A rettegett kórházi fertőzések ellen harcolnak

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

A "tiszta kezek akció" 2008. január 1-jén kezdődött, mint nemzeti kampány, a német kórházakban. Célja azon fertőzések megakadályozása, mely a nem megfelelő kézhigiénia okozhat. Eddig az akció teljes siker.

380 kórház, 12 egyetemi klinika és több mint 200 oktató kórház vett részt benne. Több mint 400 kórház adta meg kézfertőtlenítő-szer felhasználását egy referenciabanknak, ami összehasonlítást tesz lehetővé az egyes szakterületek között.

A mentőszolgálatok, az ambuláns és a fekvőbeteg dialízisközpontok részéről is nagy az érdeklődés. A rehabilitációs és ápolási intézmények is kimutathatóan használják a kezdeményezés eszközeit és anyagait, hogy a kézdezinfekciót javítsák.

A kézzel terjedő fertőzések hosszabb ápolási időt okoznak a betegeknél - átlagosan négy napot - és többletköltségeket az egészségügynek (egyedi esetekben 4000 és 20000 euró között). Ahhoz, hogy a kórokozók átvitelét egyik betegről a másikra megakadályozzák, gyakori kézfertőtlenítés szükséges. Többnyire túl kevés a személyzet, az időnyomás a betegek ápolására igen magas. Ezenkívül túl kevés vagy a betegágytól túl távoli lehetőség van arra, hogy a betegek ápolása alatt a kezeket dezinficiálják.

A kórházi személyzet rendkívül érdekelt abban, hogy a helyzetet javítsa. Ezt mutatta a nagy rezonancia a "tiszta kezek akcióra". Eddig az akcióban résztvevő kórházak öt intézkedést vezettek be a kézfertőtlenítésre:

- A vezetési szint dolgozóinak részvétele a továbbképzéseken.

- A kézfertőtlenítő-szerek, az adagolóellátottság felülvizsgálata és adott esetben az adagolók számának emelése.

- Az együttműködési készség mérése a dolgozóknak való rendszeres visszajelzéssel.

- Két továbbképzés lebonyolítása minden foglalkozási csoport minden dolgozója számára.

- Részvétel az akcióüléseken és a tapasztalatcseréken.

Németországban évente mintegy 500000 kórházi fertőzés lép fel. Ezek azonban csak részben kerülhetők el, mert 20-30 százalék jön létre kórokozók átvitele révén egyik betegről a másikra (tehát körülbelül 100000-150000 kórházi infekció).

A többi a beteg saját baktériumflóráján keresztül keletkezik, mindenekelőtt akkor, ha olyan terápiát kell folytatni, ami immunrendszerét károsan befolyásolja. A fertőzés kórokozása csak kismértékben történik a levegőn keresztül, a legtöbb kórokozót a közvetlen érintkezéssel, mindenekelőtt a kezeken keresztül viszik át. Ezért a kézfertőtlenítésnek nagy jelentősége van minden betegkapcsolatnál, mindenekelőtt a katéterekkel, sebekkel és infúziós rendszerekkel való manipulációknál.

Jelenleg az intenzív osztályokon átlagosan naponta és betegenként körülbelül 70 ml kézfertőtlenítő-szert használnak fel, amit 2010 végéig 100 ml-re kell emelni, a normál osztályokra pedig körülbelül 15 ml-t, amit 20 ml-re kell emelni.

[Forrás: OrientPress]

Kapcsolódó cikkek

Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag