Ártalmatlan, de csúnya: a térképnyelv

Mit kell tudni a ritka elváltozásról?
Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

Kiss Verus

  HáziPatika.com

nyelv, térképnyelv, ízérzékelés

A legtöbbször a szülő veszi észre, hogy a gyermeke nyelve nem olyan, mint a többieké: vörhenyes, furcsán barázdált és meglepő mintázatú. Szerencsére ritka és ártalmatlan elváltozásról van szó, melyre azonban érdemes odafigyelni.

A térképnyelv (Lingua geographica) egy jóindulatú, vándorló nyelvgyulladás (Glossitis areata exfoliativa, Benignus migráló glossitis), és a nyelv háti felszínén található szemölcsök (papillák) hámló-regenerálódó ciklusai állnak a jelenség mögött. Attól függően, hogy a szemölcsök éppen hol gyógyulnak, újulnak meg a nyelven, állandó "átrendeződés" látható a gyulladással járó, szürkés szegéllyel határolt mintázatokban.

A térképnyelv gyakrabban fordul elő nőknél, mint férfiaknál, oka máig is ismeretlen, de a családi halmozódás gyakori. Nem feltétlenül jön elő egyből a születés után, bármely életkorban jelentkezhet.

Kialakulásában rizikófaktor lehet a barázdáltabb nyelv, a pikkelysömör, a stressz, a hormonális elváltozások, a szisztémás szteroidok használata és az ekcéma is. Érdekesség, hogy a statisztikák szerint négyszer gyakrabban fordul elő cukorbetegség esetén, és nagyobb eséllyel alakul ki allergiásoknál és asztmásoknál is.

A térképnyelvnek "haszna" is van, ugyanis kiváló indikátor. Hurutos vagy fertőző betegségek előtt néhány nappal a mintázatok egyszer csak megjelennek, intenzívebbek lesznek. Az elváltozás hasonló riadójel legyengült immunrendszer (pl. herpesz), láz és dehidratált (vízhiányos) állapot esetén is.

A nyálkahártyának ez gyulladása azzal is járhat, hogy a nyelv érzékenyebb lesz bizonyos ízekre, fűszerekre és az ételek hőmérsékletére, ám ez az ízlelést nem befolyásolja. Érdemes kerülni a fogfehérítő hatású, ízesített fogkrémeket, öblögetőket, mert ezek is irritálhatják a nyelv szemölcseit.

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükHasmenés

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükGyakran előforduló bélrendszeri panasz a hasmenés, a túlzott bélgáztermelődés

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag