Az AIDS gyógyszerek kardiovaszkuláris hatásai

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Bár a HIV-fertőzés még mindig a nem gyógyítható betegségek közé tartozik, a ma használatos kombinált anti-retrovirális terápia (ART) segítségével évtizedekkel is meghosszabbítható a betegek élete.
Ez a kezelés szempontjából azt is jelenti, hogy az alkalmazott gyógyszerek hosszú távú mellékhatásaira is figyelmet kell fordítani.
Egyre több olyan adat áll rendelkezésre, amely azt bizonyítja, hogy az ART és a szívkoszorúér-megbetegedések megnövekedett száma az ilyen kezelésben részesülo betegeknél összefüggésben áll egymással. 2003-ban a HIV-ellenes szerek mellékhatásairól készült adatgyujtés megállapította, hogy az ART-veI kezelt betegek körében a miokardiális infarktusok száma a gyógyszerek 4-6 évnyi szedése után 26 %-os relatív növekedést mutatott. Ez összefüggésben áll a szerek lipid- és glükóz-anyagcserére gyakorolt hatásával, ami az egyes gyógyszercsoportok esetén különbözőképpen alakul. A legtöbb nukleozid reverz transzkriptáz inhibitornak, köztük az újabb tenofovir dizoproxil fumarátnak és emtricitabinnak nincs, vagy csak csekély hatása van a lipidszintre illetve a glükóz metabolizmusra. Ez alól talán egyetlen kivétel a nagyon hatékony sztavudin, amely dislipidaemiát okoz és növeli az inzulin rezisztenciát is.
A nem-nukleozid reverz transzkriptáz inhibitor nevirapin ezzel ellentétben növelheti a "jó koleszterin", azaz a HDL mennyiségét, és így csökkenti az össz-koleszterin/HDL-koleszterin arányát. A legtöbb proteáz inhibitor, különösen a ritonavir, fozamprenavir és tripanavir, növeli a triglicerid- és összkoleszterinszintet.
Az ART-veI kezelt betegeknél tehát fokozottan figyelni kell a kardiovaszkuláris megbetegedések kockázatát növelo tényezokre, mint a magas triglicerid- és koleszterinszint, vagy a cukorbetegség. A betegeknek az életmódbeli változtatások mellett (pl. diéta, dohányzásról leszokás) szükségük lehet lipidszint-csökkentok szedésére is. Erre a HMG-CoA reduktáz gátló sztatinok közül a pravasztatin és atorvasztatin biztonságosan használható ART mellett is, ugyanakkor a szimvasztatin és lovasztatin a lehetséges interakciók miatt kontraindikált.
Bergensen, B. M.: Cardiovascular risk in patients with HIV infection. Drugs 66, 197 1-1 987, 2006.
MKM
Gyógyszerészet
(2007.08.16. 09:18)
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol

Kapcsolódó cikkek

Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+22, +27 °C
Minimum:
+8, +15 °C

Hazánkban kedden délelőtt a Dunántúlon, illetve keleten több helyen megnövekszik a gomolyfelhőzet, máshol jellemzően derült idő várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag