Kérdések és válaszok

A fitymafékem rövid. Fiatal vagyok és most lenne az első nemi aktusom. El fog szakadni magától gond nélkül vagy muszáj orvosi beavatkozás? Félek, hogy ha elszakad akkor vérzik majd és azután mindig fájni fog.

Nem feltétlenül és nem is gyakran szakad el minden rövidebb fitymafék, mely egyebekben nem súlyos probléma, de valóban vérzéssel járhat. Amennyiben a szakadás részleges, akkor azt műtétileg javasolt befejezni, ha teljes, akkor tökéletes gyógyulás várható tőle.

Férjemnek 2-3 hónapja enyhe fájdalmat érez a bal heréjén. Urológus orvos megvizsgálta és uh-ra küldte: "A bal here felső, és a jobb here alsó pólusánál is egy-egy vasalva manőverre telődő varix. Varicikele". Sokat hallottam hogy ez befolyásolja a nemzőképességet. Kislányunk másfél éves, nagyon hamar sikeredett. Az előfordul hogy ez azóta alakult ki? Mi okozza, lehet a sok fizikai munka? Van e valami kockázata a műtétnek ha erre kerül sor?

Az ultrahang lelet alapján valóban hereviszértágulat lehetősége merül fel, de amennyiben ez előzőekben a megtermékenyítő képességet nem befolyásolta, akkor a műtét andrológiai szempontból nem abszolút indokolt. A visszér kialakulása nem valószínűsíthető az elmúlt rövid időre. A fizikai munka befolyásolhatja, de nem feltétlenül. A műtét természetesen kockázatos, de az önök esetében az indikáció a jelenlegi vizsgálatok alapján nagyon relatív. A fájdalom fokozódása és más eltérés biztos kizárása esetén jöhet szóba a műtéti ellátás.

2,5 éves kisfiamnak a herezacskójában a jobb oldalon egy kis méretű, tömlőszerű duzzanatot találtam. A heregolyói megvannak, csak nem tudom, hogy ez a duzzanat normális-e?

Gyermekénél valószínűleg ún. hydrokele - folyadékkal telt tömlő - alakult ki a herezacskójában, melyet - ha mérete alapján tüneteket vagy panaszokat okoz -, választott időpontban érdemes megműttetni.

A barátomnak véres a spermája. Elkaphatok tőle valami betegséget?

A véres ondónak nagyon sok oka lehet, melyek között kismedencei gyulladás is. Ebben az esetben a gyulladás átadódhat önre is. Nem csak a fentiek miatt, de feltétlenül indokolt barátjának urológiai kivizsgálása.

A péniszemen nehezen tudom felhúzni a bőrt. Ha felhúzom, olyan mintha kirepedezett volna, és nagyon fáj. Mit lehetne tenni?

Feltehetően önnél másodlagos fitymaszűkület alakult ki. Javasolt mielőbbi urológiai kivizsgálása. Javasolt először a konzervatív kezelés, melynek sikertelensége esetén válhat szükségessé műtéti megoldás.

Nehezen tudok vizelni, pedig csak 35 éves vagyok. Mi lehet a bajom?

Panaszai hátterében veleszületett és szerzett megbetegedések is állhatnak. Lehetséges, hogy húgycsőszűkülete van, de az is elképzelhető, hogy valamilyen húgyhólyag beidegzési zavar áll a panaszi hátterében. Javasolt mielőbbi urológiai kivizsgálása.

Férjemnél orgazmus közben égő érzés jelentkezik. Járt urológusnál, a spermákkal minden rendben, vizelete is rendben. Mit javasol?

Azt javaslom, hogy a spermatológiai vizsgálatot olyan orvossal ismételtessék meg, aki ért a férfi meddőséghez. Egyszerű mikroszkópos vizsgálattal is nagyon pontos diagnózis állítható fel - már annak, aki ezt gyakorolja.

Prosztatagyulladás kezelése közben a testvéremnél prosztatakövet találtak. Mit jelent ez? Mi okozhatja, illetve kiválthatja-e ez a prosztatagyulladást? A PSA-értéke 30. Mi a teendő?

Általánosságban a prosztatakő az idült prosztatagyulladás egy tünete, mely későbbiekben további tartós gyulladást tarthat fent. A PSA értéke nagyon magas. Amennyiben 45 éves elmúlt, akkor feltétlenül gondolni kell arra, hogy a PSA ilyen mértékű emelkedését prosztatarák is okozhatja.

17 éves férfi vagyok. A makkom peremén sok apró kinövés van. Nem volt még szexuális kapcsolatom, tehát a fertőzést kizárnám, és az intim higiéniára is mindig odafigyelek. Ezt mi okozza?

A jelenség gyakori és teljesen normális és természetes. Úgy hívják, hogy papillosis hirsuties glnadis és egy normális variáns. Semmi kezelést, ellátást nem igényel, nem kóros és nem fertőző.

Mi lehet az oka, hogy a bal herém akkora, mint egy tyúktojás? Fájdalmam nincs.

Sürgősen keressen fel urológust, mert panaszai hátterében akár súlyos daganatos betegség is állhat!

Cikkek