Antibiotikumoknak ellenálló baktériumok

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

Lázas igyekezettel nyugtatgatták a közvéleményt az izraeli egészségügyi vezetők szerdán, miközben megkísérelték megállapítani, hogy antibiotikumoknak ellenálló baktériummal való fertőzés okozta-e több tucat kórházban fekvő beteg halálát az elmúlt időben.

A végzetes baktériumfertőzésről az izraeli közszolgálati televízió számolt be kedd este, közölve: antibiotikumoknak ellenálló Klebsiella-baktériumok öltek meg kórházban ápolt betegeket. Galia Rahav járványügyi szakértő elmondta, hogy a gyilkos baktériumtenyészet az ország több nagy kórházában felütötte a fejét, és eddig betegek tucatjainak a halálát okozta. Hozzáfűzte, hogy abban a tel-avivi kórházban, ahol ő dolgozik, a 130 beteg 30 százalékával végzett ez a típusú baktérium - hangzott el a híradásban. Az izraeli rádióadók szerdán műsoridejük nagy részét e témának szentelték.

Az izraeli egészségügyi vezetők viszont igyekeztek megnyugtatni a közvéleményt afelől, hogy a lakosságot nem fenyegeti veszély, mert az említett baktérium csak olyan súlyos betegeket képes megtámadni, akiknek meggyengült az immunrendszere. Itamar Salit, a fertőző betegségek kezelésével foglalkozó izraeli társaság elnöke elmondta, hogy a baktérium idén kétszáz embert fertőzött meg, akiknek a fele meghalt, ám azt nem állította, hogy a halál fő oka a fertőzés lett volna.

Jakov Ben Jizri egészségügyi miniszter pedig azt hangoztatta, hogy a baktérium akkor sem veszélyes az egészséges emberekre nézve, ha fertőzött személyekkel érintkeznek.
A tárca mindenesetre rendkívüli tanácskozásra hívta össze a kórházigazgatókat az ügyben.

Az egyik jeruzsálemi kórház osztályvezetője úgy nyilatkozott, hogy a halálesetek egyértelműen kapcsolatba hozhatók a fertőzéssel, ám ebben nincs semmi új, hiszen a baktérium "történelmileg" is beteg emberek gyilkosaként ismert. A problémát szerinte inkább a baktérium leküzdésének módja jelenti: az egyetlen olyan gyógyszer ugyanis, amelyre a baktérium reagál, a vesékre gyakorolt mellékhatása miatt maga is életveszélybe sodorhatja a beteget.

Kapcsolódó cikkek

Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag