EU-szóvivő: nem bizonyított a magyar kapcsolat, brit lap szerint "nyers húst exportált" a Bernar...

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Philip Todd, a brüsszeli EU-bizottság egészségügyi kérdésekben illetékes szóvivője kedden a BBC rádiónak azt mondta: nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy a brit Bernard Matthews baromficég angliai telepén kitört madárinfluenza-járvány vírusa Magyarországról exportált hússal érkezett Nagy-Britanniába.

Todd szerint az Angliában és a nem sokkal korábban Magyarországon kimutatott vírus között szorosnak tűnő hasonlóság van, az azonban nem ismert, hogy még ha ugyanarról a vírusról van is szó, az hogy került volna Magyarországról Nagy-Britanniába.

Colin Butter, a brit Állategészségügyi Intézet (Institute for Animal Health) vezető madárinfluenza-szakértője éppen előző nap, külföldi tudósítóknak tartott londoni tájékoztatóján kijelentette: az Angliában kimutatott vírus molekuláris jellemzői annyira közel esnek a magyarországihoz, hogy az "abszolút biztossá" teszi a magyarországi eredetet.

A szakértő hozzátette: ennek alapján az is bizonyos, hogy a vírus nem közvetve, tehát például vadmadarak révén jutott be Nagy-Britanniába, hanem "igen közvetlen" módon, például "valamilyen" szennyezett hústermékkel.

A brit környezetvédelmi, élelmezési és vidékügyi minisztérium (DEFRA) már a múlt héten azt jelentette be hivatalos közleményben, hogy a kelet-angliai madárinfluenza-járványt okozó vírus az eddigi molekuláris vizsgálatok alapján "jó eséllyel" teljesen azonos a múlt havi magyarországi madárinfluenza-eseteket okozó vírustörzzsel. Ennek alapján a DEFRA "számos egyéb feltételezés mellett" vizsgálja annak lehetőségét is, hogy nincs-e kapcsolat a januári magyarországi madárinfluenza-előfordulások, a Magyarországról érkező baromfihús és a Bernard Matthews Suffolk grófságbeli telepén kimutatott madárinfluenzás esetek között, állt a múlt hét végi közleményben.

A keddi The Times ugyanakkor Süth Miklós országos főállatorvost idézve azt írta: nyers volt az a hat teherautónyi pulykahús, amelyet a múlt héten a Bernard Matthews baromficég exportált "a madárinfluenza-járvány gócában lévő üzeméből" magyarországi telepére.

A DEFRA illetékesei az elmúlt 24 órában azzal az érvvel vették védelmükbe a Bernard Matthews telepéről Magyarországra irányított szállítmányt - amelyről egyébként a hét elején Bognár Lajos helyettes főállatorvos számolt be egy brit kereskedelmi tévének -, hogy azok főzött hústermékek voltak, így minimális volt az esélye annak, hogy vírust terjesztenek.

Süth Miklós azonban a keddi The Times szerint azt mondta, hogy nyers húsról van szó, és a Bernard Matthews csak nyers, feldolgozott pulykahúst exportál az angliai Holtonban működő telepéről. E húsból a brit cég tulajdonában lévő SáGa Foods egyik üzemében virsliféléket készítenek, amelyeket Magyarországon, Németországban és Olaszországban terjesztenek, idézi a magyar főállatorvost a vezető brit napilap.

A The Times szerint a szóban forgó szállítmány "visszavihette Közép-Európába a H5N1 (madárinfluenza-)vírust", és a nyershús-exportról szóló bejelentés "azonnal politikai és diplomáciai vitát robbantott ki London és Budapest között". Süth Miklós a lap szerint "felháborodott" azon, hogy fertőzött területről érkezett nyershús-szállítmány.

"Sebtében találkozót szerveztek" David Miliband brit agrárminiszter és Czakó Borbála londoni magyar nagykövet között, "megkísérelve helyreállítani a két EU-tagállam együttműködését" - áll a The Times cikkében, amely szerint Miliband telefonon beszélt Gráf József magyar mezőgazdasági miniszterrel és Süth Miklóssal is.

A magyar nagykövettel tartott találkozóról, illetve a magyar agrárminiszterrel folytatott telefonbeszélgetésről előző nap Miliband is beszámolt, mondván: az együttműködés a magyar kormánnyal "intenzív és konstruktív", és a két fél együtt dolgozik a kór eredetének felderítésén.

A DEFRA szóvivője nem kommentálta közvetlenül a nyershús-szállítmányról szóló feltételezést, és csak annyit mondott, hogy "az ügyben vizsgálat folyik".

A lap szerint a magyar fél előző nap arról értesítette a brit hatóságokat, hogy a tavaly novemberig visszamenőleg megvizsgált hússzállítási útvonalak alapján nem érkezett a H5N1 vírustól sújtott csongrádi térségből baromfi a Bernard Matthews által használt vágóhidakra, például Kecskemétre.

A Bernard Matthews angliai pulykafeldolgozójában egyébként - a DEFRA engedélyével - kedden újrakezdődött a vágás és a feldolgozás, amit sokan bíráltak, mivel két hét sem telt el az első madárinfluenzás esetek észlelése óta.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol

Kapcsolódó cikkek

Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az intim szőrtelenítés veszélyeiSzőrtelenítés

Az intim szőrtelenítés veszélyeiMilyen veszélyeket rejthet magában a csupaszság?

Miért lehet fájdalmas az együttlét? Szexualitás

Miért lehet fájdalmas az együttlét? A jelenség mögött gyakran nőgyógyászati problémák állnak

Frissítse fel a lábait!Lábápolás

Frissítse fel a lábait!Egy hosszú nap után fáradtnak, nehéznek érezte a lábait? Tippünk!

A beteg kutat, segítenünk kell nekiOkosgyógyszer

A beteg kutat, segítenünk kell nekiLimfómánál is életet menthet a józan ész

Életmódtippek aranyereseknekAranyér

Életmódtippek aranyereseknekA legfontosabb: rendszeresség és higiénia

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+16, +23 °C
Minimum:
+8, +13 °C

Hazánkban hétfon délelőtt tovább vékonyodik, csökken a felhőzet, pár órára kisüt a nap.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag