Dengue-járvány készül?

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

A betegség világszerte már több mint száz országban honos.
Lehetséges, hogy Ázsia "nagy dengue-láz járvány" elébe néz, ha a helyi kormányok nem újítják meg erőfeszítéseiket a szúnyog-terjesztette vírus leküzdésére, azaz nem javítják az egymás közti információcserét és nem mutatnak határozottabb politikai szándékot a probléma megoldására - közölte az ENSZ egészségügyi szervezete.
A betegség világszerte már több mint száz országban honos: Ázsiában tíz állam polgárait, a Földnek pedig összesen két és fél milliárd lakóját veszélyezteti. A fertőzések becsült száma évente ötvenmillió. A fertőzöttek közül 400 ezren meg is betegszenek a vérzéses lázban, amely az érintett országokban továbbra is a gyermekhalandóság első számú tényezője - közölte a WHO nyugat-csendes-óceáni irodája.
Az intézmény szerint a fő okok egyike, hogy a népességrobbanás, a migráció, a városiasodás és az iható víz szűkös volta az utóbbi évtizedekben olyan vízkészletek használatát kényszerítette ki, amelyek idő közben a hordozó szúnyogok tenyészhelyeivé váltak - azaz amelyekben megélnek a lárváik. A betegség ellen mindmáig sem oltóanyagot, sem hatásos vírusellenes szert nem fejlesztettek ki.
A helyzet Ázsiában az utóbbi évtizedekben a fő hordozó, az Aedes aegypty szúnyogfaj terjedése miatt rosszabbodott, és a betegségben már az idei, a szokásosnál korábban beköszöntött "szezonban" is több százan haltak meg. A helyzet jelentős rosszabbodását más államok mellett immár Szingapúr is észlelte.
A hatóságok számos esetről tudomást sem szereznek, ami arra indította az Egészségügyi Világszervezetet, hogy megújítsa korábbi figyelmeztetését: nagy szükség volna az állapotok folyamatos felmérésének javítására, a járványokra veló felkészülés támogatására, valamint a prevencióra. A régió kilátásait, úgymond, javítanák a kormányzati támogatások, a magasabb fokú politikai elkötelezettség, az információcsere és a megfelelő betegirányítás (patient management). A WHO nyugat-csendes-óceáni és délkelet-ázsiai irodái a helyi kormányokkal együttműködésben stratégiai terveket dolgoznak ki a 2015-ig tartó időszakra.
Dengue-antivirálisok kutatása folyik többek közt a Novartisnál, közelebbről ennek szingapúri, trópusi betegségekkel foglalkozó intézetében. Várható, hogy a következő egy-két évben megjelennek majd az első potenciális hatóanyagok.
2007-08-16 09:43
Forrás: Scrip
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+29, +35 °C
Minimum:
+15, +20 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt észak felől átmenetileg csökken a felhőzet, többfelé kiderül az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag