7 dolog, amit nem tudtunk a gombás fertőzésről

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  HáziPatika.com

emésztés, hüvelygomba, gomba, gombás fertőzés, bakteriális vaginózis, candida, cukorbetegség

Tudta, hogy a gombás fertőzések nem csak öv alatt okozhatnak problémákat és legalább húsz típusuk van? Sokkal hatásosabban védekezhet ellenük, ha elolvassa alábbi listánkat.

Az amerikai központi járványügyi szervezet (CDC) szerint több mint húszféle olyan candida-gomba található testünkben és testünk felületén, amely gombás fertőzést okozhat. Mit tehetünk ellenük?

1. Bakteriális vaginózis

A bakteriális vaginózist a hüvelyben található baktériumok elburjánzása okoz. Ez akkor történhet meg, ha a vagina pH-értéke kilép a normális tartományból. Ilyenkor tilos gombás fertőzésre kapott gyógyszerekkel próbálkoznunk, a bajt ugyanis nem gombák, hanem baktériumok okozzák, így a nem erre előírt gyógyszerek csak még több problémát okozhatnának nekünk. Beszéljünk nőgyógyászunkkal, ha egy kicsit is bizonytalanok vagyunk abban, hogy mi bajunk van.

Candida a bőrön

A bőr és a nyálkahártya is megfertőződhet candidával. Melyek a tünetek, hogyan kezelhetjük? Kattintson!

2. Rezisztensek is lehetünk a bolti gyógyszerekkel szemben

Az idő elteltével testünk egyre ellenállóbb lesz a gyógyszerekkel szemben - így pedig sokkal nehezebb legyőzni a fertőzést. Ha a szimptómák nem kezdenek el pár napon belül javulni vagy visszatérnek egy hónapon belül, akkor vagy rezisztenciát alakítottunk ki, vagy pedig nem gombás fertőzésünk van. Bármi is történik ilyenkor, a legokosabb dolog ellátogatni a nőgyógyászhoz és kivizsgáltatni magunkat.

3. A szánkban is jelentkezhet

Szájpenészként is ismeretes és pontosan annyira borzasztó, mint amilyennek hangzik. Az gombás burjánzás hatására túrószerű kelések jelentkezhetnek a szájban, nyelven vagy az ínyen, ráadásul nyelőcsövünk sem marad érintetlenül - ilyenkor borzasztóan tud fájni a nyelés. Szerencsére a szájpenészt könnyen félre tudjuk seperni vényre kapható gombaölő készítményekkel.
A candida gomba a szájban is jelentkezhet

A candida gomba a szájban is jelentkezhet


4. Ürülék is okozhatja

A candida a végbélben is jelentkezhet, így pedig könnyen át tud vándorolni a vagina környékére ürítés során. Nincs száz százalékos módja annak, hogy elkerüljünk, de az mindenestetre biztos, hogy a végbélben lévő candida mennyisége csökken, ha probiotikumokat fogyasztunk. Az is segíthet, ha tusolunk fürdés helyett, így a terjedés esélyét tovább tudjuk csökkenteni. Érdemes felhívni a figyelmet arra is, hogy szex közben nem javasolt váltogatni az anális, ill. a vaginális közösülést, ugyanis a candida így is igen könnyen tud terjedni.

5. Férfiaknál is jelentkezhet

Ezt talán nem hallotta, de az élesztőfertőzést a férfiak is könnyen elkaphatják a nőktől, ha nem védekeznek. Szimptómaként viszketés, égés, vörösség vagy kiütések is tapasztalhatóak a péniszen, szerencsére ezeket élesztőfertőzésre szánt krémmel könnyedén kezelhetjük: az érintett területeket naponta kétszer kell bekenni 5-7 napon át, míg a szimptómák meg nem szűnnek.

6. Lehet, hogy cukorbetegség van a háttérben

A Mayo Clinic adatai szerint nagyobb eséllyel jelentkezhet azon nőkben gombás fertőzés, akiknek magasabb a vércukorszintje. Amikor a vérglükóz szintje magas, az extra cukor hatására megnő az élesztőterjedés esélye, a fertőzés tempója pedig gyorsulhat. Ha évente háromszor vagy annál többször észlelünk gombás fertőzést, látogassunk el orvosunkhoz és bizonyosodjunk meg arról, hogy nem vagyunk cukorbetegek.

7. A tésztakedvelők nagyobb veszélyben vannak

A candida az emésztőrendszerben található meg, ennek mennyisége pedig étkezési szokásainktól függ. A PLOS One szakfolyóiratban 2013-ban megjelent tanulmány szerint sokkal jobban ki vannak téve a gombás fertőzésnek azok, akiknek étrendjében jelentős a szénhidrátfogyasztás, azokhoz képest, akik fehérjéket, aminosavakat vagy zsírsavakat fogyasztanak. A candidaszint egyébként a szénhidrát fogyasztása után rögtön emelkedni kezd.
Forrás: www.prevention.com

Ha kérdése van ebben a témában, kérdezzen szakértőnktől!

Dr. Apostol Éva
bőr-nemigyógyász-kozmetológus szakorvos
Kérdezek tőle

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekA betegek több információt igényelnek a biohasonló készítményekről

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag