Gátolja a HIV kezelését a TBC gyógyszer

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Az egyik TBC elleni gyógyszer gátolja az Afrikában széles körben alkalmazott HIV kezelés hatékonyságát, áll egy vasárnapi közleményben. Az AIDS Afrikát sújtja legsúlyosabban a világon.

A rifampicin nevű antibiotikum csökkenti a nevirapine vérszintjét. A nevirapine olcsó hatóanyag, mely a szegényebb országokban, különösen Afrikában a HIV elleni terápia egyik alapját képezi. A kutatás eredményeiről a Mexikóvárosban péntekig tartó 17. Nemzetközi AIDS Konferencia kezdete előtt számoltak be. A tudományos bizonyítékok abból a vizsgálatból származnak, mely Dél-Afrikában zajlott 2001-2006. között 2 035 efavirenz kezelést kezdő beteg bevonásával, akik közül 1 074-en szenvedtek tuberkulózisban is, valamint 1 935 nevirapine-t kezdő - köztük 209 TBC-s - bevonásával.

A nevirapine csoportban a TBC-s betegek 16,3 százalékánál csaknem kétszer annyi volt az esélye az emelkedett HIV vérszintnek a hathónapos utánkövetéskor, szemben a nem TBC-s csoport 8,3 százalékával. Előbbi betegeknél a kezelés gyors kudarcba fulladására is csaknem dupla annyi esély mutatkozott, mint utóbbiaknál. Mindennek ellenére azonban a nevirapine-t szedő tébécés betegek túlnyomó többségénél (80 százalékánál) is sikerült a vírusszint csökkentése, derült ki a 18 hónapos utánkövetéskor.

Az eredmények nagy jelentőséggel bírnak Afrika szub-szaharai régiójában, ahol a 33 millió humán immundeficiencia-vírussal (HIV-vel) fertőzött beteg kétharmada él. Világszerte a HIV-fertőzöttek egyharmada szenved egyúttal TBC-ben is a becslések szerint. Egyelőre alig ismert okoknál fogva ez a társbetegség rohamos romlást idézhet elő a beteg egészségi állapotában, különösen, ha a fertőzést okozó baktérium nem érzékeny az első vonalbeli antibiotikumokra. A mindkét fertőzést megkapó betegek halálozása ötszöröse a csak tébécés betegekének.

A dél-afrikai Fokvárosi Egyetem kutatója, Andrew Boulle által vezetett kutatás nem talált választ arra a kérdésre, hogy miért fejt ki a rifampicin ilyen hatást a nevirapine-re. Egyik lehetséges ok a közös toxicitás, másik valamiféle gyógyszerkölcsönhatás, melyet a rifampicin okoz, mikor a beteg megkapja az antiretrovirális kezelés első adagjait. A HIV elleni gyógyszerek visszaszorítják a vírust, ám nem irtják ki teljes egészében. Ha a gyógyszerszedés abbamarad, az AIDS kiújul. A tanulmány a Journal of the American Medical Association (JAMA) jövő szerdai számában jelenik meg.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol

Kapcsolódó cikkek

Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+22, +27 °C
Minimum:
+10, +16 °C

Hazánkban hétfon délelőtt az ország nagy részén kevés felhő zavarja majd a sok napsütést, felhősebb tájak inkább csak keleten fordulhatnak elő.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag