthat az RS-vírus. Ezért hatalmas előrelépés, hogy az idei szezonban másodjára kaphatják meg szélesebb körben az ellene védelmet jelentő oltássorozatot a koraszülöttek.

Múlt szezonban kibővült az RS-vírus (RSV) elleni oltás indikációja, így a babák a tavalyihoz hasonlóan most is szélesebb körben kaphatják meg ezt a vakcinát. Az eredmények már most kézzel foghatók, az oltásra jogosultaknak legalább 80 százaléka kérte a védelmet. "Nagy előrelépés, hogy míg a tavalyelőtti szezonban csak a 28 hetesnél korábban világra jött vagy 1500 grammnál kisebb súllyal született babák kaphatták meg ingyenesen a védőoltás-sorozatot, addig a tavalyi és az idei szezonban már a 32. hét volt a határ. A súly pedig már egyáltalán nem számít" - mondja prof. dr. Ertl Tibor. A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika egyetemi tanára hozzáteszi, hogy ezen gyerekek mellett a tüneteket mutató krónikus tüdőbetegségben szenvedő koraszülöttek is részesülhetnek védőoltásban kétéves korukig. Mellettük a szívbeteg gyerekek is változatlanul megkaphatják ezt a vakcinát.
A jelenlegi adatok még értelemszerűen nem állnak rendelkezésre, de azt már tudjuk, hogy a tavalyi szezonban mintegy ezer baba kaphatta meg RS vírus elleni védőoltás-sorozatot. Ebben a szezonban is sok jogosult - a becslések szerint legalább 80 százalékuk - kéri az oltást. Kevés az olyan szülő, aki ellenzi ezt a fajta védelmet, vagy esetleg úgy gondolja, a környezetében nem fordulhat elő ez a vírus. A tapasztalatok szerint gyakoribb az, hogy a kicsik azért nem kapják meg az oltássorozatot, mert szüleik nem tudják őket rendszeresen bevinni az oltóközpontokba.

A tavalyi szezonban mintegy ezer baba kaphatta meg RS vírus elleni védőoltás-sorozatot

A tavalyi szezonban mintegy ezer baba kaphatta meg RS vírus elleni védőoltás-sorozatot"Ezt a vakcinát nem elég egyszer beadni, lévén sok más oltással ellentétben nem alakít ki életre szóló immunitást. Itt tulajdonképpen magát a védőanyagot adják be a kicsiknek, egyfajta passzív védelmet biztosítva ezzel. Ennek hatása nagyjából egy hónapig tart. Az elsőt a legnagyobb forgalmú perinatális intenzív centrumokban már a bentfekvés alatt megkaphatják az arra jogosult koraszülöttek, utána pedig az oltási szezonban havonta kapják meg az öt darabból álló sorozatot" - mondja Ertl professzor. Beszámol arról is, hogy az oltóhelyek száma bővült az első kiterjesztett oltási szezon óta: míg tavaly 21 ilyen létesítmény volt, addig idén már 26-ra nőtt a számuk. Nem csak az oltópontok szaporodtak, hanem bővült a szülői támogató rendszer is, aminek köszönhetően ma már több család figyelmét fel lehet hívni az RSV elleni oltássorozat jelentőségére, jobban lehet segíteni az oltás szervezésében. Az orvosok és a szülői szervezetetek között is egyre jobb a kapcsolat, ennek köszönhetően a szülők is egyre tájékozottabbak. Hála az utóbbiaknak és a támogatás kiterjesztésének a 2013/14-es szezonban már körülbelül ötször több gyerek részesülhetett ebben a védőoltásban, mint egy évvel korábban.

Ugyan pontos adatok nem állnak rendelkezésére, de a kórházak tapasztalatai szerint csökkent azon babák száma, akik RSV-fertőzés miatt kórházba kerültek, ellátásra szorultak. Ehhez persze hozzá kell tenni, hogy a járvány nem minden évben egyformán gyakori. Erre vonatkozó felmérések már hazánkban is készültek, ezekből pedig kiderült, hogy a fertőzés intenzitása nagyon változó. Vannak olyan évek, amikor viszonylag kevés megbetegedés történik, de olyan is, amikor a szám megugrik. Általában azt mondhatjuk, hogy minden második évben igen erős az érintettség, az idei szezon már most erősnek mutatkozik.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+22, +27 °C
Minimum:
+10, +16 °C

Hazánkban hétfon délelőtt az ország nagy részén kevés felhő zavarja majd a sok napsütést, felhősebb tájak inkább csak keleten fordulhatnak elő.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag