Apák és fiúk a szexről

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Pedagógusok, pszichológusok és orvosok egyaránt szóvá teszik, gyermekeink mind a fogamzásgátlás, mind a HIV-veszélyeztetettség dolgában elképesztően tájékozatlanok. Hogy a végzetes következmények elkerülhetők legyenek, a felvilágosítást minden eszközzel szorgalmazni kell. Még a nemi élet elkezdése előtt.
Most 40 éves az amerikai Guttmacher Intézet, amely létrejöttekor, 1968-ban munkásságának középpontjába a szexualitással, utódlással, a fogamzásgátlással és a családtervezéssel összefüggő kutatásokat állította. Az alapító, Alan F. Guttmacher szülész-nőgyógyász 1974-ben halt meg.
Az intézet lapjának (Perspectives on Sexual and Reproductive Health) decemberi számában Dore Hollander felelős szerkesztő érdekes tudományos vizsgálatról számolt be. A cím sokatmondó: Segítő program az apáknak, miképp beszéljenek fiaiknak a nemi életről és a HIV-fertőzés kockázatáról.
A vizsgálatba 277 apa-fiú párt vontak be, egy tanítás utáni és nyári programokat szervező intézmény adatbázisából. A fiúk 11-14 évesek voltak, az apák átlag 40. Csaknem valamennyien feketék. Négy csoportot vizsgáltak, az egyik volt a voltaképpeni "intervenciós" csoport, a másik három kontrollként szolgált. Az apákat a vizsgálati csoportban előadások, viták, szerepjátszós gyakorlatok, játékok és videobemutatók, továbbá írásos anyagok segítségével az egyes témákat előírva oktatták ki, hogyan kell fiúgyermekeikkel a szexualitásról, a védekezésről és az AIDS-ről szót ejteni. Az összehasonlításul szolgáló apák csoportjainak ugyanezen idő alatt az egészséges táplálkozás és a testmozgás kérdéseiről tartottak előadásokat.
Valamennyi csoportban mind a gyermekek, mind a szülők első alkalommal, majd 3, 6 és 12 hónap múlva kérdőívet töltöttek ki. Megjegyzendő, nem csak vér szerinti apák kaptak helyet a vizsgálatban.
Az apák felének volt felsőfokú végzettsége. 70 százalékuk számolt be arról, hogy korábban már beszéltek fiukkal a szexről. A gyermekek 76 százalékának még nem volt nemi élménye. A nemi életet már elkezdett fiúk közül 27 százalék volt, aki sosem védekezett.
Egy év elteltével a vizsgálati csoportban levő apák sokkal több, szexualitással összefüggő beszélgetésről számoltak be, mint a kontrollcsoportban, ugyanakkor már a harmadik hónapos kérdőívekből kiderült, a vizsgálati csoportban levő fiúgyermekek közül jóval többen határozták el a nemi élet megkezdésének halasztását, éspedig házasságkötésükig. A hatodik hónapos kérdőív adatai szerint a szexuálisan felvilágosítottak csoportjában kevesebb fiú számolt be védekezés (kondom) nélküli szexuális aktivitásról, ezek száma fél év múltán tovább csökkent.
A vizsgálat alapján a megfelelően felkészített apa nagyon is sokat tehet a gyermeket veszélyeztető ártalmak elkerülése érdekében.
Dore Hollander az eredményeket figyelemre méltónak találta. Az apák tudatos bevonása e speciális oktatásba egyfajta "Kolumbusz tojása". Szülőnek lenni nem akármilyen felelősség. Kiváltképp ha tudomásul vesszük, gyermekeink réges-rég (és buzgó önszorgalommal) túl vannak a virágot porzó méhecske gyermekded alaptörténetén. Másfajta tájékoztatás kell.
Az AIDS mindmáig halálos veszedelem. A nem kívánt terhesség lelket, testet romboló konfliktus. Mint tudjuk, mindkettő elkerülhető. De nem csak a szülőnek van dolga itt. Akár egyetlen kaland beláthatatlan következményei okán az általános iskola szakembereinek sem volna hiábavaló gondolkodóba esniük, e fontos kérdés kellő súllyal szerepel-e a tantervben.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol

Kapcsolódó cikkek

Foglalj orvost!
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+23, +28 °C
Minimum:
+8, +15 °C

Hazánkban szerdán délelőtt a Dunántúlon, illetve északkeleten változóan felhős idő várható, máshol alig zavarják felhők a sok napsütést.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag