A H1N1 támadására is felkészültek Nyugat-Dunántúlon

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  Medipress

A nyugat-dunántúli régió az adatok alapján egyelőre a H1N1-gyel kevésbé fertőzött területek közé tartozik, ám a megelőzés nagyon fontos, hiszen ha a járvány kitör, a becslések szerint több tízezer lehet a régióban a megbetegedettek száma, akik jelentős hányada intézményi elhelyezésre is szorul majd.

Influenza

Influenza

Mindezek "Az új influenza szakmai és gyakorlatai ismeretei" című, az Országos Alapellátási Intézet által a háziorvosok részére szervezett szakmai-módszertani konferenciasorozat hetedik, Szombathelyen megtartott előadásán hangzottak el, ahol Dr. Paller Judit, az ÁNTSZ Nyugat-dunántúli Regionális Intézetének tisztifőorvosa elmondta: "A Nyugat-dunántúli régióban a felkészültség jelenlegi stádiuma alapján készek vagyunk a járvány fogadására, hiszen a mai alkalom is azt a célt szolgálta, hogy a háziorvosok újabb ismereteket, szakmai tájékoztatást kapjanak. Ezt hetente ismételjük meg az idő előre haladtával, hiszen a körülmények - és így az oltással kapcsolatos teendők is mindig változnak egy kicsit. De készek vagyunk arra, hogy kezeljük a helyzetet, hogy minél kevesebb megbetegedés történjen."

Dr. Paller Judit kiemelte: "A régióban egyelőre kicsi az influenza-szerű megbetegedések száma, gyakorlatilag a szezonnak megfelelő. Ez azt is jelenti, hogy a megelőző védekezés rendelkezésünkre áll, és megpróbáljuk propagálni az oltást a háziorvosokkal együtt, hogy minél többen kérjék a háziorvosuktól a vakcinát. Nekünk nagyon nagy munkánk és felelősségünk van abban, hogy ténylegesen és objektíven tudjuk tájékoztatni a lakosokat, és felkeltsük az éberségüket az egészségi állapotuk iránt."

A főorvos asszony a H1N1-es járvány lehetséges lefolyásáról az OrientPress Hírügynökség kérdésére elmondta: "A legrosszabb becslések szerint több tízezer lehet a megbetegedettek száma a régióban, és ennek egy bizonyos hányada az előrejelzések szerint intézményi elhelyezésre is szorul majd. A járvány felkészülési időszakában a szombathelyi Markusovszky Kórházat jelöltük ki a H1N1-gyel fertőzöttek, illetve a szövődményes esetek ellátására. De ahogy megy előre a megbetegedések aránya, úgy egyre több intézmény kerül ebbe a helyzetbe, és minden intézményünk, amelyik megfelelő intenzív ellátással rendelkezik, fogadja majd a betegeket."

A tisztifőorvos asszony szavaival csengnek egybe Dr. Percs Erika zalaegerszegi háziorvos, kistérségi szakfőorvos tapasztalatai is: "A kijelölt surveillance-, vagyis monitorozó szolgálat tagjaként hetente jelzem életkori bontásban a felmerülő új influenza-szerű megbetegedések arányát. A 3000 fős praxisomban egyelőre 10-es nagyságrend alatti azon megbetegedettek száma, akiken influenza-szerű tüneteket észlelek." Dr. Percs Erika szerint a szezonális influenzaoltást maguktól kérik a betegei, a H1N1-es vakcinával kapcsolatban azonban igénylik a tájékoztatást: "A H1N1-gyel kapcsolatban a betegeimet felvilágosítom az oltás elmaradásából származó hátrányokról. Tehát ha megkapja a betegséget, kiesik a munkából, az általános közérzete rossz lesz, nagy lesz a szövődmény lehetősége, sokba fog kerülni neki, és ezek után rábízom a döntést, hogy ő mondja ki az igent, kéri-e az oltást. Praxisomban jelenleg 120 betegnél tartunk a hagyományos, kicsit kevesebbnél a pandémiás oltással kapcsolatban, azonban az a célunk, hogy minél több páciensemet beoltsuk."

[Forrás: OrientPress Hírügynökség]

H1N1-el foglalkozó anyagok gyűjtőhelye: h1n1.lap.hu

Animáció: HáziPatika.com

Kapcsolódó cikkek

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag