ENSZ közlemény a kábítószer-ellenes nap alkalmából

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Megelőzhető és kontrollálható a drogok terjedése az ENSZ-főtitkára szerint. Ban Ki Mun a szervezet kábítószer ellenes napja - június 26. - alkalmából kiadott közleményében úgy véli: a megoldás az, ha a fogyasztókat értelmes, élhető útra térítik.
Ezzel a drogok iránti kereslet visszaszorulna, ami maga után vonná a kábítószer-kereskedelem visszaesését is.
A főtitkár szerint a globális drogellenes harc legnagyobb kihívása a kereslet visszaszorítása, azaz a fogyasztók életének értékekkel való megtöltése. Ban Ki Mun a közleményében kifejti, hogy a politikai akarat mellett a társadalmi összefogás segíthet a drogfüggőket eltéríteni a kábítószerek használatától.
A politika a források megfelelő elosztásával és azok segítségével új és jól felszerelt kezelőközpontok létrehozásával tehet a legtöbbet. Külön-külön figyelmet kell szentelni azonban a kábítószerek veszélyeinek kitett embereknek, főként a fiataloknak. A fiataloknak megbízható útmutatást, munkalehetőséget kell adni, valamint esélyt egy értelmes, értékes élet folytatására. Ebben a társadalom minden csoportjának együttműködése jelenthet segítséget. A munkába be kell vonni a szülőket, pedagógusokat, az egészségügyi és szociális dolgozókat, a médiát és az igazságszolgáltatást is - áll a Magyar ENSZ Társaság által a Független Hírügynökséghez eljuttatott főtitkári közleményben.
A kábítószer-ellenes nap alkalmából megfogalmazott közlemény külön hangsúlyozza a szülők támogatását és a függőségben szenvedőknek nyújtott törődés fontosságát is.
Ban Ki Mun szerint a drogfüggőséget nem ideológiák, hanem tények alapján kell megközelíteni. Figyelmet kell fordítani a korai felismerésre. A főtitkár közleményében arra biztatja a tagállamokat, hogy a függőség minden formája ellen lépjenek fel, s a drogproblémákkal való foglalkozást illesszék be a közegészségügyi és szociális szolgáltatások legfontosabbjai közé. Nem csak a függőség, de a kapcsolódó egyéb betegségek, fertőzések, vírusok terjedése ellen is fel kell venni a harcot, mindent meg kell tenni ezek terjedésének megakadályozására.
Az ENSZ főtitkára szerint a kábítószerkérdés mindenkinek a személyes ügye kell legyen, s gondoskodni kell arról, hogy a drogoknak ne legyen helye az emberek és közösségek életében. (FH)
hirtv
(2007.06.26. 10:30)
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol

Kapcsolódó cikkek

Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+22, +27 °C
Minimum:
+10, +16 °C

Hazánkban hétfon délelőtt az ország nagy részén kevés felhő zavarja majd a sok napsütést, felhősebb tájak inkább csak keleten fordulhatnak elő.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag