Így árulnak el minket a szemeink

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Hála egy holland tanulmánynak, már jobban körül tudjuk írni, hogy miként használják ki a hozzáértők a kiskapukat.

Ha valaha is elgondolkodtunk azon, hogy a profi salesesek hogyan tudják annyira jól időzíteni a legjobb mondataikat, nézzünk csak a tükörbe: arcunk és főként szemeink azok, amelyek elárulnak minket.
A trükk a szemeinkben rejlik, ugyanis azok úgynevezett arousal rendszerünk jelzői - agyunk és idegrendszerünk komponenseinek azon kombinációjáról beszélünk, amelyek szabályozzák reakcióinkat a külvilág ingereire. Míg testünk többféle módon jelzi azt, hogy ez a rendszerünk működőképes és aktív, a szemeink a leglátványosabbak.

A fény útja

Az emberi szem egy miniatűr számítógéphez hasonlítható, csodálatos rendszer részeként tölti be feladatát, juttatja el a fényérzékelésből, a látásból származó információkat az agyba. Kövessük a fény útját, amíg képpé válik! Kattintson a további részletekért!

Ez önmagában nem is lenne problémás: azt a tényt leszámítva, hogy ha arousal-szintünk (vagy aktivációs szintünk) döntéshozás előtt magas, az általában rosszul meghozott döntéseket fest le előre. Nagy arousal esetén pupilláink kitágulnak, a tanulmány pedig arra a végkövetkeztetésre jutott, hogy minél nagyobbak, annál rosszabb a döntésünk.

A tanulmányhoz kötődő vizsgálat során a résztvevőknek szemeikkel egy monitoron mozgó pontok csoportját kellett követniük és mindeközben azt kellett megsaccolniuk, hogy hogyan fogják mozgásuk irányát megváltoztatni: mindeközben pedig pupilláik méretét is figyelték.

Az eredmények egyértelműen azt mutatják: a jobban kitágult pupillák a legkiszámíthatatlanabb döntésekhez vezetnek - árulta el Dr. Peter Murphy, a Leiden University pszichológiai tanszékének kutatója. Hozzátette: az eredmények nemcsak arra mutatnak rá, hogy egy születő döntést mennyire befolyásol az aktiváltsági vagy izgatottsági állapot, hanem arra is, hogy ezt menet közben észlelni és sajnos kihasználni is lehet.

Szemünk sok mindenről árulkodhat (Fotó: Europress)

Szemünk sok mindenről árulkodhat (Fotó: Europress)


A legtöbb embernek ugyan megvan a képessége arra, hogy észleljen és tudatosítson olyan apró jeleket, mint például a pupilla mérete, de köztük vannak olyanok, akiknek észlelési képességei meglepően jók - ne is csodálkozzunk, hogy egyes pókeresek napszemüveg nélkül nem ülnek le játszani egy asztalhoz. A sales-gyakornokok ezen jelekre is figyelnek, és az sem lehetetlen hogy a természetes manipulátorok, mint például a szociopaták, is meglepően jó olvasói az emberi arcnak.

A legjobb tanács minderre az, hogy amikor döntést hozunk, érdeklődésünk inkább legyen szenvtelen, mint túl aktív. Persze ez sosem könnyű, éppen ezért lehet hasznos az, ha fejben hátrébb lépünk pár lépést attól a helyzettől, amelyben vagyunk és nézzünk rá kívülről - ezt sokat gyakorolva számos kiszámíthatatlan és meggondolatlan döntéstől menthetjük meg magunkat.

Ami pedig szemeinket illeti: ne tulajdonítsunk ennek túl nagy szerepet, de ha csak kettesben ülünk le valakivel beszélgetni fontosabb dolgokról, legyünk óvatosak: sosem tudhatjuk, ki és mennyire elemez minket éppen.

Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+18, +26 °C
Minimum:
+14, +20 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a Tiszántúlon a vékonyabb felhőzet mellett némi napsütésre is számíthatunk, másutt erősen felhős, borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag