3 gyilkos kórral is végezhet egyetlen szer

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

Három halálos betegség, az afrikai álomkór, a Chagas-kór és a leishmaniasis ellen is hatásos lehet egy új szer állatokon végzett tesztek alapján. A három betegséget hasonló paraziták okozzák, ezért vélték úgy a kutatók, hogy egyetlen terápiával meg lehet őket gyógyítani.

A Nature tudományos folyóiratban megjelent tanulmány alapján az új reményt jelentő szer kifejlesztését hárommillió vegyület tesztelésével kezdték, most pedig már a biztonságát vizsgálják, mielőtt az emberi klinikai teszteket elkezdenék.
Az afrikai álomkórt (African trypanosomiasis) a Trypanosoma brucei nevű parazita idézi elő, mely a cecelégy csípésével terjed és elsősorban Fekete-Afrika lakosait sújtja. A Chagas-kór (American trypanosomiasis), amelyet a Trypansosoma cruzi okoz, a szívkamrák és egyes emésztőszervek megnagyobbodásával járhat, és halálos is lehet. A betegséget Latin-Amerika trópusi vidékein terjeszti a rablópoloska, de már más kontinenseken is megjelent. A leishmaniasist a hasonló nevű élősködő okozza, amelyet fertőzött légyfajták, elsősorban a lepkeszúnyog terjeszt Amerikában, Afrikában és Ázsiában. Tünetei sokfélék lehetnek - például lázat és súlyos bőrelváltozások - attól függően, hogy a test mely részét fertőzi meg.
Három halálos betegség, az afrikai álomkór, a Chagas-kór és a leishmaniasis ellen is hatásos lehet egy új szer

Három halálos betegség, az afrikai álomkór, a Chagas-kór és a leishmaniasis ellen is hatásos lehet egy új szer


A három élősködő összesen mintegy 20 millió embert fertőz meg évente, közülük 50 ezren halnak bele a betegségekbe - közölte a Shilpi Khare (Sanford Burnham Prebys Medical Discovery Institute) és Advait Nagle (Genomics Institute of the Novartis Research Foundation - GNF) vezette nemzetközi a kutatócsoport. A létező orvosságok drágák, gyakran intravénásan kell beadni őket, ami a szegényebb régiókban akadályokba ütközhet. Például nem tudják megvásárolni a gyógyszereket, vagy nincs szakértő személyzet, amely elvégezhetné a kezeléseket és ellenőrzéseket.
A hárommillió tesztelt vegyület közül olyat kerestek, amelyik egyszerre többféle parazitát is el tud pusztítani. Amikor ilyet találtak, több ezer módosítással tették hússzor hatékonyabbá. A GNF6702 kódjelű szert egereken tesztelték és azt tapasztalták, hogy mindhárom parazita fertőzéséből ki tudta gyógyítani az állatokat. "A szer attól egyedülálló, hogy mindhárom kórokozó ellen hatásos, ez az első alkalom, hogy ilyet sikerül előállítani" - mondta a BBC-nek Elmarie Myburgh, a Yorki Egyetem kutatója.

Amikor a kórokozókról hallunk vagy olvasunk, gyakorta nem pontosan tudjuk, hogy vírusról, baktériumról vagy parazitákról van-e szó. Miközben mindhárom képes megbetegíteni minket, ezt különböző módon teszik. Ráadásul a veszélyességük szerint is megkülönböztethetjük őket. Részletek!

Most a szeren további finomításokat végeznek, hogy biztonságos legyen, mielőtt az emberi klinikai teszteket megkezdenék. Az új szer úgy működik, hogy megtámadja a paraziták sejtjeinek fehérjebontó enzimkomplexumát, a proteaszómát, de az emlősök sejtjeire nem veszélyes. Myburgh szerint azonban lehetséges, hogy mégis három különböző gyógyszert kell majd kifejleszteniük.
"A három kór élettana eltérő, az álomkór például az agyat támadja meg, tehát olyan gyógyszerrel kell kezelni, ami bejut az agyba, ehhez módosításokra lehet szükség" - magyarázta.
Forrás: MTI, Nature
Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag