AIDS: a rettegés 35 éve

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  HáziPatika.com

AIDS, HIV-vírus, HIV-fertőzés, HIV-teszt, AIDS-ellenes

Az amerikai járványügyi központ (CDC) 1981. június 5-én jelentette be, hogy egy újfajta betegséget diagnosztizáltak több betegen, akik tüdőgyulladásban hunytak el Los Angeles-i kórházakban. Innen tudjuk pontosan nyomon követni az AIDS terjedését a világon.

Habár az AIDS miatti félelem sokat enyhült a kezdetek óta, amikor nem volt semmiféle védelem a szervezet immunrendszerét megtámadó HIV-vírus ellen, még mindig igen veszélyes betegségnek számít. A WHO adatai szerint 2014-ben 36,9 millió HIV-fertőzött élt a világon, s 1,2 millióan az AIDS következtében haltak meg. Abban az évben mintegy 150 millió ember esett át szűrésen.
Az első igazolt AIDS betegek korábban egészséges, 29 és 36 év közötti férfiak voltak, akiket 1980 októbere és 1981 májusa között kezeltek különböző Los Angeles-i kórházakban. Akkoriban még nem tudták, hogy a betegség hogyan terjed, s mi lehet a kórokozója. Az is csak később derült ki, hogy a homoszexualitás és a kábítószer használat miért kötötte össze a korai időszakban felfedezett áldozatokat, akik történetesen az USA nyugati partján éltek.

Hiába kiemelt kutatási téma világszerte, a HIV-vírus ellen még nem találtak gyógyszert, a már kialakult fertőzés nem szüntethető meg, csak a vírus szaporodása lassítható. Részletek!


A HVG írása szerint hazánkban 2014 szeptember végén a regisztrált HIV-fertőzöttek száma 209 volt, a bejelentett AIDS-betegek száma pedig 36. Mind a HIV-fertőzöttek (77 százalék), mind az AIDS-betegek (80 százalék), mind pedig az AIDS-ben elhunytak (91 százalék) túlnyomó többsége férfi volt, a korábbi évekhez hasonlóan. A HIV-fertőzöttek 57 százaléka homo- vagy biszexuális kapcsolatban, 10 százaléka heteroszexuális kapcsolatban, 0,4 százaléka pedig intravénás kábítószer használójaként fertőződött meg a központ adatai szerint.
Az EU területéről gyűjtött epidemiológiai adatok szerint a fertőzés átadásának módja az esetek 42 százalékában homoszexuális, 32 százalékában pedig heteroszexuális kapcsolat. Intravénás szerhasználat révén a fertőzöttek csupán öt százaléka fertőződött HIV-vel. 2013-ban az EU-tagállamokban több mint 4300 AIDS megbetegedést diagnosztizáltak, és hozzávetőlegesen ezren haltak meg a tünetegyüttes következtében.
Forrás: hvg.hu, advocate.com

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag