Mikor van szükség szövettani vizsgálatra?

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

A patológiai szakvélemény nélkülözhetetlen bizonyos betegségek felderítéséhez, beazonosításához, illetve az első lépés a gyógyuláshoz vezető úton.

A jelenlegi szabályozás minden egyes eltávolított szövet vagy szerv kórszövettani vizsgálatát előírja - a kötelező eljárás alól a fogak és az élettani terhesség esetén a placenta képez kivételt. Így például egy eltávolított anyajegy is a patológiára kerül.

Mindazonáltal, ha bizonyos vizsgálati módszerek (képalkotó eljárások, tumormarkerek) révén elváltozást feltételez az orvos a szervezetben, a részletes kivizsgálás érdekében is kérhet szövettani vagy sejttani vizsgálatot.

Nagyon ijesztő, amikor valaki csomót talál a mellében. Szerencsére a csomóknak csak viszonylag kis százaléka rosszindulatú, a legtöbb nem okoz komolyabb problémát. Mikor van szükség szövettani vizsgálatra?

A kórszövettani diagnosztika célja a gyulladásos és degeneratív elváltozások, valamint a jó- és rosszindulatú tumorok felderítése. Ezzel a vizsgálattal lehet megállapítani a kialakult elváltozások jellegét, kiindulási helyét, kiterjedését, a környező szervekhez való viszonyát és az esetleges áttétek lehetőségét.

A kórszövettani diagnosztika célja a gyulladásos és degeneratív elváltozások, valamint a jó- és rosszindulatú tumorok felderítése
A kórszövettani diagnosztika célja a gyulladásos és degeneratív elváltozások, valamint a jó- és rosszindulatú tumorok felderítése

Egyes speciális eljárásokkal kiegészítve - mint amilyen a szöveti antigének kimutatására szolgáló immunhisztokémia is - az egyes daganatok szövettani típusának elkülönítésére, a genetikai sajátosságainak feltérképezésére, a rákellenes kezelésre való érzékenységének megállapítására, továbbá az eredményes kezelési módszer megválasztására, és így a betegség kimenetelének előrejelzésére is lehetőség adódik.

Gyakran műtét közben is szükségessé válhat a mintavétel, ilyenkor a patológus még a beavatkozás alatt elvégzi az elemzést, meghatározva az operációt végző sebész számára az eltávolítani szükséges területet. Jellegzetes eset a daganathoz legközelebb eső, úgynevezett őrszem nyirokcsomók vizsgálata, mely során a gyorsított szövettan segít eldönteni, hogy a környező nyirokcsomók eltávolítása is szükséges-e. Bizonyos esetekben azért nem az elsődleges daganatból, hanem egy áttétgyanús nyirokcsomóból vesznek mintát a vizsgálathoz, mert az kisebb beavatkozást jelent a beteg szervezet számára.


Ezt követően a további kezelési eljárások megválasztásában szintén meghatározó szerepe van a teljesen, vagy részlegesen eltávolított daganat részletes szövettani vizsgálatának. A kórszövettant hívják segítségül akkor is, ha a képalkotó vizsgálatokkal nem lehet meghatározni pontosan, honnan is indult ki a daganat.

Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+22, +27 °C
Minimum:
+10, +16 °C

Hazánkban hétfon délelőtt az ország nagy részén kevés felhő zavarja majd a sok napsütést, felhősebb tájak inkább csak keleten fordulhatnak elő.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag