Hiány van a piacon a baromfiból

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Tökéletes védelem nincs, még egy uniós színvonalú telepen sem. A Tiszakécske határában levő libatelepet tavaly igen komoly károk érték. Szántó István, a libatelep vezetője elmondta, hogy az ő állományuk egészséges (a fertőzött területtől 55-60 km-re van) , de mivel egész Bács-Kiskun megye az úgynevezett zónába tartozott, így szállítási és fogadási tilalom volt, teljes teleplátogatási tilalom volt, és így a madárinfluenza hatásaként jelentkezett járulékos problémák miatt jelentős anyagi kár érte őket. Egyik ilyen járulékos kár a túltartásból fakadt, a 12.500 darabos állományt 35-45 nappal tartották tovább, mint az optimális lett volna, mert nem lehetett szállítani. Ez 90 tonna többlettakarmányt jelentett, ami 4 millió forintos veszteség. Ezen kívül a libáknak gyógyszert kellett adni, munkabérköltség, energiaköltség, tehát összességében 5.5 milliós kár keletkezett.

Sokan fölvetették, hogy az állatokat inkább ki kellett volna irtani, mint túltartani. Szántó István szerint a továbbhasznosításra lett volna célszerű elszállítani. Ha nem egész megyét zárják le, hanem koncentrikus körökben, a fertőzés 20 km-es zónáját zárnák le, és a többin engednék a termelést, akkor ez a kár kisebb lehetett volna. Így viszont nem volt lehetőség a libák továbbhasznosítására egészen addig, amíg nem járt le az állatvédő időszak. Kártérítést, kárenyhítést nem kapott sem a túltartás, sem a késleltetett betelepítés miatt, holott három csoport libát nem tudott befogadni ez idő alatt.

Szántó István panaszával nem állt meg a határokon belül, hanem magasabb szervekhez fordult: - Az EU úgynevezett piacvédelmi támogatást nyújtott a termelőknek a madárinfluenza miatt bekövetkezett károk enyhítésére. És ebből a támogatásból, valamilyen módon, a késleltetett betelepítésből kihagyták a libát. Engem és jó néhány termelőtársamat mélységesen felháborított, hogy a tyúktartók és a kacsatartók, kaphattak a késleltetett betelepítés miatt támogatást. A libatartók nem kaphattak. - Glattfelder Béla európai parlamenti képviselő segített annak a kiderítésében, hogy miért nem kaphattak a libások piacvédelmi támogatást. Mariann Fischer Boel mezőgazdasági biztos ezt azzal indokolta, hogy a liba szabadtartásos állat, ám a kacsát pontosan ugyanolyan körülmények között tartják, mint a libát, ezért ezt az indokot a libatelepek nem fogadják el.

Mára hiány keletkezett a piacon, nincs elegendő naposállat éppen a tavalyi madárinfluenza hatásai miatt. Ez annyiban reményt adhat a termelőknek, hogy nő a kereslet.
Juhász Zsolt interjúja nyomán
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+29, +35 °C
Minimum:
+15, +20 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt észak felől átmenetileg csökken a felhőzet, többfelé kiderül az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag