Megoldatlan rákkeltő gondok

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Évente több száz tüdőrákos megbetegedésért tehető felelőssé az azbeszt. A lakók, és az önkormányzatok nehezen tudnak megszabadulni a 3 0-4 0 éve a házakba beépített veszélyes anyagtól. Mivel az azbeszt okozta egészségkárosodások 2 0-3 0 évig is lappanghatnak, az első nagyobb megbetegedési hullám egyes felmérések szerint 2010-2015 között várható.
Az eltávolítás költségei nagyon magasak, központi, állami keret pedig, eddig csak egyszer állt rendelkezésre. Uniós forrásokat a regionális operatív programon keresztül lehetne lehívni, de még egy régió sem vette napirendre az ügyet. A késlekedés tragikus kimenetelű lehet.
Tízezreket fenyeget. Az Európai Unióban, így hazánkban is 2005. január 1-je óta tilos forgalmazni és felhasználni az azbeszt bármely fajtáját; a szórt azbeszt alkalmazását nálunk már 1982-ben betiltották. Hatalmas mennyiségű káros anyag van ma is az épületek tetején: körülbelül 150 négyzetkilométernyi azbesztpala borítja a házakat, és nagyjából százezer ember közvetlen környezetében megtalálható a veszélyes ásvány.
Egyre sürgetőbbé válik tehát e mérgező anyag eltávolítása, de ennek költségei olyan magasak, hogy a lakóközösségek, az önkormányzatok támogatás nélkül nem tudják mentesíteni, az épületeket. Uniós társfinanszírozású állami pályázati lehetőség eddig mindössze egyszer, két éve adódott: akkor Budafok-Tétény, Győr és Tatabánya önkormányzata nyert jelentős összeget a munkák elvégzésére.
Az önkormányzatok akkor még nem tudhatták, mekkora esélyt hagynak veszni, pedig ahogy Zellei János, a Magyar Azbesztmentesítők Szövetsége felügyelő-bizottsági elnöke elmondta: minden érintettnek felhívták a figyelmét a cselekvésre. A szövetség azóta is folyamatosan lobbizik azért, hogy az illetékesek felismerjék az ügy súlyosságát, de a minisztériumoktól nemigen érkezik érdemi válasz a megkeresésekre.
A tárcák a régiókhoz irányították át az ügyet, így pályázati források legfeljebb a regionális operatív programokon keresztül lehetnének elérhetők, de mindeddig egyetlen területen sem jelent meg azbesztmentesítésre kihegyezett kiírás. Ráadásul az unió kizárólag közterületek, középületek esetében támogatja a projekteket, a panellakás viszont magántulajdon, és akadnak gondok a jogszabályi háttérrel is, például nincs előírás a technológiai, kivitelezési munkákra, és mulasztások esetén szankciókat sem állapít meg a törvényhozó.
A mai napig a veszélyeztetett épületek nagyjából 20 százalékát sikerült megszabadítani a fehér, barna vagy a legveszélyesebb, a kék azbeszttől. A Nemzeti azbesztmentesítési program (NAP) 10 éves terve szerint 2012-ig az eddigi 33 ezer után még további 120 ezer négyzetméternyi szigetelés vár megsemmisítésre, ami nem csekély, 1 0-1 5 milliárd forintos összeget jelent.
A NAP civilekből, valamint illetékes tárcák, hatóságok delegáltjaiból összeállt munkacsoportja felmérése szerint, körülbelül 15 településen kellene mielőbb megkezdeni vagy folytatni az azbesztmentesítést. Veszélyes lehet a helyzet például Tatán, Tatabányán, Esztergomban Nyergesújfalun, Ajkán, Veszprémben, Komáromban, Pétfürdőn, de Sopronban, Győrött vagy Mosonmagyaróváron is akadnak azbeszttel burkolt panelházak. (MNO)
hirtv
(2007.10.08. 11:08)
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+18, +26 °C
Minimum:
+14, +20 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a Tiszántúlon a vékonyabb felhőzet mellett némi napsütésre is számíthatunk, másutt erősen felhős, borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag