A váci múmiák vizsgálata segítheti a HIV-vírus megismerését

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Akár a HIV-vírus megismerését is elősegítheti a váci múmiák genetikai
vizsgálata, amelyet a budapesti Semmelweis Egyetemen (SE) folytatnak. Az eddigi tapasztalatokat a vizsgálatot irányító Nagy Károly, a SE Orvosi Mikrobiológiai Intézetének igazgatója összegezte.
Tizenhárom évvel ezelőtt a váci Fehérek templomának felújításakor felfedeztek egy kriptát, amelyben, díszes fakoporsókban 265 halotti ruhába öltöztetett, mumifikálódott holttestet találtak. A kriptát 1729-1731 között építették, és 1838-ig használták temetkezési helyül Vác polgárai, majd a lejáratot befalazták, s az
idővel feledésbe merült.
A kutatók a Kaposi-szarkóma, a Kaposi Mór magyar bőrgyógyász által 1872-ben leírt bőrdaganat előfordulását vizsgálták a múmiákban. "Ez a daganat, amelyet egy humán herpeszvírus, a HHV-8-as okoz, igen ritka volt egészen az 1980-as évekig, az AIDS megjelenéséig. A tumort, amely a kezeletlen AIDS-es betegek 30 százalékánál kifejlődik, nem a HIV-vírus okozza, hanem a betegségre jellemző immunhiányos állapot talaján fejlődik ki" - tette hozzá Nagy Károly.
Az igazgató ismertetése szerint Kaposi Mór vándor fakereskedőknél diagnosztizálta a daganatot, "ez visszamenőleg felveti, hogy a tumort egy fertőző ágens váltotta ki". Mint hozzátette, a szakirodalomban sehol sem szerepel, hogy 1872 előtt létezett-e Kaposi-szarkóma egyáltalán. "Ezt nem lehet másutt tanulmányozni, csak olyan elhunytak esetében, akiknél a bőr is megmaradt" - mutatott rá. Nagy Károly tájékoztatása szerint a kutatók azokat a receptorokat is vizsgálták, amelyekhez a sejtek felszínén kötődik a HIV-vírus, amikor megfertőzi a szervezetet.
"Az úgynevezett kemokin-receptoroknak a génjét vizsgáltuk. Az európai népesség egy bizonyos részében ez a gén mutált, rövidebb a normálisnál, így kevesebb a receptor a sejt felszínén, vagyis nincs mihez kötődnie vírusnak. Ezek az emberek relatíve kevésbé érzékenyek a HIV-fertőzésre" - mondta a tudós. Közlése szerint azt is kimutatták, a középkori pestisjárványok szintén hozzájárultak ahhoz, hogy Magyarországon a lakosság 10-11
százalékában jelen van ilyen mutáció.
"Az is érdekelt, hogy a gén milyen mutáción esett át az elmúlt kétszáz évben, vagyis váci eleinkben gyakoribb volt-e, mint a mostani magyar lakosságnál" - mondta Nagy Károly. Hangsúlyozta ugyanakkor azt is, hogy "ennek semmi köze a HIV-hez, nem azt vizsgáljuk, hogy volt-e 200 évvel ezelőtt HIV, hanem azt, hogy hogyan változott az a receptor, amely egyébként elősegíti a fertőzést".
A szakember ismertetése szerint eddig 6 múmiát tudtak megvizsgálni, s már találtak ilyen mutációt. Nagy Károly rámutatott arra, hogy a vizsgálatok még a kezdeti szakaszban tartanak, mivel nehéz használható DNS-t nyerni. Eddig 26 módszert próbáltak ki, végül a 27. vezetett eredményre. "Itt  egy olyan vegyületet alkalmaztunk, amelyet amerikai régészek használtak több száz éves megkövesedett ürülék vizsgálatára, kiderítendő, hogy mivel táplálkoztak egykoron az indiánok" - közölte az intézet igazgatója.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol

Kapcsolódó cikkek

Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+22, +27 °C
Minimum:
+8, +15 °C

Hazánkban kedden délelőtt a Dunántúlon, illetve keleten több helyen megnövekszik a gomolyfelhőzet, máshol jellemzően derült idő várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag