Egy líbiai bíróság felmentette a rágalmazás vádja alól az AIDS-fertőzések perében halálra ítélt ...

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Tripoli, 2007. május 27. (MTI/AFP/Reuters) - Egy líbiai bíróság felmentette a rágalmazás vádja alól azt a palesztin orvost és öt bolgár ápolónőt, akiket halálra ítéltek korábban az észak-afrikai arab országban, mert állítólag beoltottak - méghozzá szándékosan - több mint 400 líbiai gyereket az AIDS-betegség vírusával.
A halálos ítélet nagyrészt éppen a vádlottak beismerő vallomásain alapult, amelyeket azonban állításuk szerint kínzással csikartak ki tőlük.
Azok a líbiai rendőrök, akiket így a kínzás vádja ért a palesztin orvos és a bolgár ápolónők részéről, rágalmazás címén magánvádas pert indítottak. Ebben a perben hozott most felmentő ítéletet egy tripoli bíróság.
Az Egyesült Államok és az Európai Unió támogatja az ügyben Bulgáriát, amely szerint ártatlanok a bolgár ápolónők, s Líbia azért koholta ellenük a pert, hogy palástolja szétzüllött egészségügyi rendszerének súlyos hiányosságait.
Számos tekintélyes szakértő jelezte a palesztin és bolgár egészségügyi dolgozók erősen vitatott perében, hogy az AIDS-járvány már a szándékos megfertőzéssel vádolt palesztin orvos és bolgár ápolónők odaérkezése előtt megmutatkozott a bengázi gyermekkórházban, de a líbiai bíróság figyelmen kívül hagyta tanúvallomásaikat. A fellebbviteli bíróság 2006 decemberében helybenhagyta a 2004 májusában első fokon meghozott halálos ítéletet.
Egy líbiai alapítvány, amelynek élén Moammer el-Kadhafi líbiai vezető fia áll, olyan közleményt adott ki vasárnap, amely az ügy közeli megoldódásának reményét ébresztette fel sokakban. A közlemény szerint a közeli rendezés jelei bukkantak fel a bengázi kórházban HIV vírussal fertőződött líbiai gyerekek családjainak küldöttei és az Európai Unió képviselői között május 10-én lezajlott brüsszeli tárgyalás nyomán. A dokumentum szerint a Kadhafi Alapítvány "közvetíteni próbál a líbiai családok és a nemzetközi közösség álláspontja között".
Még hátravan az ügyben egy újabb fellebbviteli tárgyalás. Ennek idejét eredetileg május elejére tűzték ki, de nem tartották meg, és nem is közöltek helyette más időpontot. A hat vádlott már nyolc éve van líbiai börtönben.
Ivajlo Kalfin bolgár külügyminiszter még pénteken bejelentette, hogy az EU 2-2,5 millió eurós támogatást nyújt az AIDS-beteg líbiai gyerekek ápolásának költségeire, illetve a líbiai orvosképzés javítására. Hangsúlyozta, hogy téves lenne valamiféle kártérítésnek tekinteni ezt az összeget, hiszen Szófiának meggyőződése, hogy ártatlanok a bolgár ápolónők a bengázi gyerekek tömeges HIV-fertőzésében, így nincs miért kártérítést fizetni.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol

Kapcsolódó cikkek

Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+23, +28 °C
Minimum:
+8, +15 °C

Hazánkban szerdán délelőtt a Dunántúlon, illetve északkeleten változóan felhős idő várható, máshol alig zavarják felhők a sok napsütést.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag