A második tripper már megelőzhető lesz - itt a védőoltás!

Megelőzi a visszafertőződést a tripper élő védőoltása
Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  HáziPatika.com

tudomány, gonorrea, tripper, védőoltás, egérkísérlet

Egy buffalói biomedikai cég által kifejlesztett rákellenes kezelésen alapuló tripper (gonorrhoea) elleni kezeléssel nőstény egerekben sikeresen megszüntették a gonococcusos fertőzést, és megakadályozták a visszafertőződést.

Világszerte több mint 100 millió gonococcusos fertőzés következik be évente, és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a gyógyszerrezisztencia arányának növekedése miatt már közelgő tripper-válságra figyelmeztet. A fertőzés nem feltétlenül jár tünetekkel, de egyes férfiakban rendkívül fájdalmas vizelést, nőkben pedig akár meddőséghez és méhen kívüli terhességhez is vezető medencegyulladást okozhat. A fertőzés a HIV/AIDS hajlamot is megnöveli a betegekben.

"Abból az elméletből indultunk ki, hogy a gonococcusos fertőzés bizonyos adaptív immunválaszokat gátol, és részben ez magyarázza, miért fertőződhetnek meg többször is az emberek" - magyarázta Michael W. Russell mikrobiológus és immunológus professzor, a tanulmány szerzője. "Kiderült, hogy a gonococcusos fertőzés nagyon taktikusan szabályozza az immunrendszert, és olyan válaszokat vált ki, amit a baktérium legyőzhet, azokat a reakciókat pedig, amelyeket nem tud legyőzni, elfojtja."

Russel a gonococcusos fertőzésre adott immunválasz módosítása érdekében egy rákellenes terápiához fordult, melyet a tanulmány társszerzője, Nejat K. Egilmez fejlesztett ki. A NanoCap nevű nanorészecskés kezelés immunválaszt vált ki olyan daganatok ellen, amelyek alapesetben elfojtják az immunitást.

Védőoltás tripper ellen

Védőoltás tripper ellen


A mostani kísérletből kiderült, hogy az egereknek intravaginálisan beadott hatóanyag egy speciális, adaptív immunválasz kialakulását eredményezte: a szervezet N. gonorrhoeae-specifikus ellenanyagot termelt, és néhány nap alatt megszüntette a fertőzést. Egy hónappal később, amikor a kutatók megpróbálták visszafertőzni ezeket az egereket a baktériummal, kudarcot vallottak, ami azt jelenti, hogy az állatok megőrizték a visszafertőződés elleni védettségüket.

"Ezzel a kezeléssel visszafordítottuk az immunszupressziót, amit a gonococcusos fertőzés normál esetben kivált, és lehetővé tettük, hogy hatékony immunválasz alakuljon ki" - számolt be Russell. "Kijelenthetjük, hogy amikor az IL-12 mikrogömböket ily módon beadjuk, adjuvánsként szolgálva tulajdonképpen élő vakcinává alakítja a gonococcusos fertőzést, és gyakorlatilag védőoltással látja el éppen azt a populációt, amely ki van téve a visszafertőződés kockázatának."

Az egerekben kialakult immunitás egy hónapig tartott. A kutatók most azt vizsgálják, hogy meghosszabbítható-e az egerekben ez a védettség, később pedig szeretnék megkezdeni a humán kísérleteket is.

A Buffalói Egyetem kutatói a Journal of Infectious Diseases hasábjain számoltak be az eredményekről.

Mit kell tudni a kórokozóról és a betegségről?

A gonorrhoea szexuális úton terjedő fertőzés, a Neisseria gonorrhoeae nevű baktérium áll mögötte. Szexuális együttlét során (ideértve az orális és anális érintkezést is) fertőz, az óvszerrel történő védekezés az egyetlen védekezési lehetőség vele szemben. A betegség gyakran tünetmentes, nőknél azonban árulkodó lehet, ha megváltozik a hüvelyváladék színe, szaga és mennyisége, illetve ha a menstruációtól függetlenül jelentkezik vérzés. Tripperre utalhat a vizeléskor jelentkező égő érzés is, akár az alhasi fájdalom. Férfiaknál szintén vezető tünet lehet a vizeléskor tapasztalt égető érzés, folyás, illetve a heretáji fájdalom. Minden tünettel orvoshoz kell fordulni!Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag