Kiderült, mit művel a szagokkal az agyunk

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Az emberi agyban a 20-40 hertzes hullámok közvetítik az információkat. A hullámok tulajdonképpen "beragasztják" az információkat az emlékezetünkbe.

Az idegtudományi rendszerekkel foglalkozó Kavli Intézet (Kavli Institute for Systems Neuroscience) kutatói legfrissebb vizsgálataik során tisztázták, hogy az agy a szagokat emlékképekhez köti. Ez egy asszociációs (társítási) eljárás során történik, ahol az ideghálózatok szinkronizált, 20-40 Hz-es hullámokkal tartják egymással a kapcsolatot.
"Tudjuk jól, hogy a szagok kapcsolódnak a memóriához" - mondja a témáról a világhírű természettudományi magazinban, a Nature-ben frissen megjelent tanulmány vezető szerzője, Kei Igarashi. A Science Daily szerint a kutató kijelentette: ahhoz, hogy az agy különböző területein a neuronok kommunikálni tudjanak egymással, szinkronban kell oszcillálniuk ("hullámozniuk", rezegniük) egymással. Ugyanakkor a régiók közötti kapcsolat, illetve a memória kialakulása még mindig alig-alig tisztázott folyamat - tette hozzá a tudós.

Most azonban nagy lépést tettek efelé a Kavli Intézet kutatói. Az agy két területét vizsgálták patkányokban, méghozzá egy "tanulási" kísérlet során. A patkányoknak azt kellett megtanulniuk szaglás révén, hogy jobbra vagy balra forduljanak-e élelemért. Miközben ezt egy kísérleti szituációban begyakoroltatták velük, mérték két speciális agyi régióban az aktivitást.

Kiderült, mit művel a szagokkal az agyunk (Fotó: Europress)

Kiderült, mit művel a szagokkal az agyunk (Fotó: Europress)


Kiderült, hogy az entorhinalis kéreg több pontja és a hippokampusz (az előagy egy része) közötti kommunikáció egy bizonyos hullámmintázatot mutat, amikor a patkányok tanulnak, illetve előhívják a megtanult információt az emlékezetükből. Az is kiderült, hogy mindezt 20 Hz-es frekvenciájú hullámok segítségével teszik. Vagyis a koherens, összehangolt agytevékenység jelenti esetükben a tanulást.

Edvard Moser, a Kavli Intézet vezetője szerint nem ez az első eset, amelyik felhívja a hullámok fontosságára a figyelmet. Korábban a gamma- és a théta-hullámok révén vizsgálták a memória kódolását és az információ előhívását. Ugyanakkor a mostani kísérletek új eredménye az, hogy egy konkrét hullámsávot sikerült egy bizonyos hippokampuszbeli memóriaelemhez kapcsolni.

Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+29, +35 °C
Minimum:
+15, +20 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt észak felől átmenetileg csökken a felhőzet, többfelé kiderül az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag