Kérdések és válaszok

2 cm-es intramurális myomám van a tubasarokban. Veszélyezteti-e a terhesség kihordását ill. a baba egészségét?

A HáziPatika.com szakértőjének válasza:

A myoma általában nem befolyásolja a terhességet, csak akkor, ha extrém nagyra (férfiökölnél is nagyobbra) nő. Másfelől viszont a myoma cikluszavar következménye lehet, ilyenkor nem a myoma, hanem az alapbetegség gátolhatja a terhességet. A cikluszavarát kezelni kell, más teendő nincs. A myoma egyébként is terhesség alatt jelentősen kisebb lesz, 2 cm-es nagyság pedig nem tartozik a zavaró méretűek közé. A háttérben esetleg meghúzódó cikluszavar azonban gondozást igényel.
dr. Elek Csaba
szülész-nőgyógyász szakorvos, humángenetikus

Cikkek