A herpesz nem ereszt?

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

A hétköznapi szóhasználatban a Herpes simplex 1-es (ajakherpesz) és a Herpes simplex 2-es (nemi herpesz) típusú vírussal történő fertőződést nevezzük herpesznek. Fontos azonban tudni, hogy ennek a vírusféleségnek szerepe van a bárányhimlő, sőt az övsömör kialakulásában is.
A herpesz egyike a legelterjedtebb betegségeknek. Az emberek nyolcvan százaléka élete során megfertőződik a herpeszvírussal, ám a felnőtteknek csak mintegy húsz százalékánál alakul ki maga a betegség. A hétköznapi szóhasználatban a Herpes simplex 1-es (ajakherpesz) és a Herpes simplex 2-es (nemi herpesz) típusú vírussal történő fertőződést nevezzük herpesznek. Fontos azonban tudni, hogy ennek a vírusféleségnek szerepe van a bárányhimlő, sőt az övsömör kialakulásában is.
Ma még az immunológusok is csak találgatnak, hogy egyes vírushordozók miért betegednek meg, mások pedig miért nem. Az már bizonyosnak, látszik a herpesz kialakulása összefüggésbe hozható a stresszes életvitellel, a szervezet immunrendszerének átmeneti legyengülésével, de az aktív korú nőknél a hormonműködés változásával (a menstruációs időszak), a túl zsíros táplálkozással vagy - leginkább a nyári időszakban - a túlzott napozással is.
Az elmúlt év kutatásai arra is felhívták a figyelmet, hogy a herpesz kialakulásának kockázatával kell számolniuk azoknak is, akik különféle radikális fogyókúrákkal próbálnak megszabadulni súlyfeleslegüktől, mert a gyors fogyás következtében a szervezet önvédelmi képessége "legyengül", vagyis nem képes ellenállni a különféle kórokozók, többek között a herpeszvírus támadásának sem. A herpeszvírus okozta bőrelváltozás nem csak esztétikai problémát jelent az érintettek számára. A fertőzés következtében keletkező hólyagok gyakran fájdalmasak, feszítő, lüktető érzéssel járnak. További probléma, hogy a betegség újra és újra kiújulhat. Az úgynevezett aktív időszakban fennáll a továbbfertőzés veszélye. A vírus nem távozik a szervezetből, tehát akinek a szervezetébe egyszer befészkelte magát, az egész életén át hordozza azt.
S minthogy a nyár a szabadság és a szabadosság évszaka is, vagyis ebben az évszakban könnyebben ismerkedünk, teremtünk könnyed kapcsolatokat, a nemi betegek ellátásával foglalkozó szakorvosok arra is figyelmeztetnek: ez a vírusfertőzés nemcsak az ajkakat, valamint az orr körüli bőrt, a szemet, hanem a nemi szerveket is "megtámadhatja". Az úgynevezett genitális herpesz kialakulásában szerepe lehet az orális szexnek, vagyis azok, akiknél már kialakult az ajakherpesz, a fertőzést átvihetik a partnerük nemi szervére is. Ez az oka, hogy a nemi szervek herpesze Európában - a klamídiafertőzés után - a második leggyakoribb, nemi úton terjedő betegség.
(2007.05.29. 10:21)
T. I. - Népszava

Kapcsolódó cikkek

Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag