Miért lesz öngyilkos egy rákos beteg?

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Dr. Leyrer Richárd, a MOB alelnöke öngyilkosságot követett el, miután megtudta, hogy halálos agydaganata van. Kovács Péter pszichológus az ilyenkor a betegben kialakuló krízishelyzetről és az esetleges tragikus kimenetelű döntésekről beszélt a HáziPatika.com-nak.

Dr. Leyrer Richárd a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) alelnöke, a Magyar Kick-box Szakszövetség elnöke (Word Assosiation of Kickboxing Organizations - WAKO) talán úgy gondolta, gyógyíthatatlan agydaganata nem a megfelelő halált hozná számára, ezért 2015. január 3-án - ahogy azt családja is megerősítette a blikk.hu-nak adott tájékoztatásában - önkezűleg vetett véget életének, fejbe lőtte magát.

Felesége szerint vérbeli sportemberként nem tudta volna elviselni a kiszolgáltatottság érzést, ezért választotta az öngyilkosságot.

Fontos a személyes kórelőzmény vizsgálata

Kovács Péter pszichológus az esettel kapcsolatban arra hívja fel a figyelmünket, hogy egy ilyen súlyos diagnózis felállításakor a betegben "krízishelyzet alakulhat ki", aminek következménye lehet egy ilyen döntés. Napjainkban az orvostudomány számos megoldást kínál a daganatos betegségek kezelésére, gyógyítására, amiről a kezelőorvos megfelelő tájékoztatást tud adni, azonban a kialakult krízishelyzetben a beteg nem tud megfelelően mérlegelni.

dr. Leyrer Richárd (forrás: mob.hu)

dr. Leyrer Richárd (forrás: mob.hu)


A tény, hogy az alelnök a decemberi diagnózis után, az ünnepek elteltével vetett véget az életének, tervezett cselekedetre utalhat. Az öngyilkossági kísérleteknek számtalan oka lehet, főleg, ha egy érzelmileg megterhelő helyzet után születik meg valakiben egy adott döntés.

A szakember arra is felhívja a figyelmet, hogy milyen fontos a megelőzés és a szűréseken való részvétel, ahol időben diagnosztizálni lehet a daganatos megbetegedéseket, növelve ezzel a megfelelő kezelés alkalmazását és a gyógyulás esélyét. Sajnálatos, hogy az alelnök nem osztotta meg a hírt családtagjaival, mert így esélyt sem adott arra, hogy hozzátartozói segítsenek feldolgozni a sokkot.

Rákban meghalni jó?

A daganatos megbetegedések okozta halált akár megközelíthetjük arról az oldalról is, mint Dr. Richard Smith, a több évtizedes múltra visszatekintő British Medical Journal (BMJ) online változatának szerzője, aki szerint rákban meghalni akár "jó" is lehet.

Dr. Smith szerint négy formája lehetséges a halálnak. Elérhet minket a végzet hirtelen, hosszú leépülés útján, nehezen azonosítható szervi baj okán vagy a rák által. Utóbbit azért tartja "kifizetődőnek", mert nagyjából megjósolható, mikor hagyjuk itt az élők világát, ennek megfelelően van időnk arra, hogy rendezzük ügyeinket, elbúcsúzzunk szeretteinktől. Tehát a gyógyíthatatlan betegségben szenvedőknek jut idejük a megbékélésre.

Nem mindegy azonban, hogy milyen a beteg személyisége. A daganatos megbetegedések kezelhetőek ugyan, de a terápiával járó esetleges leépülést, kiszolgáltatottságot nem mindenki képes elviselni. Azonban, ha valaki eldönti, hogy harcol a kór ellen és küzd az életben maradásért, nem árt segítséget kérni.

Ennek megfelelően az Országos Onkológiai Intézet Onkopszichológiai Részlegén klinikai szakpszichológusok is dolgoznak. Nem csak a betegekkel, hanem a hozzátartozókkal és a kezelőorvosokkal is foglalkoznak.

Az onkopszichológia fontossága

Az onkopszichológia egy viszonylag új tudományterület, ahol az onkológia, a klinikai pszichológia, a pszichiátria és a szociológia együttműködésével folyamatosan alakuló tudományág fejlődik, aminek célja a rákkal harcoló betegek segítése. Lényege továbbá, hogy a diagnózistól kezdődő rehabilitációt tartsa szem előtt, egyéb szakemberek adott esetben például dietetikusok bevonásával, egyfajta betegmenedzsment alkalmazásával.

A 66 éves sportoló bokszolóként kezdte pályafutását, majd a karate és a kickbox felé fordult. Emellett jogászként végzett és rendőri pályára is lépett. Dr. Leyrer Richárd sportolóra szombat reggel találtak rá otthonában - haláláról a MOB és a WAKO vezetése is megemlékezett hivatalos honlapján.

Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

32459

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+22, +27 °C
Minimum:
+8, +15 °C

Hazánkban kedden délelőtt a Dunántúlon, illetve keleten több helyen megnövekszik a gomolyfelhőzet, máshol jellemzően derült idő várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag