Mi köze a ráknak a rákos megbetegedéshez?

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Az elnevezések azonossága nem véletlen, azonban legenda helyett egy régi orvosi megfigyelés rejlik a hátterében. A magyar köznyelvben a daganat, a burjánzás, a tumor és a rák szavak többnyire ugyanannak a betegségcsoportnak a szinonimái.
Rákbetegség akkor áll fenn, amikor a szervezetnek egy kisebb sejtcsoportja genetikai mutáció folytán, az egészséges sejtekkel ellentétben, autonóm módon kezd osztódni. A feltartóztathatatlanul osztódó sejtek kiindulási helyüktől és az érintett szövettől függően tömött csomót vagy duzzanatot hozhatnak létre. A bőrfelszínhez közel eső tumorok egy része fekélyeket is okozhat.
A források szerint a rák szó, illetve görög megfelelője, a karkinosz Hippokratész, az ókori görög orvostudomány jeles képviselője nyomán került az orvosi szaknyelvbe. Hippokratészt a központi duzzanat és a belőle kiinduló nyúlványok emlékeztették a páncélos állatra. Hippokratész képezte a karcinóma szót is, amely a hámsejtes tumorok gyűjtőneve. A karkinosz egyébként a nem gyógyuló fekélyek elnevezése is volt.
Galénusz, az ókor másik kiemelkedő, görög származású orvosa a nehezen gyógyuló daganatokat szintén karkinosznak hívta, azért mert a tumor kancerózus vénái a rák ollóira emlékeztették. Galénusz a daganatok jelölésére az onkosz szót is használta (az onkosz magyarul daganatot jelent), amelynek nyomán később a tumoros betegségekkel foglalkozó tudományt onkológiának nevezték el.
A zodiákus negyedik jelét adó csillagkép névazonossága viszont a Héraklész-mondakörből ered. Héraklész Hidrával való harca során Héra istennő parancsára egy rák akadályozta a hőst a víziszörnnyel való harcban. Az istennő hálájának jeléül az állat később csillagkép formájában foglalhatott helyet az égbolton.
Tiszai-Szűcs Tamás
NGO
(2007.06.21. 10:24)
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+31, +36 °C
Minimum:
+16, +23 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a Tiszántúlon döntően fátyolfelhők borítják majd az eget, máshol többnyire gyengén felhős időre és szikrázó napsütésre van kilátás.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag