A Moszkva környék hatóságai cáfolják, hogy madárinfluenza miatt kórházba került volna bárki is

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

"A térség kormányzata nem kapott semmiféle olyan információt, miszerint valahol kórházba vitték volna a Moszkvai terület egyik lakosát madárinfluenza gyanújával" - szögezték le a területi kormányzatnál, cáfolva ezzel a médiában több helyütt is megjelent hírt.

Előzőleg Olga Gavrilenko, a Moszkvai terület tiszti főorvosa is azt mondta újságíróknak, hogy a főleg a baromfit sújtó ragályos kór nem okozott még emberi megbetegedést az orosz főváros környékén.

A szakemberek mindazonáltal tanácsokkal látják el a lakosságot abban a nyolc járásban, ahol február 9. óta elhullott szárnyasokat találtak. Mindenekelőtt a testhőmérséklet folyamatos ellenőrzését javasolják és azt, hogy hőemelkedés esetén azonnal forduljanak orvoshoz. Megelőzésként két orrcseppkészítmény használatát ajánlják, és szájmaszk viselését azoknak, akik házi szárnyasokkal dolgoznak.

Az állategészségügyi főfelügyelet szerdán közölte, hogy - a gyors intézkedéseknek hála - minden eddig érintett járásban sikerült megakadályozni a kór továbbterjedését arról az egy-egy háztáji baromfigazdaságról, ahol az elhullásokat észlelték. Az orosz hatóságok ezzel együtt arra számítanak, hogy a vírus H5N1-es altípusa még további Moszkva környéki helyszíneken és a szomszédos területeken is felütheti e fejét.

A már azonosított vírus a laboratóriumi vizsgálatok szerint ahhoz a kórokozóhoz hasonlít, amelyet korábban Kína Csinghaj (Jinghai) tartományában találtak.

Átfogó elővigyázatossági intézkedéseket jelentettek be szerdán az orosz Távol-Kelet hatóságai is, amelyek szerint a térségben "igen nagy a madárinfluenza-fertőzés veszélye".

Mint Szergej Beloborogyko, a Habarovszki terület és a Zsidó Autonóm Terület állat- és növényegészségügyi vezetője elmondta, a tisztiorvosi és állategészségügyi szakemberek ellenőriznek minden, a habarovszki repülőtérre érkező járatot, s a gépek utasai, valamint személyzete csak fertőtlenítőszerrel átitatott szőnyegeken léphetnek be a reptér területére.

Április 1-jétől a két távol-keleti terület közúti határain is ellenőrző pontokat állítanak fel, ahol a gépjárművek csak fertőtlenítő akadályokon át léphetnek majd be.

A Habarovszki terület mezőgazdasági minisztere, Nyikolaj Kologorov jelezte, március első felében megkezdik a háztáji gazdaságokban tartott, mintegy 250 ezer szárnyas ingyenes beoltását, a baromfitenyésztő üzemekben viszont erre nincs szükség, mivel mind zárt körülmények között működik.

(GRAFIKA)

Kapcsolódó cikkek

Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag