Hírlevelek
Regisztráció
Allergiateszt
Kérdések és válaszok

Kérdések és válaszok

A gyógyfürdők általában nem javasolják rákos betegeknek a gyógyvizet és kúrákat. Miért?

Általában a gyógyfürdők és a termálfürdők, a meleg víz (több mint 37 fok) elősegítik a daganatos sejtek szóródását. Vonatkozik ez a masszázsra is, de az infralámpákra is. Alvó daganatsejt lehet a szervezetében, még egy sikeres műtét és egyéb kezelés után is. Minden, ami vérbőséget okoz, fokozza a keringést és a keringő daganatos sejteket potencirozza, szórja a szervezet minden zugába. Néha nehéz megmondani hogy miért indul szaporodásnak és szóródásnak egy-egy sejt (és mások miért nem egy egész élet során). Minden esetre érdemes minimálisra csökkenteni ennek esélyét, akár úgy , hogy az ismert rizikófaktorokat kizárjuk.

Édesanyám rákos daganata műthetetlen, ezért összeállítottak egy kemoterápiás kezelést, amitől elviselhetetlen lábfájásai vannak. Szeretném megkérdezni, hogy miért? A rák a mellben és a tüdőben van.

Valószínűleg a kemoterápia mellékhatásáról van szó. B1-vitaminnal lehet mérsékelni. Nem fog teljesen megszűnni, csak akkor, ha befejeződik a kezelés. Feltétlenül beszélje meg a kezelőorvossal, amennyiben ilyen kezelést kap, akkor ő tud ebben segíteni, de természetesen számos más oka is lehet a fájdalomnak (visszerek, trombózis, ízületek stb.).

27 éves vagyok. Egy hónapja csomószerű keményedést észleltem a bal mellem felső felében ami fáj és szurkál. Voltam nőgyógyásznál, ő elküldött ultrahangos vizsgálatra. Időpontot három hét múlva kaptam. Nagyon megijedtem, lehet ez mell daganat?

Nem valószínű, a daganat nem szokott fájni. Fiataloknál a hormonszintek változása , a menstruációs ciklustól függően okozhat ilyen panaszokat. Mivel azonban daganatok fiatalokban is előfordulhatnak, ezért mindent ellenőrizni kell, az Uh-vizsgálat ebben a korban korrekt eljárás. A menstruáció 5-10 napja között kellene elvégezni, mivel akkor a legkevésbé csomós, mirigyes a fiatal emlőállomány.

A dysgerminoma nevű betegséget diagnosztizálták nálam. A bal petefészkemen volt egy 8x9 cm-es daganat, eltávolították a bal petefészkemet a daganattal együtt. Néhány hét múlva lesz még egy műtétem, amikor is kiszednek minden mirigyet, és utána derül ki, hogy tovább terjedt-e. Ezek után kemoterápiát fognak nálam alkalmazni. Mi is pontosan ez a dysgerminoma, és milyen szövődményei lehetnek?

A dysgerminoma a petefészekrákok egy valóban ritka, és a hám eredetű daganatoknál jobbindulatú formája. Kezeletlenül természetesen ez is végzetes lenne. A műtét során el kell távolítani a méhet és a petefészkeket a kismedencei és az aorta körüli nyirokcsomókkal. Ezeket szövettanilag meg fogják vizsgálni és megmondják, hogy mennyire kiterjedt a daganat. A dysgerminoma sokáig tokkal körülvett, ha a tokot még nem szakította át, a daganatsejtek szóródása se következhetett be. A kezelést formáit a daganat klinikai stádiuma szerint határozzák meg. Ma már a petefészek daganatok kemoterápiája nagyon fejlett, hála a platinavegyülteknek és a taxánoknak, így kisebb szóródás is meggyógyítható segítségükkel. Kezeletlenül a szövődményei olyanok lennének, mint bármilyen másik rosszindulatú daganatnak, ráterjedne a környező szervekre (végbél, húgyhólyag), távoli áttétet is adhatna pl. a májba vagy agyba. Mivel azonban az első műtét során a daganatot sikerült egészben eltávolítani nagyon remélhető, hogy erre nem fog sor kerülni.

63 éves nő vagyok, 3 és fél éve véletlenül felfedezett veserák miatt műtétem volt. Szerencsémre a felső pólust kellett csak eltávolítani. Világos sejtes vesesejtes rák volt. A szoros kontrolleredményeim (CT,mellkas rtg, vérkép) negatívak, tornázom, biciklizek, jó erőben vagyok. Bükfürdőre szeretnék menni, ám ellenjavallatként a gyógyfürdőknél a daganatos betegség olvasható. Meglévő tumort kell érteni alatta, vagy ez az én esetemre is vonatkozik? A családban lévő üdülőjogot vehetném ingyen igénybe, de nem akarok rosszat magamnak!

Általában a daganatos betegeknek tilos a gyógyfürdő, jódos vizek, a 37 fokot meghaladó termálvizek, de a masszázsok is. Ez vonatkozik a kezelések utáni öt évre is. Az ön esetében korai felfedezésről van szó, jó eséllyel kigyógyulhat belőle, de még ne bízzuk el magunkat, én még öt év után is időnként visszarendelem a betegeimet kontrollra. Bükfürdőn van egyszerű úszómedence is, azzal nincs semmi gond, az élményfürdők is igénybe vehetők, ha vizük nem haladja meg a 37 fokos hőmérsékletet.

37 éves nő vagyok, két gyermek édesanyja. Bal mellbimbómon egy ideje furcsa elváltozás történt. Elmentem nőgyógyászati rákszűrésre, ahol a mellemben semmilyen rendellenességet nem tapintottak ki, és átirányított egy sebész kollegájához. Ő beutalt mammográfiára és emlőultrahangra. A radiológus a mellben nem talált semmit, viszont a mellbimbóm miatt felmerült a Paget-kór gyanúja. Ő bőrgyógyászt, illetve mammográfiát javasolt. A mammográfia kimutatja-e ezt a típusú mellrákot, illetve melyik szakorvosi vizsgálat az, amellyel a leghamarabb és legpontosabban diagnosztizálható, hogy rosszindulatú-e az elváltozás vagy sem?

A legegyszerűbb az lenne, ha akár a bőrgyógyász, akár a radiológus egyszerűen egy kevés kaparékot, az az egy üveg tárgylemezkére az elváltozás felszínéről néhány sejtet (nem fáj) venne, ezt megnézi a patológus és eldönti a sejtek alapján, hogy ez daganatos, vagy pl. csak egyszerű ekcéma szerű bőrelváltozás. Így azt is el lehet dönteni, hogy meg kell operálni vagy sem. Tudniillik nem mindig van a Paget-kór mögött az emlőben csomó amit a mammográfia láthat.

Miért nem találkozhat kisgyerekkel két napig a kemoterápián átesett személy?

A kemoterápiák mindenhova bejutnak, bőrbe is, és általában a kezelés után két- három nappal már a nagyjából kiürül a szervezetből. Nyugodtan találkozhat gyerekkel, csak a bőr-bőr kontaktustól kell tartózkodni, de egy hosszú ujjú pólóban, blúzban még akár meg is ölelgetheti a kisgyereket, így a méreganyag (kemoterápia) nem juthat gyerekre. Sokkal nagyobb félnivalója lehet azonban egy náthás kisgyerektől, mert a kemoterápiától meggyengült immunrendszerével nehezebben tud védekezni a gyerekek által terjesztett mindenféle bacitól és vírustól, és nemcsak az első három napon. Inkább ez utóbbira kell figyelnie. Gyerekeket csak akkor kell elkerülni, ha betegek.

76 éves anyósomnál fedezték fel egy nagyon ritka típusú melldaganatot, ami külső hámsérüléssel kísért. Hóna alatt terjedő, fekélyesedő tenyérnyi seb van már. A sebész szerint nem operálható, most vettek másodszor mintát, hogy megállapítsák, lehet-e valamilyen hormonkezelést elkezdeni nála. Nagyon fáj neki és borzasztóan büdös. Tud-e valamit tanácsolni? Milyen kilátásaink lehetnek?

Ez az emlődaganat már évek óta ott lehet, ha most így kifekélyesedett. Nem szabad rákenni semmit! Azonban - ha hormonra érzékeny -, akkor tabletta adható, amivel van remény, hogy a váladékozás megszűnjön. Ha nincs hormonérzékenység, akkor kemoterápia lehet a segítség, persze ez a kor és egyéb betegségek miatt komoly mérlegelést igényel. Láttunk már ilyen csúnya sebes emlőt begyógyulni, de ez csak kezelések hatására következett be.

32 éves nő vagyok. Másfél éve egy 1 cm-es cisztát találtak a mellemben. A vizsgáló orvos és a nőgyógyászom is azt mondta, hogy nem kell vele foglalkozni, amíg szoptatok, és hogy szoptatás alatt nem lehet mammográfiát csinálni. Ez tényleg így van? Jelenleg is szoptatok még. A cisztát egy darabig még ki tudtam tapintani, most nem érzem. Hova forduljak? Érdemes mammográfiára mennem?

Az emlővizsgálat standard módszere a mammográfia, az ultrahang csak kiegészítő módszer, a kettő együtt alkot egy biztos diagnózist. Mivel azonban a mammográfia röntgenalapon működik, sugárterhelése van, így szoptatáskor mellőzzük. 30 éves kor alatt -amikor az emlő még igen mirigyes- szintén az ultrahang jobb. Ha valaki nagymellű, akár fiatal korban is alkalmas lehet mammográfiára. Ezt a vizsgáló orvos eldönti. Ciszták sokszor vannak a mirigyes emlőben, el is tűnhetnek, kontroll vizsgálat során ezért nem mindig találhatók ugyanott, ahol korábban. Célszerű a szoptatás után néhány hónappal ellenőrizni, és attól függően, hogy mit lát a radiológus, majd eldönti, hogy milyen gyakran és mivel kell kontroll vizsgálatot végezni. Ha az anyai vonalon van/volt emlődaganat, akkor gyakori ellenőrzés szükséges!

Bátyámnál gégerákot diagnosztizáltak. Orvosa szerint nem műthető. Kemoterápiát fog kapni. Ezzel mennyire tudnak segíteni rajta? Hogy lehetne javítani az állapotán? A szilárd ételt alig tudja lenyelni.

A daganat, ha nagyra nő és nyomja a környezetét, netán ránő a környéki erekre és idegekre, akkor valóban nem műthető úgy, hogy maradéktalanul eltávolítsák. Ezért ilyenkor kemoterápiával és sugárterápiával megkisebbítik, ezáltal később operálhatóvá válik, de az is lehet, hogy műtétre nem is kerül sor. Azáltal, hogy a kemoterápia a daganatot megkisebbíti, a nyelés is javulni fog.

Szponzorált hirdetések

     
     
     
     

Gyógyszerkereső

gyógyszerhatóanyag