Aktinomikózis: amit a súlyos fertőzésről tudni érdemes

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  HáziPatika.com

fertőzés, baktérium, gennyes csomók, aktinomikózis

Az aktinomikózis egy, az egész szervezetre kiterjedő, súlyos bakteriális fertőzés, mely fájdalmas, gennyes gócokat hoz létre a lágy szövetekben, nyálkahártyákon. Szerencsére elég ritkán fordul elő.

Az aktinomikózis egy bakteriális fertőzés eredetű betegség, melyet az Actinomyces baktériumtörzsbe tartozó, anaerob mikrobák okoznak (az anaerob azt jelenti, hogy a növekedéshez nem szükséges nekik oxigén). Ezek a baktériumok általában a fogak és az íny között telepednek meg, és ha lehetőségük nyílik rá, akkor elszaporodhatnak, fertőzést okozva.

Az aktinomikózis éppen ezért gyakran fogászati beavatkozást vagy szájüregi sérülést (például állkapocstörést) követően alakul ki, de a nem megfelelő szájhigiénia, az ínybetegségek, illetve a sugárterápia is állhatnak a hátterében. Ez utóbbi azért, mert a sugárterápia mellékhatása lehet a száj nyálkahártyájának sérülése, kiszáradása. Az Actinomyces egy alfaja a hüvelyflóra természetes része.

Egyre több az antibiotikumnak ellenálló baktérium!

A helytelen, túlzott, illetve az indokolatlan antibiotikum használat miatt olyan baktériumok jelentek meg, amelyek ellenállnak a különböző gyógyszereknek. Kattintson!

A betegség viszonylag lassan alakul ki és lassan terjed át a különböző testtájakra. A tünetei közé tartozik a gennyel teli, esetleg fájdalmas kelések kialakulása a nyálkahártyákon, például a szájüregben, az orrban, a tüdőben vagy a bélrendszerben. A kelések idővel (megfelelő kezelés hiányában) egyre nagyobbak lesznek, és időnként megtámadhatják a közeli csontot, izmokat vagy bőrt. A kelések felfakadása során nagy mennyiségű genny ürülhet belőlük.

A betegség viszonylag lassan alakul ki és lassan terjed át a különböző testtájakra

A betegség viszonylag lassan alakul ki és lassan terjed át a különböző testtájakra

A fertőzés jellegzetes tünete az állon kialakuló dudor, mely a betegség elején zúzódásra emlékeztet, és az idő előrehaladtával, akár hónapok alatt jelenik meg benne a gennyesedés. A fertőzés egyéb tünetei közé tartozhat az állandó orrfolyás, a köhögés, a mellkasi fájdalom, a láz és a fogyás.

A betegség egyik súlyos komplikációja, ha a fertőzés az agyba is továbbterjed, és gyulladást okoz az agyhártyában, vagyis abban a membránban, mely az agyat körülöleli és védi. Az agyhártyagyulladás tünetei közé tartozik a súlyos izomfájdalom, a hányás, a láz, az ingerlékenység és a zavarodottság, valamint a nyak jellegzetes merevsége.

Az aktinomikózis antibiotikumokkal, elsősorban penicillinnel jól kezelhető, de ez általában hosszú folyamat. Időnként, amikor a fertőzés már továbbterjedt, műtétre is szükség lehet az érintett területek eltávolításához.

A betegség szerencsére igen ritka, és főleg a harmadik világ országaiban élőket érintheti (ez természetesen nem azt jelenti, hogy másnál nem alakulhat ki a fertőzés). Az aktinomikózis valamivel gyakoribb a férfiaknál, mint a nőknél, de a méhen belüli fogamzásgátló eszközök (IUD, "spirál") használata növelheti a betegség kialakulásának kockázatát.

Ha kérdése van ebben a témában, kérdezzen szakértőnktől!

Kulcsár Beáta
közegészségügyi és járványügyi felügyelő
Kérdezek tőle

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag