Az ÁNTSZ végzett a kivizsgálással a meghalt új influenzás környezetében

Kövessen minket!

Az új influenza okozta második, a dél-dunántúli régióban történt, A(H1N1)v vírus okozta haláleset kapcsán az ÁNTSZ elvégezte a járványügyi vizsgálatot.

Az új influenza A(H1N1)v vírus okozta súlyos szövődménnyel járó megbetegedés vagy haláleset esetén az ÁNTSZ illetékes járványügyi szakembere szigorúan meghatározott protokoll szerint jár el az eset kivizsgálása során. Egy nemzetközi ajánlással készült formanyomtatványt tölt ki, amelyben a megbetegedésre vonatkozó tényeket deríti fel. Az úgynevezett expozíciós anamnézis során azt keresi, hogy hol és mikor történhetett a megfertőződés. A kérdőív tartalmaz kérdéseket a megelőzésre vonatkozóan is, valamint az eset minősítését is meghatározza. A járványügyi szakember a beteggel (elhunyttal) közös háztartásban élő, vagy vele szoros kontaktusban lévő személyeket is kikérdezi arra keresve a választ, hogy történt-e az elmúlt 7 napban hasonló megbetegedés. Ha családi, közösségi vagy munkahelyi halmozódást észlel, akkor az ÁNTSZ járványügyi érdekből elrendelhet további vizsgálatot. Magát egészségesnek érző személyeknél nem indokolt a laboratóriumi vizsgálat.

Influenza

Influenza

A jogszabályi háttér:

A háziorvosi, házi gyermekorvosi és fogorvosi tevékenységről szóló 4/2000. (II. 25.) EüM. rendelet alapján a háziorvos szükség esetén minden olyan közegészségügyi-járványügyi intézkedést megtesz, amely a lakosság egészségének megóvása érdekében szükséges. A háziorvos külön jogszabályokban foglaltak szerint végez fertőző betegségekkel és fertőző betegségekre gyanús személyekkel kapcsolatos tevékenységet, így a bejelentést, a kijelentést és fertőző betegségek, fertőző betegségekre gyanús személyek nyilvántartását.

A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény végrehajtásáról szóló 217/1997. (XII. 1.) Korm. rendelet 3.§ (2) bekezdése szerint a biztosítottat a járóbeteg-szakellátás keretében igénybe vehető laboratóriumi vizsgálatokra jogszabályban és az úgynevezett OEP-Szabálykönyvben meghatározott esetekben kizárólag a járóbeteg-szakellátás és a fekvőbeteg-gyógyintézet szakorvosa utalhatja be. Háziorvos a gyógyító megelőző alapellátáson, és a fertőző, illetve fertőző betegségre gyanús személyek jelentésén kívül a járóbeteg-szakellátás keretében igénybe vehető laborvizsgálatra nem utalhat. Szakellátásra utalhat, és onnan a szakorvos küldheti a beteget tovább laboratóriumi vizsgálatra - olvasható az ÁNTSZ közleményében.
Életmódváltók

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaDaganatos betegségek

A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaJó néhány testi tünetnek nem tanúsítunk túl nagy jelentőséget

Az alvással így manipulálhatnak minketAlvás

Az alvással így manipulálhatnak minketMi történik velünk, ha nem alszunk?

A szemszárazság enyhítéseSzemszárazság

A szemszárazság enyhítéseMilyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre?

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreKegel-gyakorlat

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreLássuk, hogyan végezhetik el a férfiak a hasznos tréninget!

Ételek nátha és megfázás ellenNátha

Ételek nátha és megfázás ellenAz ősz és a tél hagyományosan a megfázás és nátha időszaka is

Olvassa el kapcsolódó cikkeinket

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+1, +6 °C
Minimum:
-4, +1 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt változóan, többször erősebben felhős lesz az ég, számottevő csapadék nem várható, néhol futó hózápor lehet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag