Biztonságos szex: életbe vágó tananyag!

Kövessen minket!

A fiatalok 90%-a az első testi kapcsolata során egyáltalán nem védekezik.
Az Egészségügyi Minisztérium és az Országos Egészségfejlesztési Intézet az AIDS elleni világnapon közös kísérleti programot indít, melynek célja az abortuszok számának mérséklése, a szexuális úton terjedő betegségek magatartási kockázatának csökkentése a fiatalok körében.
A szakemberek szerint a megelőzésben az óvszerhasználat népszerűsítése, hozzáférhetőbbé tétele elengedhetetlenül fontos szerepet játszik. Ezért a korábban már lezajlott konferenciák, tájékoztató és módszertani segédanyagok után az idén célirányosabb, a gyakorlati továbblépést segítő lehetőséggel próbálkoznak: a programhoz önként kapcsolódó 5 budapesti középiskola térítésmentesen kap használatba egy, - igény esetén kettő - óvszer-automatát.
Kétségtelen, hogy az iskolákban felállítandó óvszer automatákkal kapcsolatban még mindig sok az averzió, gyakori vélemény, hogy annak jelenléte szexuális tevékenységre serkenthet. Az OEFI álláspontja szerint nem ez a kiindulási alap: nem a szexuális élet gyakoriságán a hangsúly. Lényeges a biztonság! A fiatalok szokjanak hozzá, váljék ez természetes dologgá. Ennek érdekében elérhető áron teszik hozzáférhetővé az óvszert, s ami nagyon fontos, az intimitásnak is eleget tesznek azzal, hogy a férfimosdóba telepítik az automatákat. Bíznak abban, hogy az óvszerekhez való egyszerű hozzáférés a szexuális életet elkezdő fiatalok számára lehetőséget nyújt a biztonságos szexuális életre, igazoltan csökkenti a HIV/AIDS fertőzés kockázatát, a nem kívánt terhességek bekövetkezésének lehetőségét.
Azt ugyanis tudni kell, hogy nem az automaták hívják fel a serdülők figyelmét a szexre. A fiatalok szexuális élet iránti érdeklődése világszerte felgyorsult, a TV-ből, az internetről tulajdonképpen szűretlenül, mindenki számára hozzáférhető módon áramlik az információ. Hazai felmérések szerint a 15-18 év közötti középiskolások 49,5 %-a él szexuális életet. A fővárosban élők között ez az arány magasabb, 56%-os. Az első szexuális aktus idején az átlagos életkor 16,9 év. A fiatalok 90%-a első testi kapcsolata során egyáltalán nem védekezik. Magyarországon évente 50 ezer nő esik át művi terhesség-megszakításon, 10 %-uk 18 évesnél fiatalabb.
Az iskolai egészségfejlesztésben ad hoc jelleggel történik a szexuális felvilágosítás. Ráadásul a téma speciális jellegéből fakadóan az iskolák nem mindig tudják, mely részét kellene orvosnak és mely részét pedagógusnak tartani. A fiatalok érettségében is nagy eltérések mutatkoznak: az egyik használja rendeltetésszerűen az óvszert, a másik vízibombázik vele, a harmadik meg lesüti a szemét, ha szó van róla. Ezért kellene már kisiskolás kortól az életkori sajátosságoknak megfelelően minden évfolyamban felvilágosító órát tartani.
A világon percenként 5, óránként 300, naponta 50.000 ember fertőződik meg vírussal. A vírus nem válogat. Pontos számot soha nem fogunk tudni, hiszen nem tudjuk hányan vannak közöttünk akiknek nincs is tudomása arról, hogy vírushordozó - emlékeztettek az AIDS világnap kapcsán az egészségfejlesztők.
Életmódváltók

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaDaganatos betegségek

A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaJó néhány testi tünetnek nem tanúsítunk túl nagy jelentőséget

Az alvással így manipulálhatnak minketAlvás

Az alvással így manipulálhatnak minketMi történik velünk, ha nem alszunk?

A szemszárazság enyhítéseSzemszárazság

A szemszárazság enyhítéseMilyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre?

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreKegel-gyakorlat

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreLássuk, hogyan végezhetik el a férfiak a hasznos tréninget!

Ételek nátha és megfázás ellenNátha

Ételek nátha és megfázás ellenAz ősz és a tél hagyományosan a megfázás és nátha időszaka is

Olvassa el kapcsolódó cikkeinket

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
0, +5 °C
Minimum:
-5, 0 °C

Hazánkban hétfon délelőtt keleten több órára kisüt a nap, nyugaton megnövekszik a felhőzet és kisebb havazás lehet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag