Brit-magyar miniszteri konzultáció a madárinfluenzáról

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Elmondta: a megbeszélés a brit környezetvédelmi élelmezési és vidékügyi miniszter kezdeményezésére jött létre, aki közép-európai idő szerint 17.30 óra körül telefonon felhívta magyar kollégáját. A két agrártárca vezetője a madárinfluenzával kapcsolatos közös érdeklődésre számot tartó témákról beszélt egymással.

David Miliband biztosította magyar kollégáját arról, hogy a brit állategészségügyi hatóságok vizsgálata a nemrégiben regisztrált madárinfluenzával kapcsolatban nem irányul Magyarország ellen. A hatóságok a magyar vonalat hivatalból vizsgálják, ugyanis annak az angol állattartó telepnek, ahol nemrégiben előfordult a madárinfluenza, magyar érdekeltsége is van. A brit miniszter biztosította magyar kollégáját, hogy az angol kormány nem tervez semmiféle szankciót Magyarország ellen.

A brit miniszter egyben megköszönte Gráf Józsefnek az együttműködést, amelyet a magyar állategészségügyi hatóságok tanúsítanak a brit kérésekkel kapcsolatban az ügy tisztázása érdekében. A magyar miniszter ugyancsak biztosította brit partnerét, hogy Magyarországon szintén mindent megtesznek az ügy tisztázására.

Rámutatott: a rendelkezésre álló magyar dokumentumok alapján az állapítható meg, hogy nincs összefüggés a magyarországi és az angliai fertőzés között. Kérte ugyanakkor angol kollégáját, hogy alaposan vizsgálják meg annak lehetőségét is az angol szakemberek, hogy a madárinfluenza kórokozóját vadmadarak terjesztik.

Gráf József emlékeztette brit kollégáját arra, hogy Magyarország több esetben is kapott olyan szakvéleményt az angliai referencia-laboratóriumból, amely szerint a Magyarországon izolált madárinfluenza vírustörzs hasonlóságot mutatott egyebek között a Franciaországban, Romániában, Ukrajnában és Szlovéniában, de még Skóciában is az elkülönített kórokozókkal. Ezeket pedig vadmadarak terjesztették.

A magyar miniszter felvetette, hogy a brit sajtó tendenciózusan foglalkozik a madárinfluenza ügyével, azt sugallva, hogy az esetleges kórokozót Magyarországról hurcolták be a brit szigetekre. David Miliband ezzel kapcsolatban sajnálkozását fejezte ki, de mint mondta, nincs befolyása a sajtóban megjelent hírekre.

A szóvivő aláhúzta: a két kormány abban érdekelt, hogy országaik szakhatóságai működjenek együtt, és mielőbb hiteles és megnyugtató eredményekkel álljanak közvélemény elé.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol

Kapcsolódó cikkek

Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az intim szőrtelenítés veszélyeiSzőrtelenítés

Az intim szőrtelenítés veszélyeiMilyen veszélyeket rejthet magában a csupaszság?

Miért lehet fájdalmas az együttlét? Szexualitás

Miért lehet fájdalmas az együttlét? A jelenség mögött gyakran nőgyógyászati problémák állnak

Frissítse fel a lábait!Lábápolás

Frissítse fel a lábait!Egy hosszú nap után fáradtnak, nehéznek érezte a lábait? Tippünk!

A beteg kutat, segítenünk kell nekiOkosgyógyszer

A beteg kutat, segítenünk kell nekiLimfómánál is életet menthet a józan ész

Életmódtippek aranyereseknekAranyér

Életmódtippek aranyereseknekA legfontosabb: rendszeresség és higiénia

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+14, +19 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban szombaton délelőtt az ország középső tájain változóan, délnyugaton és északkeleten erősen felhős lesz az ég, északkeleten kisebb eső, zápor kialakulhat.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag