Hétfőn fellélegezhetnek Tripoliban a bolgár ápolónők?

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Georgi Paranov bolgár elnök, miként az Európai Unió illetékesei is tegnap azt érzékeltették, hogy végül kegyelmet kapnak Líbiában a bolgár ápolónők. Szerdán ugyan Tripoliban a legfelsőbb bíróság megerősítette a halálos ítéletet, ám még van egy utolsó líbiai fórum, amely megváltoztathatja a döntést. Ennek lehetőségét csillantotta meg az a bejelentés is, hogy időközben megállapodásra jutottak a HIV-fertőzött gyerekek szülei és a vádlottak képviselői.
Mint a líbiai külügyminiszter bejelentette: már jövő hétfőn összeül a líbiai legfelsőbb bírói tanács - az igazságügyi miniszter vezette testület -, hogy végső fórumként döntsön a nyolc éve Líbiában raboskodó öt bolgár ápolónő és egy palesztin orvos halálos ítéletének ügyében. Abdel-Rahman Shalgam közölte újságírókkal, hogy "a tanács joga a halálos ítéletet megerősíteni, eltörölni vagy módosítani". Ezt megelőzően hozta meg ötperces ülésén, a vádlottak távollétében döntését a legfelsőbb bíróság: megerősítve a korábban már két ízben is, 2004 májusában, majd perújrafelvételt követően 2006 decemberében kimondott halálos ítéleteket azzal a váddal, hogy szándékosan megfertőztek HIV-vírussal 426 líbiai gyereket Bengázi város klinikáján a 90-es évek végén. (Azóta a gyerekek közül 56 meghalt.)
A vádlottak tagadják a terhükre rótt bűncselekményt, és arra hivatkoztak, hogy kínzással kényszerítették ki tőlük a beismerő nyilatkozatot. A perben külföldi szakértők azt állították, hogy a vírusfertőzés még a bolgár egészségügyi csoport érkezését megelőzően kezdődött a kórházban, illetve az ottani súlyos higiéniai helyzetnek volt betudható.
A líbiai legfelső bíróság tegnapi ítélethirdetésekor nem tettek utalást arra, hogy egy nappal korábban a Moammer Kadhafi líbiai vezető fia által vezetett alapítvány bejelentette: a HIV-fertőzött gyerekek hozzátartozói egyezségre jutottak a vádlottak képviselőivel a fizetendő kártérítésről.
A megállapodás részletei nem ismertek. Értesülések szerint a líbiai családok eredetileg 10 millió euró kártérítést követeltek minden egyes gyerek után, ám ezt az összeget túl nagynak tartották a vádlottak képviseletében, a Kadhafi-alapítvánnyal titkos tárgyalásokat folytató európai uniós szakértők. Bulgária magát a kártérítés szót is kifogásolja, mert azzal beismernék az ápolónők vétkességét. Ebben az összefüggésben értelmezhető Ferrero-Waldner , az unió külkapcsolataiért felelős biztos tegnapi kijelentése, miszerint az EU kész támogatást nyújtani a vírussal fertőzött líbiai gyerekeknek és a benghazi klinikának is. A brüsszeli bizottság elnöke, José Manuel Barroso pedig azt nyilatkozta: meggyőződése, hogy hétfőn kedvező megoldás születik. Egyébként George W. Bush amerikai elnök is üzent Kadhafi államfőnek.
Előfordulhat, hogy a döntés végül a halálos ítélet helyett börtönbüntetés lesz. Erre felkészülve adott Bulgária állampolgárságot júniusban a perben érintett palesztin orvosnak, aki így a két ország közti egyezmény értelmében az ápolónőkkel együtt bulgáriai börtönben tölthetné le büntetését.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+18, +26 °C
Minimum:
+14, +20 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a Tiszántúlon a vékonyabb felhőzet mellett némi napsütésre is számíthatunk, másutt erősen felhős, borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag