Az ÁNTSZ végzett a kivizsgálással a meghalt új influenzás környezetében

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Az új influenza okozta második, a dél-dunántúli régióban történt, A(H1N1)v vírus okozta haláleset kapcsán az ÁNTSZ elvégezte a járványügyi vizsgálatot.

Az új influenza A(H1N1)v vírus okozta súlyos szövődménnyel járó megbetegedés vagy haláleset esetén az ÁNTSZ illetékes járványügyi szakembere szigorúan meghatározott protokoll szerint jár el az eset kivizsgálása során. Egy nemzetközi ajánlással készült formanyomtatványt tölt ki, amelyben a megbetegedésre vonatkozó tényeket deríti fel. Az úgynevezett expozíciós anamnézis során azt keresi, hogy hol és mikor történhetett a megfertőződés. A kérdőív tartalmaz kérdéseket a megelőzésre vonatkozóan is, valamint az eset minősítését is meghatározza. A járványügyi szakember a beteggel (elhunyttal) közös háztartásban élő, vagy vele szoros kontaktusban lévő személyeket is kikérdezi arra keresve a választ, hogy történt-e az elmúlt 7 napban hasonló megbetegedés. Ha családi, közösségi vagy munkahelyi halmozódást észlel, akkor az ÁNTSZ járványügyi érdekből elrendelhet további vizsgálatot. Magát egészségesnek érző személyeknél nem indokolt a laboratóriumi vizsgálat.

Influenza

Influenza

A jogszabályi háttér:

A háziorvosi, házi gyermekorvosi és fogorvosi tevékenységről szóló 4/2000. (II. 25.) EüM. rendelet alapján a háziorvos szükség esetén minden olyan közegészségügyi-járványügyi intézkedést megtesz, amely a lakosság egészségének megóvása érdekében szükséges. A háziorvos külön jogszabályokban foglaltak szerint végez fertőző betegségekkel és fertőző betegségekre gyanús személyekkel kapcsolatos tevékenységet, így a bejelentést, a kijelentést és fertőző betegségek, fertőző betegségekre gyanús személyek nyilvántartását.

A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény végrehajtásáról szóló 217/1997. (XII. 1.) Korm. rendelet 3.§ (2) bekezdése szerint a biztosítottat a járóbeteg-szakellátás keretében igénybe vehető laboratóriumi vizsgálatokra jogszabályban és az úgynevezett OEP-Szabálykönyvben meghatározott esetekben kizárólag a járóbeteg-szakellátás és a fekvőbeteg-gyógyintézet szakorvosa utalhatja be. Háziorvos a gyógyító megelőző alapellátáson, és a fertőző, illetve fertőző betegségre gyanús személyek jelentésén kívül a járóbeteg-szakellátás keretében igénybe vehető laborvizsgálatra nem utalhat. Szakellátásra utalhat, és onnan a szakorvos küldheti a beteget tovább laboratóriumi vizsgálatra - olvasható az ÁNTSZ közleményében.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol

Kapcsolódó cikkek

Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+22, +27 °C
Minimum:
+8, +15 °C

Hazánkban kedden délelőtt a Dunántúlon, illetve keleten több helyen megnövekszik a gomolyfelhőzet, máshol jellemzően derült idő várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag