Merevedési zavarok: törvényszerű a tartós kapcsolatokban?

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Egy nem reprezentatív internetes felmérés szerint Magyarországon az öt évnél hosszabb kapcsolatban élők esetén a potenciazavar megjelenése elérte a 80 százalékot. A megkérdezettek többsége a pár közös ügyének tekinti a probléma megoldását, ám még mindig kevesen fordulnak orvoshoz.
Az Origó online kérdőívét önkéntesen tölthették ki a honlap látogatói. Bár a felmérés nem reprezentatív, a válaszadók magas száma (1200 fő) miatt az eredmények tükrözik a magyar lakosság általános attitűdjeit és vélekedését. A válaszadók között lényegesen több a férfi, hiszen ők közvetlenül érintettek a kérdésben, s 42 százalékuk a 45 évnél idősebb korosztályból került ki. Mivel erre a korcsoportra nem jellemző az internet aktív használata, arra következtethetünk, hogy őket érdekli és érinti leginkább a potenciazavar problémája, így ezt is igénybe veszik, hogy tájékozódjanak. A válaszadók 60 százaléka több mint öt éve él párkapcsolatban, és 74,5 százalékuk számolt be arról, hogy saját életében találkozott már a potenciazavarral.
A szégyenérzet visszatartó erő
Ha összevetjük a potenciazavarban érintettek és a problémát csak hírből ismerők csoportját, akkor megállapítható, hogy a kapcsolat hosszúságának növekedésével egyenes arányban nő a merevedési zavart tapasztalók aránya is. Miközben a fél évnél rövidebb ideje kapcsolatban élők közül 68,4 százaléka számol be arról, hogy a potenciazavar okozott már életében gondot, az öt évnél hosszabb ideje kapcsolatban élők között a zavarban érintettek aránya megközelíti a 80 százalékot.
Érdemes összevetni a vélekedést és a valóságot. Akik nem találkoztak még a potenciazavar problémájával, azoknak jelentős többsége (84,9 százaléka) úgy véli, ha ez előfordulna velük, orvosi segítséget kérnének, illetve ezt tanácsolnák partnerüknek. Valójában az érintettek kevesebb mint egyharmada (31 százaléka) fordult orvoshoz. A jelentős eltérést az magyarázhatja, hogy a sokrétű tájékoztatás és a hatékony kommunikáció eredményeként a többség tudja, hogy a probléma orvosi segítséggel legyőzhető. Ugyanakkor a szégyenérzet és a probléma súlyának alulértékelése még mindig győzedelmeskedik az esetek kétharmadában. Az interneten fellelhető anonim tanácsadás és információszolgáltatás sok férfi számára adhat bátorítást, hogy orvosi segítséghez forduljon. Telefonon is diszkréten kaphatnak tájékoztatást a potenciazavar hatékony kezelésének lehetőségeiről.
A válaszokból jól látszik, hogy a közvélekedés az urológusokat látja leginkább kompetensnek a merevedési zavarok kérdésében: a potenciazavarban érintettek közül az orvoshoz fordulók több mint fele ezt a szakrendelést kereste fel. A háziorvosok szerepelnek a második helyen, jelentős különbség van azonban a pszichoterápia szerepének megítélésében. A legismertebb terápiás módszer a válaszadók között a gyógyszeres megoldás és a párterápia. Az alternatív megoldások kevésbé ismertek.
Okok és magyarázatok
A potenciazavarban érintett válaszadók több mint egyharmada véli úgy, hogy a sok stressz az egyik oka a probléma kialakulásának. Hasonló arányban tartják felelősnek a fizikai okokat. A csoport egynegyede említi a túlhajszoltságot és a túlzott elvárásokat is. Emellett számos orvosi okot is említettek, mások az alkohol, illetve a kor számlájára írják a merevedési zavar kialakulását. A nők a stressz mellett a túlhajszoltságot jelölik meg a leggyakrabban potenciazavart kiváltó tényezőként, a fizikai okokat csak az 5. helyre sorolták.
Azok közül, akik még nem voltak ilyen helyzetben, a legtöbben (42,8 százalék) úgy vélik, merevedési zavar esetén partnerükkel megbeszélnék a problémát és orvoshoz fordulnának. A válaszadók közel egyötöde véli úgy, hogy a potenciazavar az érintett férfi problémája, neki kell ezt egyedül megoldania, az érintettek egynegyede vallja ugyanezt. Az érintett csoportba tartozó válaszadók többsége (64,9 százaléka) szerint a partner nagymértékben tud segíteni, és csupán egynegyedük véli, hogy csak kis mértékben lehet hatékony a partner segítsége. A nem érintettek csoportja a partner segítő szerepét jelentősen nagyobbnak értékeli (87 százalék). A többség a pár közös ügyének tekinti a probléma megoldását.
Negatív és pozitív hatások
Az érintettek közül sokan (19,8 százalék) számolnak be arról, hogy a párkapcsolat férfi tagja a merevedési zavar miatt gátlásossá vált, és ez negatív hatással volt viszonyukra. Közel ugyanannyian számoltak be a kapcsolat elmélyüléséről a zavar után, mint ahányan a viszony megromlásáról. Szintén sokan, az érintettek több mint egynegyede (34,1 százalék) nyilatkozott úgy, hogy nem változtatta meg partnerkapcsolatát a merevedési zavar, holott a párkapcsolat fontos része az örömteli szexuális élet, mely a zavar kezelésével újra természetessé válhatna. Megdöbbentően kevesen (az érintettek 6,8 százaléka) számolnak be arról, hogy problémájukat orvosi segítséggel oldották meg, ezért nem gyakorolt hatást a kapcsolatukra.  Közel egyharmaduk azt is feltételezi, hogy a potenciazavarral küzdő férfiben kialakuló gátlások megrontanák a viszonyt.
A kérdőív eredménye szerint, mint sok pszichés probléma esetében, a potenciazavarnál is elmondható, hogy az emberek többsége tudja, mi a helyes út, illetve a lehetséges megoldás, de nem teszi meg a megfelelő lépéseket. Meglepő eredmény, hogy a potenciazavart már megtapasztalt válaszadók több mint egynegyede azt állítja, hogy párkapcsolatára nem volt hatással a zavar megjelenése.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Foglalj orvost!
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+31, +36 °C
Minimum:
+16, +23 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a Tiszántúlon döntően fátyolfelhők borítják majd az eget, máshol többnyire gyengén felhős időre és szikrázó napsütésre van kilátás.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag